Tot ce trebuie să știi despre alunițe
Publicat pe 17.12.2014 la 23:53 Actualizat pe 18.12.2014 la 06:13
Supraveghează-ți alunițele și observă-le evoluția! Îmi spunem cum trebuie să urmărești evoluția nevilor pigmentari și când ar trebui să te îngrijorezi:
Supraveghează-ți alunițele și observă-le evoluția! Îmi spunem cum trebuie să urmărești evoluția nevilor pigmentari și când ar trebui să te îngrijorezi:
Cel mai adesea pacienţii se neliniştesc din cauza aluniţelor ieşite în relief, pe care le asociază cu ideea de tumoră, dar realitatea este că, statistic, cele care arată ca o pată sunt mult mai periculoase.
Cancerul derivat din celule pigmentare se numeşte melanom. El arată la început ca o aluniţă banală, pentru ca odată ce creşte să capete un aspect destul de caracteristic- o pată policromă, cel mai adesea mai închisă la culoare decât celelalte, cu formă asimetrică şi margini neregulate. Asimetria este caracteristica cea mai importantă care trebuie să ne atragă atenţia (nu poţi împărţi pata în două jumătăţi egale); urmează apoi criteriul evolutiv (o aluniţă care şi-a modificat aspectul sau o aluniţă nou apărută la un adult).
Orice modificare a aspectului aluniţelor vechi sau apariţia unora noi, sau numarul mare al acestora, trebuie să ne conducă la medicul dermatolog. Acesta va efectua un consult dermatoscopic, computerizat sau nu, şi va stabili riscurile fiecărei pete colorate de pe piele.
Cei cu multe aluniţe este bine să facă măcar un control pe an, de regulă înainte de sezonul de vară, pentru a nu se expune la soare fără să ştie că au leziuni periculoase.