Cum sa discuti cu copilul tau despre relatiile interpersonale

Publicat pe 20.05.2011 la 19:06

A-i invata pe copii despre importanta relatiilor interpersonale - de prietenie, in cadrul familiei, relatii de iubire sau profesionale - este o cerinta importanta a rolului de parinte. Copiii au nevoie de multa indrumare pentru a deprinde abilitatile necesare pentru a relationa cu alte persoane. Ei trebuie sa stie ce este permis si ce nu, dar mai ales de ce.

Invata prin exemplu

Cel mai important lucru pe care il poti face cand iti inveti copilul despre ce inseamna sa dezvolte relatii interpersonal, este sa ii oferi tu insuti un exemplu. Nu ii spune ce sa faca, ci arata-i. Cel mai bun mod de a deprinde ceva nou este prin practica. Teoria este folositoare, dar nu suficienta. De aceea retine ca felul in care te porti cu cei din jur ii spune mai mult copilului decat ceea ce incerci sa il inveti prin discutii.

Indiferent daca persoana cu care interactionezi este un membru al familiei, un prieten sau un necunoscut, trebuie sa te gandesti cum va percepe copilul ceea ce observa. Nu inseamna ca trebuie sa iti cenzurezi mereu comportamentul, insa daca nu vrei ca cel mic sa faca anumite lucruri, cel mai bine este sa nu le faci tu insuti. Nu ii poti pretinde sa ramana calm si sa nu tipe, atata timp cat tu iti pierzi cumpatul din orice.

Discuta!

Atunci cand copilul are intrebari in legatura cu relatiile si chiar daca nu au, discuta cu el despre acest aspect. Povesteste-i despre cum ai ajuns sa cunosti diferite persoane, cum s-au dezvoltat in timp prieteniile, de ce aceste relatii sunt importante pentru tine si in ce fel pastrezi aceste legaturi. Copiilor le place foarte mult sa asculte astfel de povesti, pentru ca le ofera ocazia de a invata lectii despre compatibilitate, a darui si a primi si cum personalitati diferite reusesc sa gaseasca puncte comune.

Trebuie sa intervii cand este necesar

Chiar daca ii oferi un exemplu si porti discutii cu el, copilul tau ar putea avea anumite dificultati. Uneori va trebui sa il indrumi, in special in cazul anumitor conflicte pe care nu va sti cum sa le gestioneze. Copilul va fi stangaci in rezolvarea unor astfel de probleme si nu poate invata decat prin experienta. Insa trebuie sa stie ca se poate baza pe tine in momentele in care va simti ca nu se descurca singur.

El trebuie sa invete despre importanta iertarii si a compromisului intr-o relatie, despre cum sa respecte o opinie diferita si cum sa fie empatic in legatura cu sentimentele altora. Sunt abilitati pe care daca le va deprinde de la o varsta frageda, il vor ajuta foarte mult si in viata sa adulta.

Foto: homeschoolinghelp.com

În articolul

Cum sa discuti cu copilul tau despre relatiile interpersonale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x