Cum te pregatesti pentru prima lectie de inot a celui mic

Publicat pe 03.07.2011 la 14:09 Actualizat pe 03.07.2011 la 14:45

Inainte sa inceapa o activitate noua, orice persoana simte o frica de necunoscut. Mai ales atunci cand persoana in cauza este un copil iar decizia apartine parintilor si cu atat mai mult cand este vorba de un sport solicitant precum inotul. O activitate care necesita timp, rabdare si fler pedagogic, inotul ramane deseori la latitudinea instructorului specializat, singurul care poate preda corect tehnicile de natatie. Antrenorii mai multor cluburi de inot din Bucuresti iti explica de ce este bine sa dai copilul la cursuri de inot, care sunt beneficiile inotului si ce masuri de precautie trebuie sa-si ia un parinte cu cel mic cand se afla la mare.

De ce sa-mi dau copilul la cursuri de inot?

Probabil cel mai important argument de a trimite copilul la cursuri de initiere de inot este faptul ca inotul este singurul sport recomandat de catre specialisti pentru copiii in varsta de pana la 10 ani. Motivul: muschii si articulatiile se pun in miscare fara a fi nevoite sa suporte vreo greutate, adica nu este afectata deloc cresterea copilului.

Inotul este benefic pentru copii, deoarece contribuie la dezvoltarea functiilor cognitive, dezvoltarea atentiei, dezvoltarea unui comportament concentrat catre atingerea de obiective. Toate acestea au aplicatii in viata de adult sub forma rezolvarii situatiilor dificile, spun specialistii de la Body Art Fitness Spa.

Inotul construieste corpul intr-un mod foarte frumos si dezvolta personalitatea armonios: psihicul este modelat in asa fel incat se va obisnui cu munca, va fi ghidat de ambitie in orice actiune.

De la ce varsta imi pot da copilul la cursuri de inot?

Catalin Becheru, coordonator al echipei de instructori de inot Aqua Team, spune ca varsta minima pentru cursurile de inot ar trebui sa fie 5 ani – varsta de la care copilul are capacitatea sa coordoneze miscarile astfel incat sa inoate corect. „Pana in 5 ani, copilul poate sa invete sa ramana la suprafata si sa se deplaseze, insa foloseste niste miscari inctinctive, care nu sunt neaparat corecte”.

Varsta minima la care un parinte ar trebui sa-si dea copilul la lectii de inot este de la 3 ani jumatate in sus. Orice copil sub 3 ani va lua totul in joaca si nu va invata corect sa inoate’’, spune Bogdan, unul dintre antrenorii de la World Class Downtown.

Instructorii de la Daimon Club sfatuiesc parintii sa isi dea copilul la cursuri de inot “incepand cu varsta de 5 ani. La 3 ani sunt prea mici si doar foarte putini copii reusesc sa se adapteze, de la o varsta atat de frageda”.

Loredana Hagau, unul dintre instructorii de la club IDM recomanda inceperea cursurilor de inot pentru copiii de peste 4 ani.

Il pot invata singur pe copilul meu sa inoate?

Parintii pot desfasura foarte bine activitatea de acomodare in apa a copilului, primul contact cu apa, joaca in apa, balaceala si relaxare, dar partea de initiere in tehnica inotului trebuie facuta de catre un specialist in domeniu”, spune Mihai Tica, instructor de inot la Body Art Fitness Spa, din incinta Rin Grand Hotel.

Specialistii de la Aqua Team ii avertizeaza pe parinti ca daca incearca sa isi invete singuri copiii sa inoate, micutii „isi formeaza niste deprinderi care nu sunt corecte, nici eficiente”.

Cu toate acestea, parintii nu trebuie sa se simta inutili. Ei pot incerca sa-l invete pe cel mic cu apa incepand de la varsta de 5 luni, in clasele separate de aqua baby care se tin la centrele World Class si unde bebelusii pot fi insotiti de parinti. „Daca cei mici vor incepe devreme miscarea in apa, atunci momentul de initiere in tehnicile de inot va avea un rezultat mult mai evident si mai rapid”, spun specialistii de la Body Art Fitness Spa.

Specialistii de la club IDM nu le recomanda parintilor sa isi invete singuri copiii sa inoate, la mare. „Parintii sunt indrumati sa-si dea copiii la cursuri de inot, tinute de antrenori specializati in domeniu, intr-o piscina adecvata”.



Citeste tot articolul in GSP

FOTO: GSP

În articolul

Cum te pregatesti pentru prima lectie de inot a celui mic

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x