Experti mondiali raspund celor mai presante intrebari despre cancer

Publicat pe 08.10.2010 la 11:18 Actualizat pe 08.10.2010 la 13:05

Intrebari pentru Dr Oz: editie anticancer

Cancerul a ramas de cativa ani incoace una dintre cele mai terifiante boli. Motivele sunt lesne de inteles: este necrutatoare, sunt sanse mari sa ii cazi victima iar tratamentele sunt dureroase si desi asigura o perioada de remisie, intotdeauna exista riscul de a reveni. Singurul lucru pe care il poti face este sa te informezi din timp pentru a-l preveni. Dr Oz abordeaza problema cancerului din toate unghiurile, pentru ca tu sa ai o imagine completa asupra acestei boli.

Dr Elizabeth Poynor, ginecolog si specialist in cancer la femei, Dr Len Lichtenfeld, sef al Societatii Americane contra Cancerului si dr Marissa Weiss, sefa a sectiei de oncologie si moderatoarea site-ului breastcancer.org au venit in studioul lui Dr Oz pentru a raspunde celor mai presante intrebari despre cancer.
1.Cum putem depista din timp cancerul la san?
M.W: Cele mai importante unelte proprii sunt autoexaminarea (palparea sanilor), consultul medical si mamografia digitala. Trebuie sa corelezi informatiile doctorului cu propriile descoperiri, pentru a iti da seama in ce situatie te afli si sa poti concepe un plan de atac. Chiar si cea mai neinsemnata schimbare la nivelul sanilor tai trebuie raportata la medic din timp.
Cum faci diferenta dinre un nodul benign sau unul malign - de una singura
Varsta joaca un rol important pentru sanatatea sanilor. Pe masura ce inaintam in varsta, tesutul sanilor devine mai putin fibros si este mai usor de examinat. In interiorul tesutului, se pot forma chisturi iar in spatele lor, celule canceroase. Cum faci diferenta dintre un chist si un nodul malign? Chistul e moale si flexibil, se formeaza de obicei langa axila. Nodulul este mult mai tare. Important este sa nu intram in panica, sa asteptam menstruatia pentru a vedea daca exista schimbari si abia apoi ajungem la doctor.
Poti reduce riscul de mastoza chistica daca ai grija putin de alimentatia ta: ciocolata si cafeaua sunt daunatoare si cresc nivelul de estrogen, in schimb cerealele, semintele de dovleac, telina, morcovii reduc impactul estrogenului asupra corpului. Poti apela si la vitaminele B si E si la uleiul de ciubotica-cucului.
2. M-am imbolnavit acum 7 ani de cancer mamar. Mi-e frica sa nu pateasca acelasi lucru si fiica mea. Este cancerul ereditar?
E.P: In 10% dintre cazuri, cancerul ovarian sau mamar se mosteneste de urmatoarea generatie. Este important ca fiecare dintre noi sa ne stim istoricul medical pana la a treia generatie si sa il facem cunoscut si medicului.
3. Prietena si sefa mea de 63 de ani a murit de cancer pulmonar. Era calugarita, niciodata nu fumase; ce alte cauze, in afara de fumat, pot fi pentru cancerul la plamani?
L.L: Desi nu avem toate raspunsurile, trebuie sa luam in considerare posibilitatea fumatului pasiv drept cauza sau a radonului, lucru intens discutat in ultima vreme. Radonul este un gaz toxic, care provine din solul de sub case. Cand pamantul se descompune, gazul se infiltreaza in casa, imbiband peretii casei.
Daca tot am ajuns la cancerul pulmonar, cea mai frecventa cauza de deces in randul barbatilor si al femeilor astazi, care sunt semnele pe care trebuie sa le observam? Dr L.L scoate in evidenta simptomele tacute ale cancerului la plamani:
- tuse persistenta
- tuse cu sange (deoarece traheea este iritata)
- respiratie greoaie
- scadere in greutate
4. Mi-au scos 6 polipi precancerosi la colonoscopie. Cum de am avut atat de multi - ar putea avea legatura cu alimentatia?
Polipii la colon pot aparea ca urmare a mostenirii genetice, poate tine de factorii de mediu sau de regimul alimentar. Oricare ar fi cazul, cel mai bine este sa ai o dieta bazata pe fibre, legume si fructe. Foarte important: du-te la un control medical amanuntit pana la varsta de 50 de ani.
5. De ce unele tipuri de cancer sunt mai periculoase decat altele?
Dr Oz: Daca analizam cancerul de colon vs cancerul ovarian, observam ca al doilea nu se vindeca usor pentru ca tumorile sunt descoperite tarziu, cand deja sunt mari. Sau cel putin asta se intampla pana de curand. Acum, femeile sunt mai atente daca apar schimbari privind frecventa cu care urineaza si compozitia scaunului, daca se baloneaza, au dureri in zona pelviana si abdominala, se simt obosite.
6. Daca ma ingras, creste riscul de cancer?
M.W: Daca ajungi la o greutate sanatoasa si poti sa o mentii, reduci semnificativ riscul de cancer mamar.
L.L: Este adevarat. Obezitatea creste riscul de cancer la femei cu 14% iar la barbati cu 20%.
E.P: Cancerul de tip ginecologic, in speta cel endometrial (dezvoltat pe linia uterului) si ovarian, are probabilitate crescuta de a aparea la femeile obeze.
În articolul

Experti mondiali raspund celor mai presante intrebari despre cancer

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x