Tot ce trebuie să știi despre halena sau respirația greoaie

Publicat pe 03.11.2016 la 20:20 Actualizat pe 03.11.2016 la 20:35

Ti-am pregatit un material cu tot ce trebuie sa stii despre halena sau respiratia greoaie.

Respirația neplăcută de dimineață ne face să ne acoperim rapid gură atunci când trecem pe lângă alte persoane în casă sau în afară ei. Iar această situație este de neînțeles pentru multe persoane care cred că, dacă își îngrijesc dantura și respectă sfaturile medicului stomatolog ar trebui să scape de această problemă.

Halena sau respirația greoaie de dimineață este o problemă comună care afectează 80% din populația țării. Cei care au o astfel de respirație se simț jenați și evită să vorbească cu alte persoane pentru a nu produce neplăceri. Cauzele acesteia diferă și nu sunt neapărat la nivelul gurii, ci pot avea la bază și alte probleme generale de sănătate”, explică doctor Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Cauze ale respirației greoaie de dimineață:

Respirația de dimineață și saliva

Atât la nivel național, cât și internațional, conform Academiei de Stomatologie Generală, peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu respirația neplăcută fie dimineață, fie în orice moment al zilei, din cauza alimentelor picante pe care le consumă. Persoanele care au gură uscată și consumă des medicamente sunt mai predispuși să experimenteze o respirație greoaie.


In primul rând, cei cu o igiena orală deficitara vor suferi de respirație neplăcută, mai repede decât cei care își îngrijesc corespunzător dantură. Respirația urât mirositoare dimineață este, în mare parte, atribuită lipsei de salivă. În timpul zilei, gură produce o cantitate semnificativă de salivă, dar în timp ce dormim, producția de salivă se duce seminificativ, iar acest lucru creează acea respirație greoaie”, afirmă dr. Andra Custură.

Saliva este necesară pentru a elimina particulele de alimente rămase în gură, care altfel ar persistă și ar colectă bacterii. O scădere a producției de salivă crește probabilitatea de uscăciune a gurii, care permite bacteriilor să se înmulțească și să producă compuși volatili de sulf, cauzatori ai miroasului neplăcut.

Somnul influențează respirația de dimineață


Felul în care dormim poate afecta, de asemenea, intensitatea și frecvență respirației dimineață. Sforăit sau respirarea pe gură pe timp de noapte poate crește riscul apariției mirosului neplăcut dimineață. Poziția de dormit este foarte importantă, de aceea o persoană care are probleme de respirație, va trebui să stea într-o poziție favorabilă, în general să evite dormitul pe spate.

Cele mai multe persoane dorm cu gură deschisă, iar astfel se reduce cantitatea de salivă, prin urmare, se creează un mediu propice pentru bacteriile care cauzează respirația neplăcută. Practic, în momentul în care se reduce cantitatea de salivă din cavitatea bucală, se reduce capacitatea gurii de a luptă împotrivă bacteriilor care cauzează respirația urât mirositoare”, spune dr. Andra Custură.

Legătură dintre sănătatea generală și respiratai neplăcută

În timp ce respirația urât mirositoare nu are nimic de-a face cu vârstă, bacteriile care cauzează respirația urât mirositoare poate avea mai multe implicații asupra sănătății. Aceste implicații sunt efecte secundare ale afecțiunilor dentare. Acest lucru sugerează sănătatea orală este puternic conectată la alte probleme de sănătate, de asemenea, cunoscută sub numele de conexiune gură-corp.

„Principala cauza a respirației urât mirositoare sunt problemele parodontale, cum ar fi gingivita și periodontita, care s-au dovedit că influențează apariția unor boli de inimă și accidentului vascular cerebral. Toxinele din bacteriile orale sunt eliberate în fluxul sangvin și pot provocă un adevărat haos în anumite părți ale corpului, precum boli cardiovasculare, cancer oral, Alzheimer, probleme digestive, toate având că efect respirația neplacuta”, afirmă specialistul.

Cum prevenim respirația greoaie

Multiplele cauze ale respirației neplăcute îngrădesc posibilitatea că noi să putem preveni această afecțiune, însă există conexiuni care elimină riscul apariției respirației de dimineață. Sfaturile specialistului cu privire la igiena orală sunt principalele metode de prevenire a respirației greoaie.

Ingrijirea corespunzătoare a danturii și a cavității bucale este cea mai importantă. Periajul, folosirea atei dentare și curățarea limbii înainte de culcare ajută la curățarea gurii și la eliminarea particulelor alimentare, astfel încât bacteriile nu își pot creă un mediu pentru a atacă sănătatea noastră. Dacă aceste reguli sunt respectate, vom înlătura și alte cauze și afecțiuni care au că efect respirația neplacuta”, explică medicul.

În articolul

Tot ce trebuie să știi despre halena sau respirația greoaie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • ieri la 18:37
Gokberk Demirci, frumosul actor din “Jurământul”, știe cum să pozeze pentru fanele lui
Happy People • ieri la 13:53
Lucruri neștiunde despre Öznur Serçeler, frumoasa Leyla din „Vis de iubire”. Actrița a vorbit despre momentul căsătoriei și cum și-ar dori să arate acesta
Happy People • ieri la 12:27
Gestul făcut de Adamari Lopez față de fostul soț, Luis Fonsi, la 10 ani de la despărțire. Imaginea s-a viralizat imediat
Happy People • ieri la 11:49
Maite Perroni și-a uimit fanii cu un portret de familie. Actrița și mama sa sunt aproape identice
Happy People • ieri la 11:43
Imagini rare cu Eduardo Palomo și fiica sa, Fiona
Cuisine • pe 22.10 la 15:02
Gogoși pufoase la cuptor cu glazură