De ce unii copii vorbesc singuri

Publicat pe 03.03.2011 la 13:15

Foarte multi copii obisnuiesc sa vorbeasca cu ei insisi, sa joaca chiar diverse roluri si sa isi tina singuri companie, de aceea, daca observi acest comportament la micutul tau, el nu reprezinta in principiu motiv de ingrijorare.

Copiii au o nevoie fireasca de a comunica, de a se exprima. Vei observa ca inca de cand se naspe bebelusul gangureste, plange, rade, pufneste, dar arareori este pur si simplu tacut minute in sir. Lumea din jur ii este noua si ii place sa o exploreze folosindu-se de toate simturile.


Mai apoi, limbajul ii serveste nu doar ca instrument prin care sa se faca auzit, inteles, prin care sa ceara ce are nevoie, cat si ca instrument de joaca. Cei mici invata in mod constant cuvinte si concepte noi. Uneori parintii observa ca cel mic este pur si simplu fascinat de un cuvant si il foloseste in aproape orice imprejurare.


Este perioada in care el invata sa se joace cu cuvintele, sa construiasca povesti, personaje, sa imbine realul cu imaginarul. Uneori copiii nu vorbesc atat de mult cu ceea ce ei identifica a fi propriul sine, ci cu un prieten imaginar care le tine companie.


In general acest comportament este mai des intalnit la copiii singuri la parinti, care in lipsa unui fratior sau partener constant de joaca isi dau ei singuri instructiuni in timpul jocului, ca si cum le-ar primi de la altcineva, sau descriu ceea ce fac.


In cazul celor care mai au frati, acest comportament este observat cu predilectie cand cei mici sunt singuri. Destul de rar un copil va vorbi singur atunci cand sunt si alte persoane de fata. Cel mult va face sunete sau va povesti lucruri constient fiind de prezenta altora simodelandu-si istorisile si in functie de ei, fiind mai atenti la ceea ce spun.


Daca cel mic prefera totusi sa se joaca singur si sa isi vorbeasca desi ar putea sa se bucure de compania fratilor sau altor copii, insa se retrage de bunavoie in coltul sau, este posibil ca cel mic sa fie foarte timid si sa nu se simta in largul sau in mijlocul altora.


Parintii trebuie sa il incurajeze insa sa petreaca timp cu alti copii de varsta sa si sa invete si jocul in grup, nu doar de unul singur. Unii adulti considera ca este un lucru bun ca cel mic sa fie atat de linistit, insa faptul ca un copil este cuminte si isi vede de jucariile sale nederanjand pe altii poate si si semn ca nu se poate adapta.


Foto: smarttalkers.com

În articolul

De ce unii copii vorbesc singuri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x