Tot ce trebuie să știi despre gluten

Publicat pe 17.07.2020 la 12:17 Actualizat pe 17.07.2020 la 12:43

profimedia

Auzim vorbindu-se despre gluten mai peste tot și poate adesea ne-am întrebat ce e, în ce alimente îl găsim și cum acționează în corp. De cele mai multe ori a fost folosit ca un termen generic pentru o proteină ce se găsește în secară, orz și grâu. Toate derivatele din grâu precum arpacaș, făină albă, fulgii de grâu, etc. conțin gluten.

Ce este glutenul?

Multe dintre produsele alimentare des consumate de noi conțin gluten, precum berea, pâinea, pastele. Din nefericire, numeroase persoane se confruntă cu reacții adverse după ce consumă alimente ce conțin această proteină.

Glutenul reprezintă o familie de proteine care ajută alimentele să își mențină forma și conferă elasticitate aluatului, acționând ca un adeziv. Produsele din făină de grâu precum biscuiții, produsele de panificație și pastele făinoase conțin această proteină. De asemenea, și produsele pe bază de orz conțin gluten.

Cum se manifestă intoleranța la gluten?

Persoanele care au o sensibilitate la gluten se confruntă cu dureri abdominale, diaree, balonare, constipație, dureri de cap și oboseală după ce consumă alimente care conțin acest compus. De asemenea, boala celiacă poate fi o reacție adversă la consumul excesiv de gluten. Boala dăunează intestinului subțire, conducând la absorbția scăzută a nutrienților și durere provocată de leziunile intestinale.

Intoleranța la gluten se manifestă la persoanele care nu au boala celiacă sau alergie la gluten, dar se confruntă cu simptome asemănătoare persoanelor care sunt alergice. Aceasta mai e cunoscută și ca sindromul intestinului iritabil.

Trebuie să știi că intoleranța la gluten este diferită de boala celiacă, deoarece intolerența la gluten este mai puțin severă, neafectând mucoasa intestinului subțire.

Iată o listă cu alimente care nu conțin gluten, pentru a te ajuta să scapi de simptomele neplăcute cu care te confrunți atunci când consumi alimente bogate în gluten.

Alimente fără gluten

Sursă life.ro, obio.ro

CITEȘTE ȘI

5 beneficii ale uleiului de lavandă

5 beneficii ale consumului de pepene roșu

În articolul

Tot ce trebuie să știi despre gluten

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x