Cum să îți amenajezi mai eficient o bucătărie de mici dimensiuni
Publicat pe 11.07.2019 la 10:38 Actualizat pe 11.07.2019 la 10:42
Atunci când te confrunți cu problema unei bucătării de dimensiuni reduse, trebuie să știi cum să gestionezi fiecare aspect ca spațiul să fie corect împărțit între un aspect plăcut și o funcționalitate ridicată.
Visul oricărui proprietar de locuință ar fi să aibă un apartament sau casă de mari dimensiuni, cu balcon sau terasă, cu parcare și spațiu verde. Realitatea arată însă complet diferit de cele mai multe ori, iar compromisul face parte din orice ecuație atunci când vine vorba despre renovări sau reamenajări. Atunci când te confrunți cu problema unei bucătării de dimensiuni reduse, trebuie să știi cum să gestionezi fiecare aspect ca spațiul să fie corect împărțit între un aspect plăcut și o funcționalitate ridicată.
Cum să îți amenajezi mai eficient o bucătărie de mici dimensiuni:
1. Optimizează spațiul de lucru din bucătărie
Când vorbim despre spațiul de lucru din bucătăria, ta, primul detaliu la care ne referim este blatul. Acesta reprezintă o piesă esențială în arhitectura oricărei bucătării, indiferent cât de mici sau mari ar fi. Un truc prin care poți beneficia de un spațiu de lucru mare în ciuda unei dimensiuni reduse a bucătăriei este să montezi un blat din perete în perete, decupat doar în dreptul chiuvetei și a plitei. Astfel, niciun centimetru din bucătărie nu va fi inutil.
2. Alege electrocasnicele potrivite
Și pentru că am vorbit despre plită, un truc util prin care poți optimiza perfect spațiul din bucătăria ta este să mergi pe mâna unor electrocasnice incorporabile. Poți adăuga o mașină de spălat rufe performantă, alta de spălat vase, un cuptor, o hotă și chiar un cuptor cu microunde, toate îmbrăcate perfect în mobila de bucătărie pe care o alegi. Un avantaj al produselor electrocasnice incorporabile este că aproape toate vin în dimensiuni identice, așadar îți va fi ușor pe viitor să le schimbi fără să fii nevoită să modifici și mobilierul sau să sacrifici din spațiul prețios.
3. Profită de înălțimea bucătăriei
Înălțimea bucătăriei poate fi un mare avantaj atunci când aducem în discuție spațiul prețios. Montează un picurător deasupra chiuvetei, ca să scapi de peisajul dezolant al vaselor murdare care se adună în chiuvetă și încearcă să te folosești de dulapuri suspendate și corpuri verticale pentru a umple fiecare colț, chiar și cele unde există țevi deranjante. În acest fel, spații care nu puteau fi folosite până acum devin utile în bucătăria ta, iar tu vei scăpa de dezordine.
4. Gândește neconvențional
Un alt element care ocupă un spațiu important în bucătărie este masa. Nu toate bucătăriile dispun de spațiu atât de generos pentru a discuta despre o insulă, motiv pentru care trebuie să gândești uneori puțin mai neconvențional pentru a obține atât un rezultat care să-ți ofere satisfacție prin aspect, cât și prin funcționalitate. Poți face pe comandă un blat cu scaune de bar special destinat pentru a servi masa, iar în acest fel vei salva și spațiu și vei putea să beneficiezi de toate condițiile necesare într-o bucătărie completă.
5. Renunță la lucrurile inutile care îți pot umple spațiul
Un ultim sfat de care ar trebui să ții cont este să eviți să-ți mai umpli bucătăria cu lucruri pe care știi că nu le vei folosi. Nu mai încărca spațiul de lucru cu electrocasnice mici pe care știi că le folosești de numai câteva ori pe an. Depozitează-le într-un dulap suspendat și folosește-le doar când ai nevoie punctual de ele.
Sursă foto: Pixabay