5 moduri simple prin care îți poți face copilul fericit

Publicat pe 04.01.2019 la 09:41 Actualizat pe 04.01.2019 la 10:59

Să faci un copil fericit este mult mai simplu decât îți poți imagina. Iar în rândurile următoare o să îți propunem cel mai bun plan pentru a-l ajuta să zâmbească zi de zi.

Creșterea unul copil poate fi o provocare, ce-i drept, dar este și una dintre cele mai frumoase experiențe de care poți avea parte. Îți dorești să zâmbească tot timpul, să nu întâmpine greutăți sau probleme și să facă numai lucruri care îi aduc bucurie.

Dar înainte de toate, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru el este să îi fii alături în fiecare moment, la fiecare pas.

Să faci un copil fericit este mult mai simplu decât îți poți imagina. Iar în rândurile următoare o să îți propunem cel mai bun plan pentru a-l ajuta să zâmbească zi de zi.

Ascultă-l întotdeauna

Din când în când, toți copiii trec prin perioade complicate, chiar și atunci când sunt foarte mici și nu te-ai aștepta să aibă vreo problemă.

Stați de vorbă cât mai mult, roagă-l să îți povestească despre zilele lui, în special despre momentele de la grădiniță, de la școală, când tu nu ești lângă el. Încearcă să vezi ce îl entuziasmează, care sunt motivele pentru care se întristează, dar și lucrurile care îl înveselesc.

Mai mult decât atât, arată-i că ai încredere în el și că, la rândul său, poate avea încredere în tine. Îl va ajuta enorm să știe că, indiferent ce s-ar întâmpla, se va bucura mereu de sprijinul tău necondiționat.

Recompensează-l atunci când merită

Este important să cunoască diferențele dintre bine și rău, atât cât le poate înțelege la vârsta lui. Să știe că există sancțiuni și recompense, dar și că fiecare persoană trebuie să își asume acțiunile și consecințele acestora.

A făcut un gest frumos pentru o persoană care avea nevoie de ajutor? A bifat un mic succes la școală? Fă-i și tu o bucurie pentru a-i arăta că lucrurile bune nu trec neobservate.

Nici măcar nu trebuie să te gândești la ceva complicat, copiii sunt foarte ușor de mulțumit. Organizează-i o petrecere acasă și invită-i câțiva prieteni pentru a se juca împreună. Scoate-l la un desert yummy în locul lui preferat. Sau răsfață-l cu o jucărie pe care și-o dorește de multă vreme. Pentru băieți, o colecție de mașinuțe sau un set de piese de construcții ar putea fi o opțiune bună. În cazul fetițelor, poți merge la sigur cu o figurină haioasă din seria de păpuși Anne Geddes. Sunt atâtea modele adorabile, încât îți va fi destul de greu să alegi unul singur.

Petrece cât mai mult timp cu el

Despre importanța timpului petrecut de părinți cu propriii copii se vorbește încă dinainte de existența deja celebrelor manuale de parenting, așa că nu vom insista asupra acestui aspect prea mult.

Dar îți vom spune că da, timpul pe care petreci cu cel mic este o sursă imensă de bucurie. Atât pentru tine, cât și pentru el.

Citește-i povești, cântați și dansați împreună, faceți echipă la pregătirea cinei, jucați-vă, interpretați diferite personaje, inventați un teatru de păpuși: sunt o mulțime de variante din care puteți alege.

Încurajează-i pasiunile

Fiecare copil își descoperă, la un moment dat, o mică pasiune, indiferent că e vorba de sporturi, pictură, muzică, fotografie sau alte activități. Poate că o va urma și când va crește sau poate că o va abandona de îndată ce va descoperi ceva mai bun pentru el.

Important este să nu îi tai elanul, asta o să îl întristeze enorm. Pentru nimeni nu este plăcut să se simtă abandonat, neînțeles, singur împotriva tuturor. Cu atât mai puțin pentru un copil care de-abia acum descoperă lumea.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru el este să îl încurajezi și să îi oferi, în măsura posibilităților tale, instrumentele de care are nevoie pentru a-și urma pasiunea.

Învață-l să-și păstreze optimismul

Cultivarea optimismului încă din copilărie este esențială, pentru că îl va ajuta pe cel mic să gestioneze situațiile dificile care, inevitabil, vor apărea mai târziu.

Tocmai din acest motiv, este bine să îi explici că orice problemă are o soluție. Și că, indiferent de cât de greu ar părea un lucru, întotdeauna va putea găsi o rezolvare pentru el. O astfel de atitudine, capacitatea aceasta de a privi partea plină a paharului, îi va prinde bine pe termen lung și îl va ajuta să nu se lase doborât de nimic.

Sursa foto: Shutterstock.com

În articolul

5 moduri simple prin care îți poți face copilul fericit

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x