5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

Publicat pe 22.11.2018 la 09:23 Actualizat pe 22.11.2018 la 09:27

Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

În perioada de creștere, copiii își dezvoltă nu numai abilitățile fizice, ci și caracterul, personalitatea și identitatea. Michele Borba, autoarea unei cărți dedicate empatiei la copii, avertizează că în era digitală a celebrului „selfie”, cei mici au un acces mult mai pronunțat la narcisism, decât la empatie. Iar aici intervine rolul părinților și familiei în general să acopere aceste goluri.

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia:

1. Încurajează empatia prin povești

Joaca și poveștile pot fi două metode utile de a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte un nivel mai ridicat de empatie, cu ajutorul rolurilor în care copiii de multe ori intră. Fie că vorbim despre un erou de desene animate sau din cărți sau despre jucării speciale, un copil va intra mereu în pielea unui personaj. Trucul este ca personajul să exprime un nivel ridicat de empatie, ca mai departe și cel mic să o preia.

2. Oferă-i timp să se gândească la ceea ce a făcut

Nu este deloc ușor să faci un copil să gândească diferit, odată ce s-a hotărât asupra unui lucru. Atunci când vorbim despre probleme comportamentale și răutăți gratuite oferite altor copii de aceeași vârstă, pedeapsa nu va fi cea mai bună soluție mereu. Un truc util poate fi să îi atragi atenția asupra unei probleme comportamentale, să îi arăți cum îi afectează pe cei din jur, ca să vadă lucrurile și din perspectiva lor, să îl ajuți să repare problemele făcute și să îi dai de înțeles că ai alte așteptări de la el, mai bune, data viitoare.

3. Ajută-ți copilul să dobândească o identitate morală

Un studiu realizat în 2014 de către Christopher J. Bryan de la Universitatea din Chicago a ajuns la concluzia că cei mici care sunt cuprinși între vârstele de 3 și 6 ani și deseori sunt lăudați pentru modul în care îi ajută pe cei din jurul lor, au șanse mai mari să fie mai generoși și înțelegători în viitor. Începând cu păpuși și jucării care îi pot ajuta să își dezvolte empatia și afecțiunea, până la modele comportamentale din jurul lor, cei mici pot fi influențați, în esență, să fie mai buni cu cei cu care interacționează. „Copiii trebuie să se vadă singuri drept persoane care prețuiesc alți oameni din jurul lor”, explică și Michele Borba.

4. Examinează-ți propriile valori

Așteptările de la un copil sunt de fiecare dată mari, dar uneori sunt îndreptate spre valori greșite. Obiectivele nu ar trebui îndreptate exclusiv către rezultatele academice, ci și către valorile de bază ale unei persoane, începând cu bunătatea. Aceste valori sunt deseori transmise din familie, iar absența lor din comportamentul general al mediului în care copilul crește va fi foarte greu de suplinit.

5. Ajută-l să-și găsească eroul interior

Un studiu publicat în 2013 de Sharon Padgett și Chales E. Notar de la Jacksonville State University vorbește despre importanța și impactul pe care un erou interior o are asupra dezvoltării unui copil. Aceștia au analizat soluțiile care pot elimina sau diminua fenomenul de „bullying” printre copii, iar cea mai recomandată a fost învățarea copilului să nu mai asiste fără reacție atunci când observă o problemă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: VGstockstudio

În articolul

5 trucuri să-ți ajuți copilul să își dezvolte empatia

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Cele mai noi

Happy People • la 01:47
CulTour, emisiunea din cadrul programului TV Happy, îi aduce un omagiu marelui actor Bogdan Stanoevici
Happy People • ieri la 14:23
Sebastian Rulli dezvăluie că trece printr-un moment foarte dificil de familie
Happy People • ieri la 12:13
Özge Yağız, protagonista din "Jurământul", siluetă de invidiat într-o rochie ultra-scurtă. Cum s-a fotografiat
Happy People • ieri la 11:37
Carla Diaz, imagini adorabile din copilărie. Cum arăta vedeta
Happy People • pe 14.01 la 13:45
După ce soțul lui Anahi, Manuel Velasco, a fost infectat cu Covid-19, artista declară locul exact al infectării
Happy People • pe 14.01 la 11:29
Imaginile în care Can Yaman poate fi confundat cu Jason Momoa

PARTENERI

Antena 1
Tavi Clonda și Gabriela Cristea au fost surprinși în ipostaze tandre. Cum au reacționat fanii
Observator
Horoscop 13 ianuarie 2021. Scântei în dragoste și un plan îndrăzneț
Zu TV
Mom to be. Dua Lipa este însărcinată? Uite imaginea care i-a pus pe fani pe gânduri!
Antena Sport
Un român a devenit faimos în toată lumea după ce a spart 27 de bănci şi a furat jumătate de milion de euro: "Se poate face orice, doar că există o problemă"
Antenastars
Gabi Bădălău, furios din cale-afară, după ce Claudia Pătrășcanu nu l-a lăsat să își vadă copiii, din nou: „O să îi fac plângere penală”
Spynews
Horoscop sâmbătă, 16 ianuarie: Fecioarele au o perioadă aglomerată