Secretul celor mai buni cozonaci de Crăciun! Rețeta gospodinelor din Moldova nu dă greș niciodată

Publicat pe 22.11.2017 la 11:05 Actualizat pe 22.11.2017 la 11:40

Secretele vin de la gospodinele moldovence, maestrele cozonacilor!

Cozonacul este preparatul nelipsit de pe masa de sărbători, dar tebuie să recunoaștem! Nu toți știu să îl facă așa cum trebuie.

Câteva secrete au fost dezvăluite de la ”maestrele cozonacilor”, gospodinele din Moldova, care au dus acest desert la rang de artă.

Așadar, aflaț că, pentru a obține un cozonac pufos, secretul constă nu doar în ingredientele folosite, ci mai ales în pregătirea aluatului și coacerea lui.

Ingrediente:

Pentru umplutură:

Înainte de frământarea aluatului, trebuie respectate o serie de reguli, obligatorii spun gospodinele din Moldova, astfel încât reţeta să nu dea greş. Toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după.

Nu deschideți fereastra sau uşa atunci când frământați, pentru a nu se face curent în încăpere (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor).

Pregătirea aluatului

- Pregătirea „plămădeţului”: se face amestecând drojdia cu un praf de zahăr, frecându-se bine şi apoi adăugându-se puţin lapte călduţ şi puţină făină, numai cât să se îngroaşe puţin amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru că riscaţi să nu mai crească aluatul.

- Amestecul obţinut se lasă câteva minute la căldură, până creşte. În cazul în care plămădeţul nu creşte sau creşte greu, nu îl folosiţi pentru pregătirea aluatului, pentru că riscaţi ca nici acesta să nu crească. Repetaţi pasul şi asiguraţi-vă că drojdia folosită este proaspătă, iar laptele călduţ.

- Separat, cele cinci gălbenuşuri se amestecă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie/portocale. Făina pentru aluat se aşează într-un vas mare, făcându-se o deschizătură la mijloc unde se adaugă ouăle, apoi plămădeţul, după ce acesta a crescut. Se amestecă puţin şi se completează cu lapte (călduţ) doar atât cât mai trebuie încât să nu devină aluatul prea moale.

- Se frământă continuu cu mâinile înmuiate în ulei călduţ. Mai întâi, coca se bate, apoi se împătureşte încontinuu, marginile se adună în mijloc, apoi aluatul se întoarce invers şi se frământă şi iar se vor aduce colţurile spre mijloc şi tot aşa, cel puţin jumătate de oră. Aluatul dă semne că este gata atunci când apar şi bulele de aer.

Coptul Aluatul se lasă la crescut

Între timp se pregăteşte umplutura, bâtând albuşurile spumă şi amestecându-le cu nuca, zahărul şi cacaua. Compoziţia trebuie să iasă o pastă groasă.

Apoi, se pregătesc două tăvi, iar când aluatul a crescut, se formează cozonacii, întinzând coca, peste care se aşeaza umplutura şi se rulează sau se împletesc, în funcţie de abilităţi şi preferinţe.

Cozonacii se aşează în aşa fel încât să nu depăşească jumătate de tavă şi se lasă la crescut până se umplu tăvile. Înainte de a fi daţi în cuptor se ung cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi zahăr cozonacii se pot unge deasupra cu un ou bătut foarte bine.

Se introduc în cuptorul bine încălzit. După 40 de minute puteţi verifica cu scobitoarea dacă sunt copţi. Dacă iese perfect curată din cozonac, atunci înseamnă că sunt gata.

Nu se recomandă deschiderea uşii la cuptop în cele 40 de minute. După ce se scot la cuptor se lasă la răcit în tăvi, în bucătăria încălzită. Nu se scot într-un spaţiu rece pentru că riscă să devină cleioşi.

adevărul.ro

În articolul Secretul celor mai buni cozonaci de Crăciun! Rețeta gospodinelor din Moldova nu dă greș niciodată:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 11 iulie 2025. Capricornii sunt temători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 11 iulie 2025. Capricornii sunt temători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
16 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până la noapte
observatornews.ro
16 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până la noapte
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
a1.ro
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
HelloTaste.ro
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Catine
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Kira Hagi a dezvăluit cine i-a dăruit cel mai copleşitor cadou la nunta cu Thomas Ferfelis
as.ro
Kira Hagi a dezvăluit cine i-a dăruit cel mai copleşitor cadou la nunta cu Thomas Ferfelis
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
MediCOOL
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Florin Salam, supărat pe colegii de breaslă care nu l-au felicitat pentru prestația alături de Salvatore Ganacci: “Ce facem?!” | VIDEO
Spynews
Florin Salam, supărat pe colegii de breaslă care nu l-au felicitat pentru prestația alături de Salvatore Ganacci: “Ce facem?!” | VIDEO
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
DeParinti
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
HelloTaste
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
close
x