Tot ce trebuie să știi despre Spirulină

Publicat pe 29.05.2018 la 09:49 Actualizat pe 29.05.2018 la 09:53

Beneficiile acestui deosebit organism de tip vegetal sunt utilizate în întărirea sistemului imunitar și în diversele afecțiuni cu care se confruntă populația actuală, precum profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, cancerelor, în diabet etc.

Ce este Spirulina?

Este incontestabilă, în ultimele decenii, atenția acordată studiului algelor, mai ales, celor microscopice. Cea care se bucură de o atenție deosebită este alga cunoscută sub denumirea de “Spirulina platensis”. Se pare că existența acestei alge este constatată de mai bine de 500 de milioane de ani și este cunoscut faptul că faraonii Egiptului Antic, precum și alte civilizații precum cea Mayasă și Aztecă o utilizau drept hrană. După cum e știe, aceasta se găsește cu preponderență în zonele tropicale și subtropicale, dar și în zonele temperate (în Moldova), acolo unde există bazine cu apă alcalină. În anii 60’, studiile biologice ale unor specialiști au evidențiat componenții chimici ale acestei alge, valoarea acestora depășind-o cu mult pe cea a altor specii studiate.

La ce se întrebuințează Spirulina?

Beneficiile acestui deosebit organism de tip vegetal sunt utilizate în întărirea sistemului imunitar și în diversele afecțiuni cu care se confruntă populația actuală, precum profilaxia afecțiunilor cardiovasculare, cancerelor, în diabet etc. Cum este posibil acest lucru? Prin conținutul unic al acestei alge din care se pot enumera: acizi aminici liberi, toate vitaminele liposolubile, dar și hidrosolubile, acizi grași nesaturați și saturați, diverși hormoni vegetali, substanțe active. Astăzi se cunoaște conținutul său proteic de până la 70%, dintre 50% fiind reprezentat de albumină. Mai mult, Spirulina conține un polimer mucilaginos ce intră în constituția peretelui celulelor, fapt ce îi conferă avantajul de a fi descompusă facil de către sucurile digestive. Pe lângă acest polimer, peretele celular mai este constituit și din alginati ce se află sub forma sărurilor de potasiu și o serie de polizaharide poliaminice ce au deosebita capacitate de eliminare din organism a elementelor precum plumbul, având astfel aplicabilitate în intoxicațiile cu acest metal, asa cum este afecțiunea denumită saturnism.

Importanța componenților chimici ai spirulinei

Proteinele – Așa cum am menționat, o proporție considerabilă este reprezentată de proteine, proporție în care au fost identificați aminoacizii necesari organismului viu, dar și neesențiali, precum acidul glutamic, acidul aspartic, prolina, serina etc.

Hidratii de carbon (glucidele/zaharurile) – aceștia acoperă o proporție de 16,5% din biomasa Spirulinei. Aceste substanțe organice permit sinteza unor compuși intermediari din care se obțin proteine, lipide, cetoacizi, componente importante pentru organism datorită rolului energetic și structural pe care îl dețin.

Lipidele – aceste componente constituie circa 7% din biomasa Spirulinei, dintre care mai mult de jumătate o constituie acizii grași. Deosebit de important este acidul alfa-linoleic- precursorul acidului arahidonic, acesta din urmă, participând la sinteza prostaglandinelor. Acești metaboliți participă în procese importante ale organismului, fiind cunoscut și rolul lor în reglarea reacțiilor sexuale.

Carotenoizii – sunt prezenți în proporție de 0.3-0.4%. În urma efectuării de analize cromatografice au fost evidențiați: alfa și beta carotene, xantofil, criptoxantin, echihenon, luteina, zeaxantin, euglenanon. Este evidențiabil importanța carotenoizilor, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A, cu rolul bine-cunoscut asupra vederii și nu numai.

Vitaminele – diversitatea vitaminelor din compoziția Spirulinei surprinde, putându-se menționa prezența acidului folic, acidului nicotinic (PP), piridoxinei (B6), tiaminei (B1), tocoferolului și, în special, prezența vitaminei E care este prezentă în cantitate mare.

Compuși minerali – constituie 15% din compoziția Spirulinei, observându-se cantități considerabile de fier, fosfor, potasiu.

Concluzie

Spirulina nu este încă foarte cunoscută la noi, fiind regretabil faptul că toate cercetările pe această temă au rămas doar în laboratoarele de cercetare și neajungând să fie aplicabile în domeniile economiei naționale.

Se poate constata, astfel, faptul că această algă se poate bucura de prevenția diverselor afecțiuni având și un real efect curativ. Mai mult, având în vedere compoziția sa chimică, Spirulina poate fi considerată planta cu cel mai bogat conținut în principii active.

Sursa: pixabay.com

În articolul

Tot ce trebuie să știi despre Spirulină

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bentley decapotabil, strivit pe asfalt în centrul Ploieştiului. Bolidul a lovit un SUV parcat, apoi s-a răsturnat pe plafon
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Tzancă Uraganu și Lambada, surprinși împreună în Dubai! Cum l-a filmat blonda pe tatăl copiilor ei | FOTO
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x