10 moduri in care sa cresti copii care mananca inteligent

Publicat pe 14.04.2011 la 18:16 Actualizat pe 14.04.2011 la 18:23

A sti sa creezi un camin cu nutritie sanatoasa este unul din cei mai importanti pasi pe care ii poti face pentru sanatatea copilului tau. Pentru inceput, fa alegeri inteligente alimentare si ajuta-ti copilul sa dezvolte o relatie pozitiva cu mancarea sanatoasa. Copiii tai isi vor forma viitoarele alegeri sanatoase urmand exemplul tau.

Iata mai jos 10 ponturi ca sa ii faci pe copii sa manance mancare sanatoasa, date de specialisti in prevenirea obezitatii la copii din echipa webmd.com.

1. Nu restrictiona mancarea


Restrictiile la mancare impuse copilului pofticios creste riscul ca el sa dezvolte tulburari de alimentatie si de nutritie in anii viitori, cum ar fi anorexia sau bulimia. Acest lucru poate avea si efect negativ asupra cresterii si dezvoltarii lui. Stim cu totii de efectul tentatiei „fructului oprit".


2. Tine mancarea sanatoasa la vedere tot timpul


Copiii vor manca atunci cand le este foame mai degraba ceea ce vad imediat la indemana. Tine fructe intr-un bol special pe masa din bucatarie, nu inchise in compartimentul de legume si fructe din frigider. Si mananca si tu mereu un mar la gustare. Propriile tale actiuni striga mai tare de 1000 de ori decat orice le vei spune vreodata. Tine minte un lucru simplu: copilul tau poate alege doar acele mancaruri pe care tu le ai in casa.


3. Nu eticheta alimentele drept „bune" sau „rele"


In schimb, asociaza mancarurile cu acele lucruri la care copilul tau tine cel mai mult, cum ar fi sportul sau aspectul sau fizic. Lasa copilul sa stie de timpuriu faptul ca proteina din carnea buna precum curcanul si calciul din lapte si iaurt ii dau putere ca sa practice cu succes sportul lui preferat. Iar antioxidantii din fructe si legume adauga stralucire parului asa de frumos de care fetita ta este mandra.


4. Lauda-i alegerile sanatoase


Ofera copilului un zambet larg si plin de mandrie si spune-i cat de destept a fost alegand acel aliment sanatos.


5. Nu vorbi negativ despre alegerile lui alimentare nesanatoase


Cand copilul alege o mancare nesanatoasa, ignora. Sau, daca copilul prefera mereu mancare prajita sau grasa, redirectioneaza-i optiunea. Poti incerca sa ii dai cartofi copti la cuptor cu putin ulei de masline deasupra in loc sa ii faci sau cumperi cartofi prajiti. Sau daca copilul cere bomboane, ofera-i o cupa de capsuni proaspete cu putin sirop de ciocolata si iaurt. Esti prea ocupata sa te ocupi de toate astea? Da-le fructe uscate ca si gustare intre mese.


6. Niciodata nu folosi mancarea ca si recompensa


Aceasta procedura poate crea probleme cu greutatea mai tarziu in viata. In schimb, recompenseaza sau premiaza copilul cu ceva fizic si distractiv, cum ar fi o plimbare in parc la locul de joaca preferat sau o tura din jocul mult iubit.


7. Cinati cu totii impreuna la masa


Daca acest lucru nu este o traditie la voi acasa, ar trebui sa devina. Cercetarile arata faptul ca cei mici care mananca mesele de seara la masa, impreuna cu parintii lor, au o nutritie mai buna si au sanse mult mai mici sa aiba tot felul de problema ca adolescenti. Incepe cu o seara pe saptamana si dupa aceea creste la trei-patru ca sa construiesti gradat obiceiul.


8. Pune mancarea in farfurii in bucatarie


Acolo le poti pune in farfurie alimentele sanatoase si poti controla cat si ce mananca, in loc sa duci platourile cu mancare la masa din sufragerie sau la televizor si sa-i lasi sa manance la intamplare ce doresc ei de acolo (evitand garnitura de legume). In acest fel, copiii invata si sa recunoasca si sa invete corect in ce consta o portie normala de mancare pentru un copil sau pentru un adult.


9. Da copilului control asupra a ceea ce mananca


Roaga copilul sa ia cate trei muscaturi din fiecare fel de mancare din farfuria si apoi sa ii dea note, cum ar fi „foarte bine", „bine", „satisfacator", „insuficient". Cand o mancare sanatoasa, in special legumele, primeste de la copil nota maxima, tine minte si serveste-i acest fel de mancare mai des. Ofera-i mai rar acele alimente pe care copilul nu le prefera. Acest procedeu permite copilului sa participe si el la luarea deciziilor cu privire la mancare. Pana la urma, alimentatia este o afacere de familie. Copilul nu trebuie sa manance numai ce ii dictezi tu.


10. Tine legatura cu pediatrul


Intotdeauna discuta cu medicul copilului inainte sa iei neinspirata decizie de a pune copilul la vreun regim, incercand sa il faci fie sa ia in greutate, fie din contra, sa se mai subtieze un pic. Nu diagnostica niciodata un copil drept prea gras sau prea slab doar dupa opinia ta. Un copil aflat in crestere nu are voie sa fie pus la niciun fel de dieta care sa ii deregleze metabolismul, uneori pe viata. Specialistii spun ca pana la 15 ani un copil nu are voie sa tina dieta, nici de slabit nici de ingrasat. Cu tact, ii poti regla alimentatia impreuna cu pediatrul sau fara ca el sa perceapa ca are anumite restrictii sau impuneri alimentare. Factorul psihic din jurul alimentatiei se declanseaza ireversibil la aceste varste fragede.

Copilul poate invata de la tine obiceiuri alimentare sanatoase, care sa il protejeze toata viata, daca urmezi in viata ta de familie aceste ponturi folositoare.


Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

În articolul

10 moduri in care sa cresti copii care mananca inteligent

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x