Morcovul: gust dulce si aroma placuta

Publicat pe 15.10.2010 la 14:40 Actualizat pe 15.10.2010 la 14:59

Morcovii - a doua leguma consumata in lume, dupa cartof - pot fi folositi in prepararea supelor, salatelor, a mancarurilor, chiar si a dulciurilor.

Cumpara-i fara frunze, caci ele absorb umezeala din radacina si morcovii devin astfel seci. Se pot folosi in diferite preparate - ciorbe, supe, pilaf, ghiveci de legume - prajitura cu morcov etc, sau in salata de cruditati, in amestec cu alte legume. Adaugati in salate cu alune sau nuci date pe razatoare, morcovii sunt un excelent aperitiv. Se curata mai usor daca inainte sunt bagati 5 minute in apa clocotita, iar apoi sunt clatiti cu apa rece. Se pot pastra in punga de plastic, la frigider, circa o saptamana, numai dupa ce in prealabil au fost curatati de tulpini si frunze. Revista Felicia iti propune cinci retete delicioase pe baza de morcovi. Pofta buna!


Salata de conopida si morcov

Ingrediente: 1 conopida mica, 2 morcovi, 1 ceapa rosie, 2 lingurite capere, 2 linguri patrunjel tocat, 1 lingurita otet alb, 1 lingurita mustar Dijon, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura maioneza, sare, piper.
Preparare: Conopida spalata bine se rupe in bucati mai mici. Se amesteca impreuna cu morcovii trecuti prin razatoarea mare, ceapa rosie tocata, caperele si patrunjelul tocat. Cu un tel se amesteca otetul cu mustarul, se condimenteaza, apoi se pune uleiul si maioneza. Se toarna dressingul peste salata si se amesteca bine.

Pilaf de orez cu morcov

Ingrediente: 300 g orez, 2 morcovi, 40 ml ulei, 1 ceapa, sare.
Preparare: Intr-o cratita cu ulei incins, se pune ceapa taiata rondele, se adauga peste ceapa morcovii rasi si se lasa sa se caleasca bine. Se adauga orezul, spalat si scurs in prealabil, si se amesteca bine. Se adauga sare si 1 l apa fierbinte. Se fierbe usor la foc mic. Daca mai este nevoie, se mai adauga putina apa fierbinte pe parcursul fierberii. Cand este gata se ia de pe foc. Se serveste alaturi de preparate din carne.

Chec cu morcovi

Ingrediente: 1 ceasca morcov ras, 1 ceasca mar ras, 250 g zahar, 250 g ulei, 1/2 ceasca stafide, ½ ceasca suc de portocale, 3 cesti faina, cate 1 lingurita de bicarbonat, praf de copt, scortisoara, coaja rasa de lamaie si portocale, 1/3 ceasca coniac.
Preparare: Se bate bine zaharul cu uleiul, se adauga pe rand celelalte ingrediente. Praful de copt si bicarbonatul, amestecate cu faina, se adauga peste compozitie, iar la sfarsit se pun stafidele date prin faina. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, se coace o ora, apoi se probeaza cu paiul, ca sa fii sigura ca s-a copt. Se pudreaza cu zahar farin si se taie rece.

Cocktail de fructe si morcov

Ingrediente: 4 mere ionatane, 2 pere, 3 gutui, 1/2 kg morcov, 4 caise (piersici) din compot, zeama de la doua lamai.
Preparare: Gutuile si merele se fierb pana se inmoaie, apoi se fac pireu impreuna cu caisele. Perele se zdrobesc (crude) in mixer sau cu furculita, iar din morcov se stoarce zeama (cu storcatorul de fructe). Se amesteca bine totul, se adauga zeama de lamaie, eventual, se completeaza cu zeama de compot. Se serveste rece, in pahare inalte.

Salata de morcov si mar

Ingrediente: 5 morcovi mari, 3 mere mari, 1 lamaie, 1 portocala, 100 g miez de nuca macinata.
Preparare: Cureti morcovii, ii speli si-i dai pe razatoarea mare. Speli merele si le dai pe razatoarea mare cu tot cu coaja. Amesteci intr-un bol merele, morcovii rasi, miezul de nuca, coaja de portocala si de lamaie, data pe razatoarea mica, apoi stropesti salata cu sucul de lamaie si portocala.

Foto: jamenterprisesllc.com

În articolul

Morcovul: gust dulce si aroma placuta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x