Vitamine- Utilizarea fiecărui tip de vitamină
Publicat pe 21.07.2020 la 12:06 Actualizat pe 21.07.2020 la 12:15
În ziua de azi suplimentarea cu vitamine este larg răspândită. Vitaminele ne sunt recomandate încă de la naștere de către medici, de la vitamine de creștere la cele pentru imunitate. În mod general vitaminele sunt compuși organici de care corpul nostru are nevoie într-o anumită măsură. Acestea au scopul de fortificatori ai sistemului imunitar, dar există cazuri în care vitaminele nu sunt administrare corespunzător și se ajunge la supraalimentare.
Care sunt tipurile de vitamine?
Știința recunoaște 13 tipuri de vitamine
Vitamina A - este liposolubila, fiind o denumire generica pentru mai multe substante, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si carotenoizi;
Vitamina B (B1) - este hidrosolubila, fiind regasita/cunoscuta si sub denumirea de tiamina;
Vitamina B2 - este hidrosolubila, fiind cunoscuta si sub denumirea de riboflavina;
Vitamina B3 - este hidrosolubila, cu denumirile de niacina, niacinamida;
Vitamina B5 - este hidrosolubila, cu denumirea de acid pantotenic;
Vitamina B6 - este hidrosolubila, fiind cunoscuta sub denumirea de piridoxina;
Vitamina B7 - este hidrosolubila, cu denumirea de biotina;
Vitamina B9 - este hidrosolubila, cu denumirile de acid folic;
Vitamina B12 - este hidrosolubila si se regaseste sub mai multe forme: cianocobalamina, hidroxocobalamina sau metilcobalamina;
Vitamina C - este hidrosolubila, fiind cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic;
Vitamina D - este liposolubila si se regaseste sub doua forme: ergocalciferol si colecalciferol;
Vitamina E - este liposolubila, fiind cunoscuta si sub denumirea de tocoferol;
Vitamina K - este liposolubila si se regaseste sub trei forme: vitamina K1 (filochinona), vitamina K2 (menachinona) si vitamina K3 (menadiona).
Pentru ce folosim vitaminele și de unde le putem lua?
Vitamina A are rol de antioxidant, antioxidant care ne protejează împotriva radiațiilor. Pe lângă acestea, îmbunătățește vederea, ajută la creșterea oaselor și stimulează sistemul imunitar. Putem beneficia de această vitamină din morcovi, fructe și legume colorare, ficat, lapte.
Vitamina B curpinde toată grupa vitaminelor care conțin litera B în denumire. Aceste vitamine au rolul de a-ți oferi mai multă energie prin accelarea anumitor procese, și de a forma celule roșii. Vitaminele de acest gen se găsesc într-o multitudine de alimente, precum: pește, carne de pasăre, ou, lactate, legume verzi, cereale.
Vitamina C e un fel de vindecator pentru corpul nostru. Aceasta cicatrizează, accelereaza procesul de vindecare, și ajută la absorbția fierului. Ne bucurăm de aceast „medic” al vitaminelor prin citrice, pătrunjel, căpșuni, ardei gras, roșii.
Vitamina D este un fel de „burete” de absorbție pentru calciu, ceea ce înseamnă că are un rol important în creșterea oaselor. Vitamina D se găsește în ou, unt, ulei de pește.
Vitamina E aduce și ea un mare aport de antioxidant și accelerator al sistemului imunitar și favorizează buna funcționară a sistemelor metabolice. În general o găsim în nuci, alune, semințe, unt, ficat și cereale.
Vitamina K protejează procesul de coagularea al sângelui, sporindu-l în același timp. Dacă îți dorești în continuare ca sângele tău să fie fluid, consumă carne de vită, untură de pește, produse lactate, gălbenuș de ou.
Nu uita să-ți iei vitaminele astăzi!
Sursă: Secom
CITEȘTE ȘI
Tot ce trebuie să știi despre gluten
5 alimente bogate în magneziu de care organismul tău are nevoie