Tot ce trebuie să știi despre gluten
Publicat pe 17.07.2020 la 12:17 Actualizat pe 17.07.2020 la 12:43
Auzim vorbindu-se despre gluten mai peste tot și poate adesea ne-am întrebat ce e, în ce alimente îl găsim și cum acționează în corp. De cele mai multe ori a fost folosit ca un termen generic pentru o proteină ce se găsește în secară, orz și grâu. Toate derivatele din grâu precum arpacaș, făină albă, fulgii de grâu, etc. conțin gluten.
Ce este glutenul?
Multe dintre produsele alimentare des consumate de noi conțin gluten, precum berea, pâinea, pastele. Din nefericire, numeroase persoane se confruntă cu reacții adverse după ce consumă alimente ce conțin această proteină.
Glutenul reprezintă o familie de proteine care ajută alimentele să își mențină forma și conferă elasticitate aluatului, acționând ca un adeziv. Produsele din făină de grâu precum biscuiții, produsele de panificație și pastele făinoase conțin această proteină. De asemenea, și produsele pe bază de orz conțin gluten.
Cum se manifestă intoleranța la gluten?
Persoanele care au o sensibilitate la gluten se confruntă cu dureri abdominale, diaree, balonare, constipație, dureri de cap și oboseală după ce consumă alimente care conțin acest compus. De asemenea, boala celiacă poate fi o reacție adversă la consumul excesiv de gluten. Boala dăunează intestinului subțire, conducând la absorbția scăzută a nutrienților și durere provocată de leziunile intestinale.
Intoleranța la gluten se manifestă la persoanele care nu au boala celiacă sau alergie la gluten, dar se confruntă cu simptome asemănătoare persoanelor care sunt alergice. Aceasta mai e cunoscută și ca sindromul intestinului iritabil.
Trebuie să știi că intoleranța la gluten este diferită de boala celiacă, deoarece intolerența la gluten este mai puțin severă, neafectând mucoasa intestinului subțire.
Iată o listă cu alimente care nu conțin gluten, pentru a te ajuta să scapi de simptomele neplăcute cu care te confrunți atunci când consumi alimente bogate în gluten.
Alimente fără gluten
- Quinoa
- Orezul brun
- Orezul sălbatic
- Hrișca
- Ovăz
- Citricele
- Bananele
- Merele
- Fructele de pădure
- Piersicile
- Perele
- Cruciferele inclusiv conopida și broccoli
- Spanacul, kale
- Cartoful, porumbul și dovleacul
- Ardeii grași
- Ciupercile
- Ceapa
- Morcovii
- Ridichile
- Fasolea verde
- Leguminoasele (mazăre, linte, fasole, arahide)
- Nucile și semințele
- Carnea roșie (de vită, de porc, de miel sau bizon)
- Carnea de pasăre
- Peștele și fructele de mare
- Alimentele tradiționale din soia (tofu, tempeh, edamame)
- Lapte
- Unt
- Brânză
- Smântână
- Brânză cottage
- Frișcă
- Iaurt
- Untul
- Măslinele și uleiul de măsline
- Avocado și uleiul de avocado
- Uleiul de cocos
Sursă life.ro, obio.ro
CITEȘTE ȘI