Regina Rania a Iordaniei - o regina moderna, cu suflet de copil si fara aere de vedeta

Publicat pe 18.10.2010 la 21:10 Actualizat pe 18.10.2010 la 22:32

Regina Rania a Iordaniei

Oprah a avut ca invitata in platoul sau o adevarata personalitate, mult mai mult decat o simpla vedeta a vremurilor noastre - Regina Rania a Iordaniei. Ea este una dintre cele mai fascinante si frumoase femei de pe planeta, dar de asemenea, este si o mama care lucreaza din greu. Pe langa rezolvarea problemele care vizeaza direct tara sa, regina isi plimba cei patru copii cu masina si gateste cele mai delicioase prajiturele cu ciocolata!

Cea mai tanara regina din lume

Nascuta in Kuweit, intr-o familie palestiniana de clasa mijlocie, Rania al Yassin era ocupata cu construirea unei cariere solide, atunci cand l-a cunoscut la un dineu pe printul iordanian Abdullah. Cinci luni mai tarziu, la doar 22 de ani, Rania s-a casatorit cu printul si impreuna au intemeiat o frumoasa familie.

In 1999, regele iordanian Hussein l-a numit pe fiul sau, printul Abdullah – si nu pe fratele lui, primul nascut – mostenitor al tronului. La 28 de ani, Rania a devenit cea mai tanara regina din lume.

Atunci cand nu este ocupata cu ingrijirea propriei familii, regina Rania este o regalitate moderna, care s-a dedicat obtinerii dreptului la educatie pentru fetele din intreaga lume.

O zi obisnuita din viata reginei Rania

Regina Rania spune ca in esenta, nu se considera o regalitate. “80% din timp mi-l petrec ca orice alta mama: ma ingrijorez pentru copiii si sotul meu, ma intreb daca le e bine. Restul timpului intra in calcul si responsabilitatea de a fi regina. Cu toate acestea, am o viata obisnuita in care imi ingrijesc familia.”

Ziua incepe pentru ea la fel ca pentru orice alta mama – isi pregateste copiii pentru scoala. “Este obisnuitul haos de dimineata, cand eu ma asigur ca cei mici sunt gata de scoala, ca au luat micul dejun, genul acesta de lucruri. Am cateva persoane care ma ajuta sa ii pretagesc, insa sunt anumite lucruri pe care doar mama le poate face.”

Odata cu plecarea copiilor la scoala, regina spune ca atunci are putin timp pentru ea. “Imi verific emailul, contul de Twitter. Daca am suficienta energie, fac si cateva exercitii fizice.”

Atunci cand au o seara libera pentru a se relaxa, regele si regina fac lucrul lor preferat: stau acasa si vizioneaza un film. “Pur si simplu stam si mancam popcorn. The Hurt Locket a fost un film minunat. De fapt, a si fost filmat in Iordania.”

Este ea de acord ca fiul sau va deveni rege al Iordaniei?

In iulie anul trecut, s-a anuntat ca fiul cel mai mare al reginei, printul Hussein, va fi succesorul tatalui sau pe tronul Iordaniei. Regina Rania marturiseste ca are sentimente contradictorii privind aceasta decizie. “Mama din mine vrea ca el sa aiba o viata normal si sa poata experimenta lucrurile ca orice adolescent, sa isi faca prieteni si sa nu fie supus unei asemena presiuni.”, spune ea. “Insa cealalta parte din mine intelege ca avand acest titlu, va invata mai multe despre oamenii, problemele si protocolul tarii noastre.”

In ciuda statutului regal al fiului sau, regina Rania spune ca munceste din greu pentru a se asigura ca are niste copii cu picioarele pe pamant. “Cu fiul meu am mare grija sa inteleaga ca, la sfarsitul zilei, el trebuie sa fie un om decent, plin de compasiune si modest.”

Regina Rania spune ca isi doreste cel mai mult ca fiul sau sa inteleaga ca este mai important sa fii placut de ceilalti, decat cunoscut in lumea intreaga. “Popularitatea vine atunci cand ai totul. Insa a fi placut de ceilalti se intampla doar daca tratezi lumea cu respect si le arati bunatate.”

Mediul virtual, locul in care oamenii se simt in largul lor

Cu toate ca poarta un titlu regal si locuieste intr-un palat, regina Rania nu ia totul de-a gata. “Nu e nicio zi in care sa nu imi fac griji. In afara de faptul ca trebuie sa am grija de familia mea, mai sunt inca 6 milioane de oameni in tara mea la care trebuie sa ma gandesc, la toate problemele care privesc tara noastra si tot ceea ce ne priveste.”

Pentru a comunica cu oamenii din Iordania, si chiar restul lumii, regina se foloseste de blogul ei, de conturl de Facebook si canalul de YouTube, iar pe Twitter are mai mult de un million de utilizatori care o urmaresc. “Eul meu virtual poate ajunge mai aproape de unii oameni decat pot ajunge eu fizic.”, spune ea. “Oamenii se gandesc adesea la regina ca la un titlu inconjurat doar de protocol si lucruri formale, si de aceea nu toti spun ceea ce gandesc. Sunt reticenti in a-si exprima opiniile si gasesc asta foarte frustrant, pentru ca ceea ce vreau de fapt este sa stiu cum gandesc ei in realitate.”

Petrecand timp online, regina inlatura o parte din barierele dintre ea si ceilalti. “Se creeaza un spatiu in care rangul inseamna foarte putin si unde oamenii pot spune ceea ce isi doresc”, spune regina Rania. “Astfel, lor li se deschide o fereastra in viata mea, iar mie mi se deschide una in vietile celorlalti.”

Oamenii trebuie sa fie deschisi; o poveste pentru copii poate face asta

Una dintre cele mai mari provocari pe care le infrunta regina Rania in calitate de suveran al unei tari din Orientul Mijlociu, in lumea de dupa atentatele din 11 septembrie, este frica oamenilor de necunoscut. “Inca suferim cu totii de pe urma acelui soc. Au fost toate lucrurile pe care le-am vazut – distrugere, moarte. Dar au fost si lucruri pe care nu le poti vedea – frica salasluieste acum in inimile noastre. Lipsa de incredere pe care o avem atunci cand vedem locuri sau oameni noi. Suspiciunea care ne influenteaza deciziile.”

Pentru a invata oamenii sa fie toleranti, regina Rania a scris o noua carte pentru copii, “Schimb de sandvisuri” – “The Sandwich Swap”. Povestea este bazata pe o intamplare reala, traita chiar de regina, pe cand avea 5 ani. “Am invatat la o scoala international, si in fiecare zi la ora pranzului imi scoteam mandra sandviciul si mancam. Fata de langa mine avea la pachet ceva ce arata oribil. Era un fel de pasta gumata maro-violeta.”

Intr-o zi, fata a invitat-o si pe regina sa guste din mancarea sa. “Nu am vrut sa o jignesc, asa ca pur si simplu am inchis ochii si am luat o inghititura. Apoi am vrut sa mai gust si a doua oara”, spune ea. “Cred ca in subconstient am inteles ca nu trebuie sa ma tem de necunoscut si ca nu ar trebui sa judec o situatie fara a fi trecut prin ea. Sau sa refuz un fel de mancare fara sa il gust.”

E o simpla poveste din copilarie, insa din care adultii, atat din est cat si din vest au de invatat. “Daca nu ne uitam unul in ochii celuilalt, daca vom continua sa ne intoarcem unul altuia spatele, atunci niciodata nu vom fi fata in fata”, spune regina Rania. “Cred ca ar fi o tragedie si ca toti avem ceva de pierdut dintr-o asemenea situatie ostila.”

O regina cu suflet de copil, dar cu intelepciunea unui batran

Desi se apropie de varsta de 40 de ani, regina Rania spune ca simte ca are suflet de copil.

“Ridurile mi-au aparut pe fata atunci cand nu am fost atenta! Acum ma duc prin magazine, si cate o vanzatoare ma intreaba daca vreau sa incerc o crema antirid. Intotdeauna imi spun ca de fapt vroia sa vorbeasca cu altcineva.”

Cu toate acestea, Rania spune ca este dispusa sa se acomodeze cu imbatranirea. “Suntem programati sa credem ca timpul ne este dusman, ca ia ceva din noi odata cu trecerea lui sau ca ne face mai putin demni. Am descoperit ca a avut efectul invers la mine. Viata inseamna armonie perfecta. Doar perceptia noastra asupra ei e gresita.”

Asa cum ne-a obisnuit de fiecare data, Oprah ne-a facut cunostinta cu o lume de vis, in care totul e posibil - pana si o regina care isi pregateste singura copiii pentru scoala, face prajiturele si e activa pe Twitter si Facebook. Regina Rania a Iordaniei, o prietena a emisunii The Oprah Winfrey Show, si-a demonstrat, ca de fiecare data, intelepciunea si dragostea de viata, devotamentul pentru a face din aceasta lume un loc mai bun pentru copii si iubirea a tot ceea ce este frumos, bun si drept.

Urmareste Oprah de marti pana vineri, ora 23:00, pe Euforia TV!

Sursa foto: hepta.ro

În articolul

Regina Rania a Iordaniei - o regina moderna, cu suflet de copil si fara aere de vedeta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Investiţie uriaşă în România. Afacerea de 88 de milioane de euro realizată de o firmă de Cehia, în Constanţa
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x