Delirul divin intr-o relatie de dragoste

Publicat pe 01.06.2013 la 07:48

Eu sunt Dumnezeu” – asa isi incepe partenerul o discutie cu potential de cearta dintre voi doi. In prima faza esti tentat sa te inmoi duios, inclinandu-te cu umilinta in fata celui care a internalizat la perfectie adevarurile propovaduite de marile religii si de guru-sii dezvoltarii personale, realizand esenta sa divina. De cand ti-ai dorit doar sa te abandonezi la picioarele unui om, sa-i dai pe mana fraiele destinului tau si sa-l lasi sa te ridice la cer, sa-ti faci din el altar si templu de rugaciune….

3 – misca incet din neuroni…. e greu dar da-te jos din carusel, vino acasa.
2 – incet incet iti revii in simtiri…ai visat frumos, e bine si asa, acum vino acasa.
1 – deschizi usor ochii…. autohipnoza s-a incheiat, respira adanc, pastreaza-ti calmul si ramai un unicorn, dar vino acasa.

Omule, revino-ti. Te confrunti cu un caz de Narcissistic Personality Disorder aici si nicidecum de spiritualitate traita visceral. Da, ai dat de inca unul bun de pus la dosarul “Psychopaths rulz my world”, iar asta spune multe atat despre ei, cat si despre tine.

Sa ne luam de ei mai intai, totusi. Delirul lui religios, declarat verbal sau deductibil din faptele sale, este o realitate traita profund de el, iar asta iti este tie cel mai greu de priceput – ca celalalt chiar vede lucrurile precum actioneaza.

.

Pentru ca in mintea ta exista un bun simt obiectiv care te face sa poti comunica cu aceleasi notiuni general valabile si celorlalti, si presupui naiv ca partenerul iti impartaseste eposul conceptual. Rosu este rosu si pentru tine si pentru celalat. Da’ de unde! La fel cat de real rosu este rosu pentru tine si pentru restul omenirii, cu aceeasi convingere rosu este albastru pentru el.

.

Putem avansa in discutii filosofice despre qualia, care inseamna perceptia subiectiva a unui stimul extern, cum ar fi o durere de cap, un apus de soare, sau culoarea rosie a cireselor de mai. Exista un consens obiectiv cu privire la aceste experiente, dar si o perceptie subiectiva, caracteristica doar tie.

.

Acest subiectivism atinge cote dramatice cand vine vorba despre dragoste, un concept nehotarat daca sa fie inclus in manualul de psihiatrie, in cel de biologie sau in manualul pentru micii dumnezei. Pentru ca chiar daca psihologia incearca sa justifice fiinta umana, istoria vine si o corecteaza cu joarda repetitivitatii si redundantei.

.

La specia de partener descrisa mai sus, dragostea inseamna in primul rand Eu si abia apoi TU, si arareori, cand nu implica efort, NOI. Acel bun simt general cu privire la ceea ce inseamna dragostea ii lipseste cu desavarsire, avand o cu totul alta viziune si alt limbaj al iubirii.

.

Sau ma rog, rationamentul sau cu privire la dragoste urmeaza logica divina care iti cere sa iti abandonezi ratiunea pe calea cunoasterii. LOL! Si cum nu poti sa crezi si sa nu cercetezi, incerci cu armele discursului logic sa ii arati cat de deplasat este, cat de mult pierde, ca esti la capatul puterilor, ca daca tot e asa de maret ar putea fi si milostiv macar si sa devina si el om, asa temporar, macar in delegatie.

.

Delirul “divin” (narcisist) intr-o relatie, unilateral si nedatator de extaz, secera din start orice sansa de comunicare. Daca e artist, specia pictor, cu simptome surrealiste, e scuzabil, intrucat negarea realitatii este insusi mecanismul creatiei sale artistice. Ca aplica aceasta distorsiune si la planul emotional, e doar de datoria ta de a alege daca vrei sa traiesti in inchipuirea lui made in Picasso sau in a ta, cu iz de ratiune si de gandire deductiva.

.

Daca este insa un om cu pretentii de normalitate, ai doua sanse: fie te supui logicii divine a partenerului tau si esti vesnic recunoscator pentru harul pogorat asupra ta, fie te declari agnostic si ii explici cum ai vazut tu intr-un documentar “God on the brain”, ca experientele mistice sunt greu de diferentiat de crizele de epilepsie. Asa ca sa nu isi ia in serios complexele divine, precum nici tu nu o faci, desi tentatia indumnezeirii printr-o dragoste patologica este atat de greu de tinut in fraul ratiunii.

.

Relatiile sunt la granita imposibilului atunci cand cei doi nu au un limbaj comun al iubirii. Daca tot e psihoza, macar sa fie in doi, cu simptome impartasite, traita asumat si cu o demnitate convenita doar de voi doi. Relatia in care unul se erijeaza in stapan cu valente dictatoriale iar celalalt se viseaza un democrat desuet care inca mai crede in libertate si egalitate, este o relatie imposibila.

.

Nu trebuie sa existe un lider si unul care il urmeaza, ci cei doi trebuie sa isi negocieze cu respect zonele de expertiza conjugala, pentru ca femeia si barbatul au roluri diferite, la fel de vitale. Fii atent la modelele relationale pe care le are celalalt, de la parinti la prietenii sai apropiati, precum si la deschiderea pe care o are in a invata alaturi de tine despre o viata de cuplu. Pentru ca nici o relatie nu se compara cu alta, si ca atare de fiecare data noi reguli se aplica, stabilite impreuna din dragul de a fi impreuna, odata ca niciodata.

.

Intr-o relatie niciunul nu are dreptate mai mult decat celalalt, trebuie doar ca formele particulare de reflectare a adevarului obiectiv sa aiba aceeasi nuanta de subiectivism. E vorba de o negociere de concepte comune, de “evaluari” ale contextelor relationale dupa parametri stabiliti in comun. Sau filosofic spus, de o qualia comuna a sentimentului de iubire, in care fiecare se simte iubit pe limba sa. Iar celalalt nu poate vorbi limba ta daca nu aveti valori, aspiratii, sensibilitati comune.

.

Da, contrariile se atrag, insa intr-un final ceea ce v-a atras va va si desparti. Pentru o relatie rezistenta la testul trivialului si a timpului e nevoie de un fond comun, de la inteligenta, la emotie, la constientizare, la aspiratii umane sau divine. Pierde-ti mintile intr-o iubire, dar fa-o cu cap.
Sursa: www.artdevivre.ro

În articolul

Delirul divin intr-o relatie de dragoste

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x