Care sunt pasii ce urmeaza dupa achizitionarea unei biciclete Mountain Bike?
Publicat pe 23.04.2018 la 11:40 Actualizat pe 23.04.2018 la 11:42
Iata lucrurile de care trebuie sa tii cont dupa achizitionarea unei biciclete Mountain Bike.
Fie ca ti-ai dorit dintotdeauna un Mountain Bike sau a fost doar un impuls de moment, un lucru insa este sigur: trebuie sa testezi noua achizitie cat mai curand. Iar daca iti place aventura, nu este niciun loc mai potrivit decat muntii si dealurile pline de povarnisuri, care sunt ideale pentru a pedala biciclete mountain bike. Va trebui sa ai grija insa, si sa iti iei cateva masuri de precautie inainte sa iesi la pedalat. Iata lucrurile de care trebuie sa tii cont dupa achizitionarea unei biciclete Mountain Bike.
Ajusteaza bicicleta
Cele mai multe biciclete de munte au suspensii ajustabile la furca din fata, iar o mare parte din modele au chiar suspensie integrala. Alege nivelul de rigiditate al suspensiei in functie de traseul pe care il vei parcurge, ca sa fii sigur ca nu pornesti la vale cu suspensiile rigide. Verifica si restul componentelor, precum franele sau rotile inainte de a te aventura in zone putin locuite. De asemenea, asigura-te ca ai la indemana un kit minim de reparatii si un bidon cu apa sau alte provizii, alaturi de echipamentul de protectie.
Invata de la cei mai experimentati
Acest lucru nu doar te va motiva, ci te va si ajuta sa inveti lucruri pe care probabil nu le stiai inca, de la oameni care practica acest sport de mai mult timp. Observa in special pozitia corpului la urcus si coborare, precum si felul in care abordeaza portiunile de teren accidentat de pe traseu.
Pastreaza directia
Priveste dincolo de obiectivul pe care vrei sa il atingi. Nu face asta doar cu ochii, ci orienteaza-ti intreg corpul in directia in care vrei sa ajungi. Vei putea controla mult mai usor bicicleta, fara a mai lasa obiectele din jur sa-ti distraga atentia.
Schimba centrul de greutate
Este foarte important sa cunosti acest lucru, deoarece te vei descurca mult mai la pantele abrupte. In caz de urcus iti poti muta greutatea in fata, iar la coborare iti poti lasa greutatea in spate, mentinand balansul bicicletei.
Fii flexibil
Va trebui sa pastrezi o postura relaxata, in special cand esti pe teren accidentat. Ridica-te de pe sa atunci cand bicicleta parcurge un traseu accidentat, cu pietre sau radacini. Tine coatele si genunchii putin indoiti pentru a nu resimti fiecare denivelare.
Nu exagera cu franele
Desi poate parea la inceput un traseu periculos, in special la coborari, este indicat sa folosesti o singura frana (de regula cea din spate), pentru a nu risca sa fii aruncat peste ghidon. Intuieste care va fi viteza unei biciclete inainte de a intra in curbe sau pe teren accidentat si ajusteaz-o in prealabil pentru a nu fi nevoit sa franezi in plina coborare.
Foloseste des schimbatorul de viteze
Pentru a-ti pastra momentumul, este foarte important sa anticipezi cand trebuie sa schimbi vitezele. Altfel, va trebui sa depui mult mai mult efort, atat la urcare cat si la coborare si in plus, componentele bicicletei se pot defecta.
Pastreaza evidenta succeselor tale
Performanta este mai usor de atins daca esti un critic bun. Evalueaza-ti astfel traseele, distantele, victoriile, incercarile si experientele, tine cont de ce poti imbunatati si asculta si sfaturile celor mai experimentati. Te vei autodepasi in scurt timp, devenind din ce in ce mai bun la aceasta activitate dinamica si captivanta.