Cele 5 simboluri ale botezului

Publicat pe 04.10.2010 la 09:15 Actualizat pe 04.10.2010 la 11:24

Botezul este primul pas important prin care nou-nascutul este prezentat lumii, dar si prima sa legatura cu biserica si divinitatea. Iar la aceasta promisiune pe care nasii o fac in numele sau, sunt folosite anumite simboluri, importante pentru crestini:

1.Crucea – Atunci cand suntem botezati, primim semnul crucii pe fruntea noastra. Ea este o emblema a crestinismului, simbolul prin care cautam salvare. Totodata este semnul pe care il facem atunci cand suntem deznadajduiti, cand cautam protectie sau ne rugam lui Dumnezeu. A trece pe langa o biserica si a face cruce este si un semn de respect pentru casa Domnului, iar inainte de un drum lung, un examen important sau o incercare prin care trecem, ne simtim mai in siguranta amintindu-ne de divinitate.


2. Straiele albe – Materialele de culoare alba folosite la botez reprezinta atat puritatea, cat si manifestarea unui “om nou”. Simbolizeaza faptul ca pacatul originar nu se mai gaseste in sufletul copilului, acesta fiind curatit prin taina sacra a botezului. Copilul apartine acum lui Dumnezeu, iar portile raiului ii sunt deschise.

3. Mirul – Acesta reprezinta floarea lui Dumnezeu, iar referirile facute la el sunt numeroase. A reprezentat unul dintre cele trei daruri pe care le-au adus magii de la rasarit pruncului Iisus, iar mai tarziu, Magdalena l-a folosit pentru a-i unge picioarele.


4. Apa – Aceasta ne aminteste de faptul ca Dumnezeu este cel care ne daruieste viata. Simbolizeaza curatenia si puritatea, este cea care ne hraneste si care ne spala pacatele.


5. Lumina – Simbolul final al botezului este acela de a avea o lumanare aprinsa. Lumina, ca si apa, este esentiala vietii. Fara lumina nu ar exista viata pe aceasta planeta. Ea simbolizeaza totodata si credinta, speranta.

foto: ioffer.com

În articolul

Cele 5 simboluri ale botezului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri seară
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Catine
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
useit.ro
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
as.ro
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: „E un exemplu”
MediCOOL
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
MediCOOL
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
HelloTaste
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
x