Mai sunt atragatoare solutiile traditionale de incalzire pentru casele de la tara?

Publicat pe 04.12.2019 la 18:15 Actualizat pe 04.12.2019 la 18:19

O soba de teracota poate fi o solutie ideala pentru zonele de la sat, datorita costurilor foarte reduse de achizitie, instalare si utilizare, comparativ cu alte sisteme precum centralele termice pe lemne, electrice sau boilere.

Multe dintre casele renovate sau nou construite de la tara utilizeaza sistemele moderne de incalzire precum centralele pe lemne, seminee sau boilere. Unul dintre motive pare sa tina de preconceptii, nu neaparat de eficienta incalzirii unei camere. Obisnuiti cu vechile sobe de teracota, de multe ori construite neadecvat sau cu hornuri necuratate de multa vreme, proprietarii caselor de la tara ignora complet aceasta varianta, fara sa se mai intereseze macar de performantele unei sobe moderne de teracota.

De fapt, de multe ori, o soba de teracota poate fi o solutie ideala pentru zonele de la sat, datorita costurilor foarte reduse de achizitie, instalare si utilizare, comparativ cu alte sisteme precum centralele termice pe lemne, electrice sau boilere. Mai mult, aceasta va mentine caldura in camera multa vreme dupa ce focul s-a stins, datorita inertiei termice a teracotei. Cahlele din acest material nu doar retin foarte bine caldura, ci pot fi folosite pentru aranjamente superbe, fie ca este vorba de o soba teracota simpla, fie cu plita, cuptor sau cu un semineu. Si nu in ultimul rand, o soba construita de la zero poate fi ridicata in asa fel incat sa comunice cu doua sau chiar trei camere, incalzindu-le pe toate in acelasi timp.

Puterea de incalzire a sobelor de teracota se exprima in kilowati. Modelele din comert au puteri calorice ce pornesc de la patru-cinci kilowati si pot ajunge pana la opt-noua kilowati. In majoritatea cazurilor, puterea este direct proportionala cu dimensiunile sobei de teracota. Iar dimensiuni mari inseamna si o greutate pe masura. Sobele de teracota au greutati ce pornesc de la 100 de kilograme si pot ajunge usor la peste 200 de kilograme, in functie de marimea modelului. Acest aspect ar putea face dificila aducerea uneia acasa, dar magazinele care le comercializeaza asigura, de cele mai multe ori, atat transportul, cat si montajul.

Varianta cea mai rapida de incalzire a unei case de la tara e sa achizitionezi o soba de teracota gata facuta. Corpul acesteia imbina structura metalica cu cahlele de teracota, iar modelele variaza in functie de dimensiuni, model sau caracteristici suplimentare, precum cuptorul sau plita. Unele modele sunt portabile, altele fixe. In functie de gusturi, cahlele ceramice pot acoperi o suprafata mai mare sau mai mica, de obicei pe laterale, partea frontala fiind rezervata arzatorului, sertarului pentru acumularea cenusei, si, in functie de model, unui cuptor incorporat pentru gatit. Modelele dotate cu sertar pentru cenusa se pot curata foarte rapid, aceasta putand fi folosita ca ingrasamant pentru plante. Alte modele sunt dotate si cu sisteme mai complexe de ventilatie, capabile sa mentina un foc puternic.

Exista, bineinteles, si varianta de a construi de la zero o soba de teracota. Desi e un mestesug aproape uitat, iar sobari buni se gasesc cu greu, aceasta solutie este ideala pentru cei care vor sa pastreze un aspect rustic al casei. Istoric vorbind, sobele au inceput sa fie considerate demodate inca de la inceputul secoului XX, dar sistemele actuale de incalzire nu au reusit niciodata sa se ridice la inaltimea frumusetii unor sobe sau seminee din cahle pictate de teracota. Unii mesteri transilvaneni in ceramica au reinviat la Medias traditia construirii cahlelor din lut si a pictarii lor, oferind acum posibilitatea construirii unor sobe de teracota cu design cu totul special. Astfel ca vei putea admira arta din teracota nu doar in sate traditionale, precum Viscri, Biertan sau Cartisoara, ci si in propria ta locuinta.

Indiferent de solutia aleasa pentru incalzire, modele de-a gata, din comert, sau modele unicat, construite la fata locului, sobele de teracota raman o varianta care nu indeplineste doar aceasta functie de baza, ci sunt adevarati poli de design in arhitectura unei case rustice, oferind in acelasi timp caldura, frumusete si mirosul specific al lemnelor puse in foc.

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Mai sunt atragatoare solutiile traditionale de incalzire pentru casele de la tara?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x