Cele 10 porunci adresate parintilor

Publicat pe 19.07.2011 la 17:31 Actualizat pe 19.07.2011 la 17:33

Sunt parinti perfecti? Greu de spus. Cert este ca exista mame si tati care incearca sa fie buni parinti. Aflati in continuare „decalogul” care va invata sa fiti parinti.

A fi un bun parinte se invata. Pe acest principiu se bazeaza lucrarea „Ce puteti face pentru a fi buni parinti" realizata de psihoterapeutul francez Elodie Cingal, specialist in psihoterapia familiei. Cele 10 reguli formulate de specialistul francez sunt simple si usor de respectat daca parintii sunt atenti la nevoile specifice copilului. De altfel, acest „decalog" deriva din nevoile copilului.


1. Iubiti-va copilul!


A-i arata copilului dragostea este o conditie esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia. Iubirea fata de copil inseamna in mod concret a-l saruta, a-l lua in brate, a-l privi in ochi si a-i spune „te iubesc", dar si a face lucruri impreuna: jocuri, pregatirea mesei, plimbari, discutii etc.

2. Stapaniti-va stresul!


Ce se intampla cand parintele este stresat? Nu mai este disponibil pentru copilul sau si, in consecinta, ii arata mai putina afectiune. Mai mult, cand parintele este tensionat, nervos, stresat, copilul simte acest lucru si crede ca asta se intampla din vina lui.

3. Aratati-i copilului ca mama si tata se iubesc si se respecta!


Copilul observa calitatea relatiei dintre parinti si, foarte important, se bazeaza pe modul in care mama si tata interactioneaza pentru a intelege relatiile interumane. De exemplu, cand copilul aude ca parintii se cearta sau ca unul dintre parinti il insulta pe celalalt, micutul intelege ca asa este normal sa se intample intre oameni si va copia comportamentul adultilor. Totodata, certurile in familie sunt traumatizante pentru copil, il fac sa se simta in nesiguranta, abandonat, neglijat.

4. Incurajati copilul sa devina autonom!


Permiteti-i sa se joace cu alti copii, bineinteles, supraveghindu-l de la distanta, lasati-l sa mearga singur, nu il obligati sa va tina de mana, invatati-l sa manance singur sau sa se imbrace singur daca solicita si este capabil sa faca acest lucru. Un parinte hiperprotector, care vede pericole peste tot transmite copilului sau frica, anxietate, care mai tarziu in viata se pot transforma in izolare, inadaptare, lipsa de comunicare.

5. Oferiti-i sansa de a invata!


De la a-i permite copilului sa experimenteze lucruri noi pana la a-i cumpara carti si a-l inscrie la gradinita sunt tot atatea actiuni menite a-i oferi dreptul la invatare si educatie. De asemenea, parintii ii arata astfel ca au incredere in competentele si valorile sale.

6. Asigurati-i copilului un trai decent!


Parintii trebuie sa faca tot posibilul pentru a asigura o sursa sigura de venit in cadrul familiei sau, daca se confrunta cu dificultati financiare, sa se comporte in asa fel incat acestea sa nu-si puna amprenta asupra copilului.

7. Impuneti reguli si limite!


A-l invata pe copil ca exista reguli inseamna adaptarea in societate. Aceasta este una dintre cele mai sensibile misiuni ale rolului de parinte si depinde foarte mult de: tact, rabdare, intelegere, cunoasterea copilului. Mai exact, fiecare parinte trebuie sa-si observe copilul pentru a descoperi metoda care functioneaza: unii sunt sensibili la recompensa-pedeapsa, altii se conformeaza daca sunt ignorati. Ideal ar fi ca impunerea regulilor sa se faca cu ajutorul explicatiilor, comunicarii. Pedeapsa corporala nu are ce sa caute in educarea copilului. Bataia nu este rupta din Rai. O palma aplicata unui copil nu este decat expresia unui parinte frustrat, lipsit de tact, stresat, neinformat, sever.


8. Aveti grija la sanatatea copilului!


Asigurati-i hrana sanatoasa si consultati medicul ori de cate ori starea copilului impune acest lucru. Efectuati controalele periodice, vaccinurile obligatorii si fiti receptivi la eventualele semne de imbolnavire.

9. Cultivati spiritualitatea in cadrul familiei!


In masura in care acest lucru corespunde convinge-rilor parintilor, acestia trebuie sa formeze in sufletul copilului si sa incurajeze credinta in Dumnezeu.

10. Cresteti-va copilul intr-un cadru de viata sigur!


Sentimentul de a fi in singuranta ii confera copilului liniste, confort, incredere. Un copil care se simte in nesiguranta dezvolta o forma de hipervigilenta care devine daunatoare in dezvoltarea sa. Copilul aflat intr-o permanenta stare de incertitudine isi va consuma energia incercand sa se protejeze, in loc sa o foloseasca pentru a invata lucruri noi.


Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: Hepta

În articolul

Cele 10 porunci adresate parintilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x