Termoizolarea locuinței: 5 soluții eficiente

Publicat pe 30.09.2020 la 09:14 Actualizat pe 30.09.2020 la 09:19

https://pixabay.com/photos/bedroom-bed-room-home-interior-690129/

Sistemul termoizolant este important pentru confortul din interiorul locuinței, dar și pentru reducerea consumului de energie. Pe piața din România, există numeroase soluții de izolare termică, iar în continuare îți prezentăm cele mai folosite 5 materiale termoizolante.

1. Vata minerală bazaltică

Din ce în ce mai multe persoane termoizolează cu vată bazaltică, un material realizat prin topirea și prelucrarea bazaltului. Vata bazaltică este densă și rigidă, fiind un bun izolator termic. Mai mult, aceasta este incombustibilă, ecologică și izolează fonic. Poate fi folosită la izolarea acoperișului, a pereților, dar și ca soluție ignifugă între etaje. Dacă îți rămâne un surplus de vată la finalul lucrării, o poți utiliza că material de susținere a plantelor, în cadrul culturilor hidroponice.

2. Polistirenul

Polistirenul este impermeabil și are calități foarte bune de izolare termică și fonică. În prezent, se găsesc pe piață două tipuri de polistiren: expandat și extrudat. Polistirenul expandat este mai calitativ, însă cel extrudat este mai ieftin. Materialul vine sub formă de plăci cu suprafața fină, ușor de aplicat pe pereți. Dezavantajul său este faptul că nu are calități incombustibile, așadar trebuie tratat cu substanțe speciale pentru a deveni ignifug.

3. Celuloza

Considerată una dintre cele mai ecologice soluții de termoizolație, celuloza este un material care a câștigat recent popularitate. Este realizată din hârtie, carton și alte componente reciclate. Datorită faptului că procesul ei de fabricare elimină aproape tot aerul din compoziție, celuloza este un bun ignifug, fiind recomandată pentru prevenirea propagării incendiilor. Un dezavantaj al acesteia este că materialele din care se realizează pot declanșa alergii în cazul unor persoane.

4. Vata de sticlă

Unul dintre cele mai folosite materiale termoizolante, vata de sticlă se aplică pe acoperiș și pereți. Este realizată din fibre subțiri de fibră de sticlă, țesute între ele. Datorită modului de fabricare, vata împiedică transferul de energie termică. Mai mult, este un material ignifug, care nu ia foc și nu propagă un eventual incendiu. Instalarea ei este, însă, destul de dificilă și necesită echipament de protecție, mască de față și mănuși.

5. Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică este un material termoizolant ce se deosebește de restul prin capacitatea sa de a adera la orice suprafață, de a izola foarte bine deoarece formează o masă compactă și de a întări structura clădirii. Pe de altă parte, este o soluție destul de costisitoare în comparație cu restul materialelor de pe piață. În plus, fiind un produs chimic, fabricarea și folosirea sa poate afecta mediul înconjurător. Un alt dezavantaj este acela că integrarea spumei poliuretanice în izolația locuinței poate provoca neplăceri persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii.

Materialele prezentate mai sus nu sunt singurele disponibile, însă sunt frecvent utilizate. Alte soluții mai puțin populare sunt paiele, lână de oaie, cânepa și denimul.

În articolul

Termoizolarea locuinței: 5 soluții eficiente

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x