Cum sa dezvolti inteligenta copilului tau

Publicat pe 20.10.2010 la 14:23 Actualizat pe 20.10.2010 la 14:34

Creierul copiilor mici are abilitatea de a invata orice, putand fi asemuit cu un burete care absoarbe informatii

Copilul invata inca din timpul vetii intrauterine. Dupa nastere, creierul continua sa se dezvolte ca raspuns la toti stimulii pe care ii primeste din mediul inconjurator. Pana la 5 ani, invatarea este mai rapida si se realizeaza cu mult mai putin efort decat mai tarziu. Rolul parintelui este acela de a-i facilita copilului invatarea si dezvoltarea inteligentei.

Activitati in functie de varsta copilului

De la nastere la 4 luni

Citeste-i, misca-i incet obiecte in fata ochilor, fredoneaza cantece simple, cu ritmuri repetitive, si spune-i cu voce tare tot ceea ce veti face impreuna cand va mai creste. De fapt, extrem de important este sa-i vorbesti cat mai mult.

De la 4 la 6 luni

Arata-i carti cu imagini colorate, fredoneaza cantece cu ritmuri diferite si pune-i in manute obiecte din diferite texturi.

De la 6 la 18 luni

Vorbeste-i in fata pentru ca el sa reuseasca sa faca conexiunea intre sunete si cuvinte. Repeta-i numele persoanelor si lucrurilor familiare pentru a le retine. Joaca-te cu el de-a v-ati ascunselea.

De la 18 la 24 luni

Vorbeste direct cu copilul cat de mult e posibil. Joaca-te cu el jocuri simple, cum ar fi sa-i pui in fata cateva obiecte si sa-l rogi sa-ti dea pe rand cate unul. Incurajeaza-l sa se joace singur cu jucariile preferate. Pune-i in manute creioanele si hartie pentru a lua cunostinta de ele.

De la 24 la 36 luni

Ajuta-l sa-si dezvolte imaginatia, incurajandu-l sa-si foloseasca jucariile in diferite feluri. Ajuta-l sa incorporeze activitati reale in jocurile lui, cum ar fi sa vorbeasca la telefon. Cand ii citesti, implica-l si pe copil in poveste, punandu-i diferite intrebari.

De la 3 la 5 ani

Joaca-te impreuna cu el jocuri simple, prin care sa invete reguli si sa capete abilitati. Limiteaza-i accesul la televizor la cel mult doua ore pe zi. Limiteaza folosirea cuvantului nu si incurajeaza-i curiozitatea naturala. Trateaza copilul cu respect si atentie; asculta-l de fiecare data cand incearca sa-ti explice experientele pe care le traieste. Fa-ti timp in fiecare zi sa vorbesti cu el si sa-ti spuna ce a facut in ziua respectiva.

Foto: metrofamilymagazine.com

În articolul

Cum sa dezvolti inteligenta copilului tau

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x