7 metode de a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte creativitatea

Publicat pe 16.08.2019 la 18:41 Actualizat pe 16.08.2019 la 18:43

Copiii sunt, in general, extrem de creativi, asa ca nu este nevoie sa ii invatam ce este creativitatea. Daca le oferim instrumentele necesare si le stimulam pornirile creative firesti, se vor dezvolta frumos. Iata cateva metode prin care sa sprijini creativitatea copiilor tai.

Creativitatea, abilitatea de a gasi solutii inovative si alternative la situatiile obisnuite cu care ne intalnim in viata sunt calitati extrem de valoroase pentru fiecare dintre noi. De aceea, este foarte important sa incepi sa stimulezi cat mai devreme creativitatea si gandirea inovativa a copiilor tai. Astfel, ei vor deveni mai increzatori, mai adaptabili si mai pregatiti pentru viata.

Copiii sunt, in general, extrem de creativi, asa ca nu este nevoie sa ii invatam ce este creativitatea. Daca le oferim instrumentele necesare si le stimulam pornirile creative firesti, se vor dezvolta frumos. Iata cateva metode prin care sa sprijini creativitatea copiilor tai.

1. Investeste in jucarii cu utilizare multipla

Este adevarat ca unele papusi sau masinute sunt frumoase, iar copiii si le doresc foarte mult la un moment dat. Dar ai observat cat de repede se plictisesc de ele? Jucariile care au o singura utilizare sunt folosite de cateva ori si apoi uitate prin vreo cutie. Pe de alta parte, jucariile cu utilizare multipla stimuleaza creativitatea copilului si pot fi folosite de multe ori, in nenumarate feluri. Jocurile de lego, prin care poti construi diverse forme, animale, sau chiar orase intregi sunt populare de ani de zile, iar copiii de toate varstele isi pun imaginatia la treaba atunci cand le folosesc. Exista foarte multe tipuri de jucarii cu utilizare multipla: seturile de construit, nisip kinetic Grafix, seturile de plastelina etc. Investeste in astfel de jucarii si vei vedea ca imaginatia copilului tau este mereu stimulata.

2. Lasa-i mereu la indemana materiale creative

Nu stii cand ii vine o idee copilului tau, de aceea materialele ar trebui sa fie mereu la indemana. Pastreaza intr-un dulap, pe un birou sau intr-o cutie usor accesibila: culori, acuarele, pensule, hartie, cartoane de diferite marimi, carpe colorate, foarfece, banda adeziva. Incurajeaza-i sa se foloseasca de toate aceste “ingrediente” atunci cand vor sa isi construiasca jucarii.

3. Ofera-le copiilor timp si spatiu

Orele de balet, sah, pian, baschet etc. sunt benefice pentru dezvoltarea copilului, dar nu uita ca pentru a-si dezvolta creativitatea, copilul are nevoie si de timp ca sa se… plictiseasca. Suna paradoxal, dar psihologii sunt de acord ca pentru a da imaginatiei frau liber este nevoie de timp liber.

4. Pune-le intrebari despre ce au creat

Copiii au propriul proces cognitiv si creativ. Si uneori imaginatia lor o depaseste cu mult pe a noastra. De aceea, s-ar putea ca unele dintre jucariile create de ei sa nu aiba nicio noima pentru tine. Pune-le intrebari legate de orice au creat, afla ce anume reprezinta si cum au ajuns sa ia forma respectiva. Ajuta-i sa se exprime si sa iti explice procesul creativ. Acest lucru le va da incredere si va va apropia. Faptul ca pui intrebari arata mult mai mult interes pentru creatia lor decat o simpla lauda.

5. Incurajeaza ideile noi si brainstormingul

Creativitatea nu se manifesta numai in arta. Poti fi creativ in matematica, stiinte si, in general, in toate aspectele vietii. A fi creativ inseamna sa poti veni cu idei noi si alternative ingenioase la situatiile cu care te confrunti in viata. Invata-i pe copii de mici cat de importante sunt ideile inovatoare. Faceti brainstorming pentru a rezolva situatii uzuale de viata sau de familie si incurajeaza participarea tuturor. Arata-le ca impartasirea ideilor este un lucru normal, de care nu trebuie sa se teama.

6. Ofera-le un exemplu de creativitate

Copiii invata foarte mult imitand comportamentul adultilor. De aceea, de multe ori este mult mai important ce faci decat ce le spui. Lasa-i sa te vada cautand variante, experimentand, lasand imaginatia la lucru. Va fi un exemplu pe care il vor internaliza si il vor pune in aplicare atunci cand sunt singuri.

7. Nu-i critica

Chiar si atunci cand creatia copilului nu este iesita din comun, ofera-i un feedback incurajator si constructiv, nu il critica. Ajuta-l sa vada cum ar putea face lucrul respectiv mai bine si incurajeaza-l sa isi exprime si pe viitor ideile. Critica il va face sa se teama, sa se inchida si sa nu se mai exprime.

Un mediu relaxat si jucaus este vital pentru dezvoltarea imaginatiei copiilor. Asigura-te ca cei mici se simt increzatori sa isi exprime ideile si lasa-te prinsa in jocul lor creativ. Veti avea cu totii de castigat.

Sursa foto: https://pixabay.com

În articolul

7 metode de a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte creativitatea

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Atac cu cuţitul la întâmplare, în Centrul Vechi al Capitalei. O femeie a fost tăiată pe stradă; abia ieşise dintr-un magazin
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis „Bunesa”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x