Totul despre analgezicul mai puternic decât morfina, dar care nu dă dependență
Publicat pe 20.03.2014 la 16:57 Actualizat pe 20.03.2014 la 17:09
Veninul redutabilei moluște-răpitor, melcul marin din specia 'conus geographus', ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic și care să dea mai puțină dependență decât morfina, informează publicația franceză Le Nouvel Observateur
Veninul redutabilei moluște-răpitor, melcul marin din specia 'conus geographus', ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic și care să dea mai puțină dependență decât morfina, informează publicația franceză Le Nouvel Observateur.
Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din câte există: o asemenea idee au avut cercetători australieni. Animalul cu pricina este melcul cu corn, o moluscă gasteropodă care posedă unul dintre cele mai redutabile veninuri din lumea marină. Această specie de melci este un răpitor carnivor, dotat cu o trompă fină, 'înarmată' cu un harpon, la rândul său acoperit de țepi ascuțiți și deschiși — țepi radiculari — prin care poate curge veninul. Acest venin, foarte special, conține substanțe active capabile să ucidă un om în numai două ore.
Terifiant... și totuși: potrivit unor studii realizate de cercetători de la Universitatea din Queensland prezentate duminică în SUA, o mică proteină extrasă din veninul melcilor cu corn marini ar permite producerea de analgezice potențial mai puternice decât morfina, cu efecte secundare mai puține și cu un risc mai mic de a da dependență.