5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

Publicat pe 22.11.2018 la 09:23 Actualizat pe 22.11.2018 la 09:27

Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

În perioada de creștere, copiii își dezvoltă nu numai abilitățile fizice, ci și caracterul, personalitatea și identitatea. Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia:

1. Încurajează empatia prin povești

Joaca și poveștile pot fi două metode utile de a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte un nivel mai ridicat de empatie, cu ajutorul rolurilor în care copiii de multe ori intră. Fie că vorbim despre un erou de desene animate sau din cărți sau despre jucării speciale, un copil va intra mereu în pielea unui personaj. Trucul este ca personajul să exprime un nivel ridicat de empatie, ca mai departe și cel mic să o preia.

2. Oferă-i timp să se gândească la ceea ce a făcut

Nu este deloc ușor să faci un copil să gândească diferit, odată ce s-a hotărât asupra unui lucru. Atunci când vorbim despre probleme comportamentale și răutăți gratuite oferite altor copii de aceeași vârstă, pedeapsa nu va fi cea mai bună soluție mereu. Un truc util poate fi să îi atragi atenția asupra unei probleme comportamentale, să îi arăți cum îi afectează pe cei din jur, ca să vadă lucrurile și din perspectiva lor, să îl ajuți să repare problemele făcute și să îi dai de înțeles că ai alte așteptări de la el, mai bune, data viitoare.

3. Ajută-ți copilul să dobândească o identitate morală

Un studiu realizat în 2014 de către Christopher J. Bryan de la Universitatea din Chicago a ajuns la concluzia că cei mici care sunt cuprinși între vârstele de 3 și 6 ani și deseori sunt lăudați pentru modul în care îi ajută pe cei din jurul lor, au șanse mai mari să fie mai generoși și înțelegători în viitor. Începând cu păpuși și jucării care îi pot ajuta să își dezvolte empatia și afecțiunea, până la modele comportamentale din jurul lor, cei mici pot fi influențați, în esență, să fie mai buni cu cei cu care interacționează. „Copiii trebuie să se vadă singuri drept persoane care prețuiesc alți oameni din jurul lor”, explică și Michele Borba.

4. Examinează-ți propriile valori

Așteptările de la un copil sunt de fiecare dată mari, dar uneori sunt îndreptate spre valori greșite. Obiectivele nu ar trebui îndreptate exclusiv către rezultatele academice, ci și către valorile de bază ale unei persoane, începând cu bunătatea. Aceste valori sunt deseori transmise din familie, iar absența lor din comportamentul general al mediului în care copilul crește va fi foarte greu de suplinit.

5. Ajută-l să-și găsească eroul interior

Un studiu publicat în 2013 de Sharon Padgett și Chales E. Notar de la Jacksonville State University vorbește despre importanța și impactul pe care un erou interior o are asupra dezvoltării unui copil. Aceștia au analizat soluțiile care pot elimina sau diminua fenomenul de „bullying” printre copii, iar cea mai recomandată a fost învățarea copilului să nu mai asiste fără reacție atunci când observă o problemă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: VGstockstudio

În articolul

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x