Verdețuri de primăvară care îți tonifică organismul și beneficiile lor mai puțin cunoscute

Publicat pe 18.04.2019 la 10:49 Actualizat pe 18.04.2019 la 10:58

Leurda, urzicile și loboda nu ar trebui să lipsească din alimentația ta în perioada asta. Motivul? E simplu: nu numai că te ajută să duci o viață mai sănătoasă, dar dau o mână de ajutor și în ameliorarea unor afecțiuni.

Leurda, urzicile și loboda nu ar trebui să lipsească din alimentația ta în perioada asta. Motivul? E simplu: nu numai că te ajută să duci o viață mai sănătoasă, dar dau o mână de ajutor și în ameliorarea unor afecțiuni.

Urzicile

Urzicile au o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta, asta fără să mai pui la socoteală faptul că le poți găsi, mai nou, inclusiv în meniurile restaurantelor cu stele Michelin. Ele conțin o mulțime de aminoacizi, fier, zinc, siliciu, precum și foarte multe vitamine (B, C, K etc.). Poți încerca numeroase rețete cu urzici, dar ține cont că este important ca atunci când prepari urzici trebuie să respecți pașii de pregătire astfel încât să fie eliminate toate substanțele care provoacă iritații ale pielii.

La ce te mai ajută urzicile?

Au grijă de ten

Infuzia de urzici elimină impuritățile de pe tenul gras. Dincolo de faptul că este extrem de eficientă, este și ușor de preparat. În 250 de mililitri de apă clocotită pui un mănunchi de urzici și aștepți zece minute. Lasă infuzia să se răcească, apoi înmoaie în ea o dischetă demachiantă sau o compresă din tifon și curăță fața și zona gâtului.

Îngrijesc părul gras

Dacă ai părul gras, poți să folosești „apa de urzici” pentru clătire. Ai nevoie doar de două mănunchiuri de urzici pe care să le lași în doi litri de apă rece peste noapte, apoi folosește soluția astfel obținută.

Pot ajuta la tratarea hipertensiunii și a reumatismului

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, urzicile pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, dar și la ameliorarea reumatismului, datorită proprietăților antiinflamatorii. Medicii recomandă mai ales ceaiul de urzici, care se prepară simplu: într-o cană de 300 de mililitri de apă fierbinte adaugi o linguriță de praf de urzici uscate. Dacă ți se pare prea amar, poți pune și o linguriță de miere.

Pe lângă leurdă, ștevie și urzici poți să mai încerci în perioada asta și loboda, spanacul sau ceapa verde, care sunt la fel de benefice pentru sănătatea ta. Pe lângă faptul că sunt pline de vitamine și minerale, pot fi preparate foarte ușor, pentru că găsești pe internet o mulțime de idei și de rețete pentru preparate gustoase.

Leurda

Leurda, numită în unele zone și „usturoiul ursului”, apare în zonele mai calde încă de la mijlocul lunii martie și o poți folosi în supe, ciorbe sau salate. Ea are cam tot ce îți lipsește din organism primăvara: vitaminele A și C, săruri minerale, calciu, fosfor, sodiu, fier, ulei eteric, dar și adenozină, o substanță care reduce colesterolul.

Alte beneficii mai puțin cunoscute ale leurdei:

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, poate ajuta la ameliorarea unor afecțiuni gastrointestinale

Pe lângă tratamentul prescris, medicii recomandă consumul de leurdă ca adjuvant în tratarea indigestiei, a colicilor, balonării și, în unele cazuri, inclusiv ca metodă de ameliorare a insuficienței biliare.

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, poate ajuta la ameliorarea unor afecțiuni ale sistemului nervos

Leurda mai poate da o mână de ajutor și la tratarea insomniei, dar și a stărilor depresive și de anxietate. Asta nu înseamnă, însă, că ar trebui să te bazezi exclusiv pe consumul acestui aliment și să renunți la medicamentele prescrise de medic.

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, poate contribui la ameliorarea unor afecțiuni cardiovasculare

Pe lângă faptul că ajută la curățarea sângelui de substanțele toxice, leurda reduce și hipertensiunea arterială și scade nivelul colesterolului.

Ștevia

Ștevia e o altă plantă de sezon care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta. E foarte bogată în fosfor, zinc, calciu, magneziu, sodiu, fier, dar și vitaminele A și C. Pe lângă asta, medicii spun că are proprietăți antibacteriene, antiseptice, depurative și antimicrobiene.

Ștevia are, însă, și câteva beneficii mai puțin cunoscute:

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, poate ajuta la ameliorarea anemiei

Conținutul foarte bogat în fier, vitaminele A, C și calciul din rădăcini și frunze o transformă într-un aliment recomandat de medici pentru ameliorarea efectelor anemiei. Nu ar trebui să te bazezi, însă, exclusiv pe ea și să ții cont în primul rând de rețeta prescrisă de medicul tău.

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, poate ajuta la prevenirea efectelor diabetului

Ce înseamnă asta, mai precis? Că ștevia are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge. De asemenea, o porție sănătoasă de mâncare sau de supă de ștevie îți va atenua pofta de dulce, ceea ce poate avea ca efect și un număr mai mic de kilograme.

Alături de medicamentele corespunzătoare, prescrise de medic, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale

Ca și leurda, ștevia nu numai că ajută la detoxifierea organismului, ci poate contribui și la reducerea tensiunii arteriale. Important e să ții cont de faptul că doar ajută, nu tratează, prin urmare ar trebui să ai grijă să respecți rețeta prescrisă de medicul tău și tratamentul medicamentos.

Revenind la modul în care poți folosi ștevia pentru a reduce tensiunea arterială, medicii recomandă două sau trei cești de infuzie pe zi. Aceste infuzii mai pot ajuta și la prevenirea cariilor. Atenție, nu la tratarea lor. Atunci când sunt netratate, cariile pot îmbolnăvi inima. Bacteriile din gură se pot infiltra foarte ușor în circulația sangvină, de unde pot ajunge inclusiv în valvele inimii și provoca, de exemplu, boli precum endocardita. Bacteriile care sfârșesc în fluxul sangvin mai pot favoriza și afecțiuni precum ateroscleroza, cu formarea ulterioară a plăcilor de aterom. Acest lucru conduce, în unele cazuri, la apariția unor diverse rupturi, ocluzii și chiar la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Poate înlătura mătreața

Dacă adaugi un extract de ștevie în șamponul pe care îl folosești de obicei, vei constata că, treptat-treptat, mătreața va dispărea. Bineînțeles, ca și în toate cazurile de mai sus, trebuie să ții cont în primul rând de rețeta prescrisă de medic și de tratamentul medicamentos care ți-a fost recomandat.

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Verdețuri de primăvară care îți tonifică organismul și beneficiile lor mai puțin cunoscute

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x