Cum să organizezi o petrecere reușită. 4 greșeli pe care să le eviți atunci când ești gazdă
Publicat pe 27.02.2019 la 09:18 Actualizat pe 27.02.2019 la 09:22
O petrecere reușită este una la care toți musafirii tăi se distrează, nu doar o parte a acestora. Iată patru greșeli comune ale gazdelor și cum le poți evita.
Fie că organizezi un eveniment mare, cu mulți invitați, fie doar o mică adunare, cu prietenii tăi apropiați, nu este așa ușor să organizezi o petrecere reușită. Atunci când ești musafir, singura ta grijă este să te simți bine, însă din postura de gazdă trebuie să te ocupi de buna dispoziție a fiecărui invitat. O petrecere reușită este una la care toți musafirii tăi se distrează, nu doar o parte a acestora. Iată patru greșeli comune ale gazdelor și cum le poți evita:
1. Alegerea vinului nepotrivit
Dacă plănuiești să servești mâncare la petrecerea ta, e cazul să te gândești și ce vin îi vei alătura. O alegere neinspirată poate să strice experiența culinară a invitaților tăi, așa că e bine să te documentezi puțin înainte de a decide care vin se potrivește mai bine cu mâncarea pe care o servești. E bine să eviți părerile preconcepute care pot duce la alăturări inoportune, numai de dragul respectării unor reguli care nu mai sunt valabile.
Una dintre acestea ar fi că orice masă de pește ar trebui servită cu vin alb, lucru care nu este adevărat întotdeauna. Peștele gras, cum e crapul și somonul, se potrivește perfect cu o sticlă de vin alb, însă tipurile mai slabe, așa cum sunt sardinele și heringul, pot fi asociate și cu vinuri roșii. Alăturarea ar trebui să depindă mai degrabă de sos și de natura peștelui în sine. O altă greșeală comună este alegerea unei soluții de compromis, în special atunci când servești feluri diferite de mâncare.
Spre exemplu, multe persoane optează pentru un vin roze atunci când servesc invitaților tipuri diferite de carne. Ideea pe care se merge este că atât persoanele care consumă pește, cât și cele care consumă vită sau porc vor fi mulțumite. În realitate, vinul nu se va potrivi cu niciunul dintre cele două feluri de mâncare, alegerea fiind neinspirată.
2. Preluarea rolului de barman
Chiar dacă ești gazdă, asta nu înseamnă că nu ai și tu dreptul să te simți bine la petrecerea pe care o organizezi. Poate părea distractiv să joci rolul barmanului pentru câteva ore, însă nu ar trebui să faci asta. Vei ajunge să petreci tot timpul în spatele barului combinând băuturi, în timp ce prietenii tăi dansează și se simt bine.
Mai degrabă optează pentru punch-uri și cocktailuri care se pot prepara în cantități mai mari cum e, spre exemplu, margarita. Astfel, invitații vor avea în continuare parte de un cocktail gustos, iar tu te vei simți mai relaxat și vei avea și timp pentru distracție.
3. Neglijarea muzicii
Selecția muzicală de la o petrecere poate deveni foarte repede un măr al discordiei între invitați. Oamenii sunt diferiți în gusturi și în preferințe, iar asta poate uneori să dea naștere unor conflicte, în special atunci când cineva încearcă să-și impună propria voință. Tocmai de aceea, ar trebui să menții un control ferm asupra playlistului și să nu permiți fiecărui invitat să schimbe muzica după bunul plac.
Totodată, e important să iei în calcul și gusturile muzicale ale celor care vor participa la petrecere și să alegi melodii care să le placă tuturor. O idee foarte bună este să îl întrebi pe fiecare invitat care sunt melodiile sale preferate și să incluzi măcar una-două dintre ele în listă. Astfel, fiecare invitat va fi mulțumit de selecție și vei evita cu ușurință orice fel de nemulțumiri.
4. Neglijarea invitaților
Dacă vrei ca petrecerea ta să fie un succes real, atunci trebuie să te asiguri că nimeni nu este lăsat deoparte. Conform BHG, e foarte important să le faci cunoștință musafirilor unii cu alții. Astfel te vei asigura că toți invitații tăi socializează și se simt bine, iar nimeni nu este lăsat deoparte. Acordă în special atenție persoanelor mai introvertite, care vor avea tendința să se ascundă sau să se lipească de câte un scaun, evitând socializarea.
Sursă foto: Shutterstock