Cum avem grija de sistemul imunitar in timpul sarcinii si dupa nastere

Publicat pe 26.10.2010 la 20:11 Actualizat pe 26.10.2010 la 20:52

Organismul unei femei care abia a nascut este mai sensibil si prin urmare mult mai „deschis" la infectii. „In perioada de sarcina si de lauzie, organismul femeii este mai sensibil. Sistemul imunitar al femeii se modifica in timpul sarcinii.

Din acest motiv, infectiile se instaleaza mult mai usor", precizeaza medicul Catalin Haiduc, specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Maternitatii Filantropia din Bucuresti. Multe dintre infectii sunt extrem de severe. Altele devin severe, deoarece sunt descoperite mai tarziu, din cauza discretiei simptomelor. Motivul il reprezinta modul diferit in care reactioneaza organismul gravidei comparativ cu cel al femeii neinsarcinate. In consecinta, infectia are mai mult timp sa se dezvolte, ceea ce ingreuneaza si mai mult tratamentul."

SIMPTOME

Desi organismul reactioneaza diferit de la femeie la femeie, exista o serie de simptome comune. Printre acestea se numara: febra, starea generala alterata, dureri ale abdomenului inferior, mirosul pregnant al lohiilor -­ scurgere vaginala ce survine normal dupa nastere (semn de endometrioza), o zona dureroasa, tare, la nivelul sanilor (eventual chiar inrosita), dureri musculare, stare continua de oboseala, dureri de cap, roseata, umflatura, senzatie de caldura, mictiuni dificile, dureroase; urina neclara sau cu sange.

Infectiile care se instaleaza postpartum au caracteristici diferite, in functie de tipul nasterii: cezariana sau naturala.
„In cazul unei nasteri pe cale naturala, se pot declansa infectii la nivelul uterului, al sanilor. La o nastere ce a avut loc printr-o cezariana, cele mai frecvente infectii sunt cele ale peretelui abdominal, ale uterului, ale sanilor".

IN PERIOADA SARCINII

Mai comune in perioada sarcinii decat in perioada postpartum, infectiile urinare pot fi detectate printr-o simpla testare a urinei gravidei. Medicul Catalin Haiduc precizeaza ca „gravidele au un nivelul ridicat de progesteron, fapt ce duce la o relaxare a muschilor ureterelor. Astfel, in cazul in care uterul creste in volum, poate apasa ureterele (slabite deja), iar urina nu poate trece prin ele.

Apoi, pe masura ce fatul creste, apasa vezica urinara si urina nu este eliminata in totalitate. De aceea, bacteriile au timp sa se inmulteasca si sa provoace infectii. Pentru evitarea acestor infectii, medicul ginecolog recomanda gravidei teste de urina pentru a descoperi eventualele bacterii. In cazul in care rezultatul testului este negativ, riscul de dezvoltare al unei infectii in perioada sarcinii este redus.

ENDOMETRITA POSTPARTUM

Este una dintre cele mai frecvente infectii postnatale si se localizeaza la endometru (tesutul care captuseste uterul). Apare in ambele tipuri de nastere. „Reprezinta infectia uterului cauzata de insuficienta eliminare a placentei, a membranelor sau de retentia de lohii", afirma medicul specialist Catalin Haiduc. Lohiile sunt compuse din cheaguri de sange, din resturile de membrane si dintr-o secretie a plagilor vaginului si a colului uterin. In mod normal, pacienta elimina acele lohii, insa, daca se inchide colul mai repede, ele nu se mai elimina, reprezentand un factor important de infectie.

MASTITA

Este o infectie a tesutului mamar care se manifesta prin durere, umflarea si inrosirea sanului. Apare in timpul alaptarii si este cauzata de o bacterie care patrunde in orga­nism daca mame­lonul este iritat sau crapat. Frecvent, mastita apare in primele sase sap­tamani dupa nastere (postpartum). Din cauza acestei infectii, multe mame inceteaza alaptarea mai devreme decat si-au propus. „Mamele trebuie sa stie ca sugarii pot fi alaptati la san chiar daca mama sufera de mastita".

LA INCIZII

O operatie de cezariana, in afara avantajelor sale, aduce dupa sine si o serie de dezavantaje, printre care si infectiile, precizeaza medicul consultat de Jurnalul de sanatate. Motivul acestui risc este reprezentat de incizia ce are loc pentru expulzarea bebelusului. „Si daca nasterea are loc pe cale naturala, riscul de infectie nu este eliminat suta la suta. In acest caz, problemele pot aparea daca a avut loc o epiziotomie (incizie a perineului)".

Citeste si Jurnalul National

Foto: worldoffemale.com

În articolul

Cum avem grija de sistemul imunitar in timpul sarcinii si dupa nastere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
a1.ro
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
HelloTaste.ro
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Catine
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
useit.ro
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
as.ro
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
MediCOOL
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
HelloTaste
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
x