De ce este bine sa comunici cu bebelusul inainte de nastere

Publicat pe 09.11.2010 la 16:58 Actualizat pe 09.11.2010 la 18:25

Chiar daca idea poate parea deplasata, copiii sunt capabili sa perceapa sunete inca din perioada in care se afla in burta mamei. Intr-un studiu realizat in America, nou nascutii ai caror mame vizionau in mod regulat un serial popular in perioada in care erau insarcinate, incetau sa planga atunci cand auzeau melodia de generic.

Dar de ce ar purta adultii conversatii cu un fat in loc sa faca altceva? In primul rand pentru ca este distractiv si relaxant si pentru ca ii poate ajuta sa stabileasca o legatura cu cel mic, inca inainte ca el sa se nasca.

Poate functiona si in sens invers, adica sa ajute copilul sa se ataseze de parinti. Acest lucru este mai cu seama important in cazul tatilor. Multi barbati sunt gelosi pe legatura spontana create intre cel mic si mama sa. Dar o buna parte din acest atasament vine din faptul ca ei aud vocea mamei mult mai des, de fapt in mod constant pe perioada celor noua luni de viata intrauterina. Daca si tatal petrece mult timp "discutand" cu cel mic, acesta din urma ii va recunoaste mai usor vocea dupa nastere.

Unii cercetatori cred ca acest tip de comunicare prenatala stimuleaza creierul bebelusului, sporind dezvoltarea celulara a nervilor si ajutandu-i sa proceseze informatii mai eficient. Cu alte cuvinte, ei cred ca acesti bebelusi sunt mai inteligenti. Tot ei sustin ca acesti copii plang mai putin, au o putere de concentrare mai ridicata si au capacitatea de a fi mai creativi si inclinati spre muzica.

Exista si voci care spun ca o astfel de stimulare prenatala nu prea functioneaza, insa in mod cert nu are efecte negative. Daca vrei sa incerci acest lucru, ia in considerare cateva aspecte:

- Ia-o incet: aminteste-i sotului ca desi este grozav ca vrea sa comunice cu cel mic, sa nu transforme acest lucru in ceva obositor pentru tine. Pe de alta parte, ia in calcul faptul ca unii cercetatori a descoperit ca femeile care vorbesc cu bebelusii lor inainte de nastere au parte de travalii mai scurte si nasteri naturale mai usoare.

- Vorbiti destul de tare. Nu inseamna ca trebuie sa tipati, insa sufficient incat o persoana din celalat capat al incaperii sa va poata auzi.

- Faceti ca acest obicei sa fie unul regulat. Alegeti cateva momente ale zilei pe care sa le alocati acestui lucru, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca astfel cu un anumit ritm; de doua ori pe zi ar trebui sa fie suficient.

- Adaugati putina interactivitate: a pune mereu aceeasi muzica sau a citi poezii este grozav, insa optati pentru un pic de varietate. Copiii nu vor raspunde la lucrurile care ii plictisesc.

- Faceti acest lucru fara presiune, stres: nu exista nicio garantie ca veti obtine efecte spectaculoase. Dar cel putin veti avea o activitate distractiva.

Urmareste si a1.ro

Foto: mrsapedia.com

În articolul

De ce este bine sa comunici cu bebelusul inainte de nastere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 mai 2024. Peștii pun familia pe primul loc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
a1.ro
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul lui. Ce preț are și de cât timp îi este client fidel
HelloTaste.ro
Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare
Catine
Zodii ghinioniste în ziua de 27 mai 2024. Trei nativi se vor confrunta cu probleme
useit.ro
De unde provine petrolul, de fapt. Mulți cred că s-a format din dinozauri, dar adevărul e altul
as.ro
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: „La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu”
MediCOOL
Utilizările medicinale ale vaselinei. Efectele asupra sănătății organismului
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
DeParinti
5 motive pentru care voluntariatul este benefic pentru copii
MediCOOL
7 alimente bogate în acizi grași Omega-3. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
x