Cum să faci bucătăria lună în doar 20 de minute. Sfaturile cu adevărat utile care te vor scăpa de murdărie
Publicat pe 08.06.2016 la 19:27 Actualizat pe 08.06.2016 la 19:37
În secolul vitezei devine din ce în ce mai greu să avem parte de timp liber, iar îndatoririle de serviciu și treburile casnice ne răpesc o mare parte din momentele pe care altfel le-am putea dedica celor dragi. Menținerea unei locuințe curate se poate dovedi adesea un mare consumator de timp, însă dacă urmezi sfaturile noastre poți să ai parte de o casă curată fără să petreci ore întregi în compania detergenților și lavetelor.
În secolul vitezei devine din ce în ce mai greu să avem parte de timp liber, iar îndatoririle de serviciu și treburile casnice ne răpesc o mare parte din momentele pe care altfel le-am putea dedica celor dragi. Menținerea unei locuințe curate se poate dovedi adesea un mare consumator de timp, însă dacă urmezi sfaturile noastre poți să ai parte de o casă curată fără să petreci ore întregi în compania detergenților și lavetelor.
Bucătăria este încăperea unde avem parte de cele mai încăpățânate pete și cea care ne ia cea mai mare parte din timpul dedicat curățeniei. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci lună întreaga bucătărie în mai puțin de jumătate de oră:
O chiuvetă curată și igienizată cât ai clipi
Chiuveta este obiectul din bucătărie care trebuie curățat cel mai des, deoarece este folosit zilnic. Vasele murdare și calcarul din apa de la robinet își pun amprenta asupra ei, iar aspectul întregii bucătării are de suferit din această cauză. Încă de când alegem chiuveta pentru bucătărie ar trebui să avem în minte factorul practic și să ne gândim dacă ne va da bătăi de cap atunci când vine vorba despre curățenie.
Aceste chiuvete de bucătărie sunt opțiunea cea mai avantajoasă, atât ca preț, cât și în ceea ce privește îngrijirea. În plus, modelele se vor integra cu ușurință în orice bucătărie, indiferent de decor. Dacă alegi una dintre aceste chiuvete, o vei putea curăța repede cu ajutorul castravetelui – felii sau coaja. Petele de apă, calcar și grăsime vor dispărea cât ai clipi. În plus, folosind castravetele, ai parte de o soluție ieftină și fără ingrediente chimice toxice.
Un aragaz sclipitor în câteva minute
Aragazul poate fi curățat rapid cu ajutorul unei soluții din oțet de mere și bicarbonat de sodiu. Într-o ceșcuță de oțet pune o linguriță de bicarbonat, amestecă bine și toarnă soluția peste petele de pe aragaz. Las-o să acționeze câteva minute, până tu te ocupi de alte treburi din bucătărie, apoi șterge cu o lavetă moale.
Nu trebuie să freci petele, așa că nu va presupune un mare efort din partea ta. În plus, pentru că nu implică frecare, nu există posibilitatea ca suprafața să se zgârie.
Cuptorul, fără pată cu ajutorul ingredientelor naturale
Curățarea cuptorului este o adevărată provocare pentru multe dintre noi. Cu ajutorul câtorva ”aliați” de nădejde, el va străluci din nou fără efort din partea ta.
Soluția salvatoare este compusă din sare, apă și oțet. Amestecă într-un recipient cu pulverizator părți egale de apă și oțet. Încălzește puțin cuptorul și pulverizează acest amestec pe toate petele de arsură sau grăsime. Aruncă imediat dupa aceea și sare peste aceste pete, închide cuptorul și lasă soluția să acționeze până se va răci cuptorul. La final, doar șterge suprafețele cu o lavetă.
Un frigider curat și igienizat fără produse chimice
Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt adevărate ingrediente minune când vine vorba despre curățenie. Șterge suprafețele din frigider cu o soluție din bicarbonat și apă sau cu o lavetă îmbibată în apă și puțin oțet.
Petele de mâncare vor dispărea fără niciun efort, la fel și mirosurile. Pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute în frigider, amplasează pe un raft o ceșcuță cu bicarbonat de sodiu.
Tigăile din fontă, ca noi cu ulei și sare
Petele dificile de grăsime și arsură de pe tigăile din fontă nu vor mai fi o problemă dacă alegi să cureți tigaia cu ajutorul uleiului și al sării.
Începe prin a clăti sub jet de apă rece tigaia, pentru a îndepărta resturile. Tornă în ea sare grunjoasă, las-o să acționeze câteva minute, apoi șterge bine tigaia cu un burete. Sarea este abrazivă, așa că nu va fi nevoie să depui tu un efort prea mare.
După ce cureți tigaia cu sare, clătește-o sub un jet de apă rece, șterge-o cu un șervețel de hârtie și unge-o cu ulei. Va arăta din nou ca nouă!
Tu cum obișnuiești să cureți bucătăria, de obicei? Cât timp îți ia această activitate?
Sursa foto: Shutterstock