Cum iti dai seama daca cel mic are ADHD sau este pur si simplu neascultator?

Publicat pe 15.09.2010 la 12:06 Actualizat pe 15.09.2010 la 14:43

ADHD este o tulburare de comportament ce afecteaza in special copiii, ea manifestandu-se in special prin incapacitatea acestora de a se concentra pe o anumita activitate. Exista cateva caracteristici dupa care poti recunoaste un copil care nu este doar extrem de energic, ci are ADHD. Iar motivul pentru care nu reuseste sa se concentreze la scoala nu tine de lene sau obraznicie, ci de o boala care poate reprezenta o problema, sau il poate ajuta, in functie de cum este privita :

- atentia selectiva: copilul se concentreaza asupra unui lucru doar cand il intereseaza in mod deosebit

- distragerea: probleme in mentinerea atentiei, in aspecial asupra lucrurilor carora el nu le vede importanta

- impulsivitatea: clasica atitudine “el actioneaza, fara sa gandeasca”

- hiperactivitatea: pare a fi mereu agitat, este genul de copil care nu sta locului deloc

Pastreaza un jurnal al acestor patru caracteristici si observa daca exista modificari in timp. Daca este vorba doar de obraznicie, vei observa o imbunatatire a comportamentului sau pe masura ce se obisnuieste cu rutina scolara. Pe de alta parte, ADHD, lasat nediagnosticat si netratat se poate inrautati in timp, avand ca rezultat un copil ce are o atitudine negativa fata de invatat.

Aceasta boala, cu sau fara hiperactivitate este o colectie de trasaturi de trasaturi care reflecta temperamentul neurologic, innascut. Pe langa trasaturile de caracter asociate cu ADD, exista si cateva care pot fi considerate pozitive. In functie de cum sunt percepute si modelate, acestea pot lucra in avantajul sau dezavantajul copilului.

Nu trebuie concluzionat faptul ca cei care au ADHD nu isi pot pastra atentia. Mai degraba, problema este legata de atentia selectiva. Ei pot intr-o stare maxima de concentrare in care toata atentia lor este dedicata total anumitor lucruri care le fac reala placere, cum ar fi un joc video. Dar daca le oferi o sarcina care nu li se pare relevanta, ei se vor inchide in ei si vor refuza sa ii acorde timpul necesar. Temele pentru scoala le par de cele mai multe ori triviale, de aceea nu vor sa se concentreze asupra lor.

Boala ca un plus de personalitate

ADD nu reprezinta un deficit, ci o diferentiere. Incearca sa impletesti cerintele scolare cu stilul individual al copilului tau. Daca temele i se par plicticoase, fa-le sa para mai interesante, mai jucause, prin care sa devina relevante pentru el. Daca istoria i se pare plictisitoare, incearca sa faceti impreuna mici scenete, in care sa interpretati diferiti eroi, prin care totul sa i se para o distractie.

Ajuta de asemenea sa fragmentati temele, introducand suficiente pauza intre sarcinile indeplinite. In cele cateva minute dintre doua exercitii, el poate canta la un instrument muzical sau poate dansa sau orice alta activitate care il pune in miscare si ii consuma din energie. Nu pierde din vedere faptul ca ADHD presupune si multa creativitate, energie si spontaneitate. Ei sunt de cele mai multe ori copii foarte inteligenti si curiosi.

foto: www.open2.net

În articolul

Cum iti dai seama daca cel mic are ADHD sau este pur si simplu neascultator?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Un fost ofiţer SPP dezvăluie ce greşeli au făcut agenţii care au permis ca Robert Fico să fie împuşcat
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Catine
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
useit.ro
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
as.ro
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
MediCOOL
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
MediCOOL
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
HelloTaste
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
x