Cum alegi rasnita de cafea pentru o macinare ca la carte?
Publicat pe 23.10.2019 la 17:22 Actualizat pe 23.10.2019 la 17:26
Poti cumpara cafea boabe pentru espresso sau pentru orice tip de cafea vrei sa le macini acasa. Nimic mai simplu, dar ce fel de rasnita este cea mai potrivita?
Cafeaua este primul lucru care ne apare in minte dimineata, imediat ce deschidem ochii. Bineinteles, acest lucru este valabil doar pentru iubitorii si consumatorii de cafea. Facuta la ibric, la espressor sau la filtru, cafeaua proaspat macinata este cea mai buna alegere pentru un inceput de zi perfect. Mirosul de cafea proapat macinata nu se compara cu nimic, insa cum putem avea parte de el acasa?
Poti cumpara cafea boabe pentru espresso sau pentru orice tip de cafea vrei sa le macini acasa. Nimic mai simplu, dar ce fel de rasnita este cea mai potrivita?
Pentru o cafea de calitate ai nevoie de o rasnita pe masura si pentru asta ai nevoie de cateva informatii. Vezi ce tipuri de rasnite sunt, ce caracteristici ai vrea sa aiba si care crezi ca este cea mai potrivita pentru tine.
Ce tip de rasnita iti doresti?
Ai posibilitatea de a alege dintre 3 tipuri de rasnite:
- Cu lame sau cutite rotative
- Cu discuri de macinare
- Manuala
Exista numerosi iubitori de cafea care isi macina boabele de cafea la rasnita manuala, dar daca vrei sa scurtezi timpul poti alege una dintre celelalte doua variante. Rasnita cu lame este mai ieftina si macina boabele grosier, dar si pulbere. In schimb, rasnita cu discuri este mai costisitoare, dar boabele sunt intotdeauna macinate asa cum trebuie. Trebuie sa stii ca felul in care sunt macinate boabele pot schimba calitatea si gustul cafelei.
Rasnita de cafea este un electrocasnic mic si util, dar care trebuie ales cu grija. Pretul uneia poate varia, incepand de la 50 lei si ajungand la peste 1000 lei. Investeste intr-un aparat de calitate si fii atent la urmatoarele detalii.
Consistenta boabelor
Asa cum am spus mai devreme, felul in care sunt macinate boabele poate schimba calitatea si gustul cafelei, motiv pentru care ai nevoie de un aparat care sa macine boabele cat mai fin, in special atunci cand vrei sa bei un espresso.
Granulatia
In cazul in care este adeptul mai multor tipuri de cafele si poti investi intr-o rasnita de cafea, poti alege una care are setari pentru reglarea granulatiei. Rasnitele electrice mai scumpe au aceasta optiune, iar aceasta dotare poate fi recunoscuta dupa termenii stepped sau stepless, care reprezinta programele de macinare.
Exista 5 tipuri de granulatie: extra grosiera, grosiera, medie, medie spre fina, fina si extra-fina.
Capacitate
Poti alege o rasnita cu capacitate mica in cazul in care o folosesti doar tu, dar daca ai o familie mai numeroasa ar trebui sa te orientezi catre ceva mai mare. Nu ai nevoie de o capacitate prea mare deoarece este indicat sa macini boabele in momentul in care faci cafeaua, pentru ca aceasta sa aiba o aroma desavarsita.
Putere
Incearca sa nu cauti o rasnita cu o putere prea mare deoarece poti arde boabele. Aparatele cu o viteza prea mare au nevoie sa fie oprite in mod constant pentru a nu arde boabele. In plus, o rasnita cu viteza se poate defecta mult mai usor.
Zgomot
Exista pe piata si rasnite silentioase, care sa nu te sperie la primele ore ale diminetii. Cele mai silentioase rasnite sunt cele cu discuri conice.
Materialul din care sunt confectionate lamele
Cauta o rasnita de cafea care are lamele produse din inox sau din ceramica. Chiar daca lamele din ceramica sunt mai scumpe, durata lor de viata este extinsa si ajuta la macinarea cat mai fina a boabelor. Lamele de inox sunt cele mai intalnite si sunt mai ieftine. Singura parte negativa este ca se deterioreaza destul de repede, in doar cativa ani si trebuie schimbata rasnita.
Pe piata exista numeroase modele de rasnite, insa daca o gasesti pe cea care se potriveste cu nevoile si dorintele tale, nu mai sta pe ganduri. Bucura-te de o cafea proaspat macinata chiar la tine acasa!
Sursa foto: 4usky.com