Ce-i de făcut și ce e de evitat când îți izolezi locuința?

Publicat pe 04.04.2019 la 10:36 Actualizat pe 04.04.2019 la 10:41

Primăvara este un moment bun pentru a începe lucrările la izolarea termică a casei. Materialele termoizolante pot fi aplicate la o temperatură de minimum cinci grade și ai destulă vreme pentru a repara mai întâi stricăciunile aduse de precipitațiile din timpul iernii.

Primăvara este un moment bun pentru a începe lucrările la izolarea termică a casei. Materialele termoizolante pot fi aplicate la o temperatură de minimum cinci grade și ai destulă vreme pentru a repara mai întâi stricăciunile aduse de precipitațiile din timpul iernii.

Înainte de a trece la treabă, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre izolarea casei:

1. Izolarea exterioară a pereților reprezintă una dintre cele mai importante lucrări de reabilitare a unei clădiri, alături de înlocuirea conductelor și montarea geamurilor termopan. Termoizolația previne pierderile de căldură: între o clădire neizolată și una izolată termic, pierderile sunt de aproximativ 40%.

2. Înainte de începerea lucrărilor, verifică dacă există infiltrații de apă la nivelul acoperișului sau la suprafața clădirii. Cel mai simplu este să folosești astfel de camere de termoviziune, care detectează imediat infiltrațiile de apă, izolarea insuficientă sau cu denivelări și pierderile de aer rece sau cald din locuință.

3. Cele mai folosite materiale termoizolante sunt polistirenul expandat sau extrudat și vata minerală bazaltică, dar o variantă de luat în calcul o reprezintă și materialele ecologice cum ar fi stuful și cânepa. Dacă alegi polistirenul, ține cont de faptul că foarte importantă este grosimea, care ar trebui să fie de cel puțin zece centimetri.

4. Polistirenul este un material ușor, care își păstrează dimensiunile în timp și care poate feri de umezeală chiar și o casă veche. Vata minerală bazaltică este un material mult mai greu, dar are numeroase avantaje, cum ar fi acela că e un material ecologic, ușor de aplicat, care nu întreține arderea.

5. O greșeală des întâlnită o reprezintă folosirea unui adeziv pentru gresie și faianță pentru lipirea plăcilor de polistiren. Este un produs ieftin, dar nu este la fel de eficient precum un adeziv pentru polistiren.

6. Dacă nu sunt folosite cele mai bune materiale și vorbim deci despre o lucrare de proastă calitate, termosistemul va avea un randament scăzut. Foarte importantă este calitatea materialelor termoizolante dar, cum am văzut deja, și a adezivului.

7. Este mai bine să izolezi pereții la exterior, pentru a evita apariția igrasiei și a mucegaiului în interiorul locuinței, dar izolația interioară are avantajele ei: este mai ieftină și nu schimbă cu nimic aspectul exterior al casei.

8. Costurile termoizolării pot fi recuperate în aproximativ trei ani, iar beneficiile sunt pe termen lung. Durata de viață a termoizolației poate ajunge la 25 de ani.

Sursa foto: Shutterstock.com

În articolul

Ce-i de făcut și ce e de evitat când îți izolezi locuința?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2025. Leii sunt dispuși să-și confrunte trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
a1.ro
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
HelloTaste.ro
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Catine
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
useit.ro
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
as.ro
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
MediCOOL
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
DeParinti
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
MediCOOL
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
HelloTaste
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
x