Fuga de fericire

Publicat pe 09.06.2013 la 20:32 Actualizat pe 09.06.2013 la 15:58

Fericirea este o distragere de la tragedia umanului. Hamlet o stia, Dostoievsky o stia, Abraham Lincoln o stia, precum si Robbie Williams o stie de asemeni (si-au asumat public depresia cea de toate zilele).

Cautarea inversunata a fericirii este insesi sursa nefericirii pentru ca fericirea, asa cum este ea vanata, este un mit. Plictisit de linistea stabilitatii si predictibilitatii iar pe de alta parte timorat de povara incertitudinilor existentiale, omul alearga intr-un labirint fara iesire dupa himera fericirii.

Insesi alergatura dupa fericire ofera pretextul care justifica nefericirea de moment. Totul va fi sa fie candva, cand karma o sa permita, cand va vrea Domnul, cand va aparea barbatul sau femeia ideala, cand o sa arati intr-un mare fel sau poate cand vacanta all inclusive o sa vina la pachet cu sedinte de terapie.

Fericirea ca si stare nu este o constanta perpetua, ci o experienta de varf oferita de un eveniment glorios din viata. Povara de a fi fericit dupa modelele create pentru el de legiuitorii sociali care creeaza standardul de „normalitate”’ face omul sa desconsidere micile victorii zilnice. Insusi faptul ca mai are inca o zi de viata este desconsiderat condescendent, desi matematic vorbind, are un numar extrem de finit de zile.

Speranta de viata in Romania este de 74 de ani. Considerand, la modul ideal, ca de pe la 20 de ani individul poate sa inceapa devirusarea de miturile cu care a crescut din povestile lui Petre Ispirescu, iubirile marca Hollywood si sexualitatea inhibata de morala dar exorcizata salbatic de siturile de profil, raman 54 de ani de viata. Adica 19 710 zile. Doar atat!

Ai fix aproximativ 20 de mii de zile pentru a trai constient si implinit. Din acestea ai cheltuit deja probabil destul de multe. Gandeste-te ca acesta este creditul ce ti s-a oferit din care cheltui darnic, desi nu iti permiti, risipind timpul tau in stanga si in dreapta in mod trivial si pe oameni care nu merita.

Citeste mai multe pe www.artedevivre.ro!

În articolul

Fuga de fericire

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x