Dragostea poate reduce durerea

Publicat pe 15.10.2010 la 17:44 Actualizat pe 15.10.2010 la 17:48

Cercetatorii de la Standford University au descoperit ca sentimentul pasiunii poate fi eficient in tratarea durerilor.

Subiectii participanti la studiu, care aveau senzatii de durere, s-au simtit mai bine in momentul in care le-au fost aratate poze cu prietenul sau prietena lor. Pozele au declansat un raspuns emotional care a activat regiunile creierului bogate in dopamina, regiuni asociate cu motivatia si rasplata.

"Cand oamenii se afla in acest stadiu pasional al relatiei lor, exista schimbari ale starilor de spirit, ce le afecteaza senzatiile de durere. Acestea sunt sisteme vechi, puternice, care implica dopamina, un neurotransmitator primar care influenteaza starea de spirit", a explicat profesorul Sean Mackey, de la Stanford University, California.

Cercetatorul Arthur Aron, care a participat la elaborarea studiului, a explicat ca zonele creierului activate de dragoste sunt aceleasi cu cele activate de medicamente pentru a reduce durerea.

Cercetatorii au rugat 15 studenti, atat femei cat si barbati, sa aduca la experiment poze cu cei dragi. Dupa aceea, le-au aratat pozele in timp ce au incalzit un computer plasat in palmele subiectilor pentru a cauza o durere usoara. In acel moment, creierele subiectilor au fost scanate cu ajutorul unei masinarii de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Dupa acest experiment, cercetatorii au vrut sa vada daca exista vreo schimbare a intensitatii durerii in momentul in care subiectii au fost distrasi de la durere prin diferite metode.

Rezultatele arata ca durerea a scazut in intensitate in ambele cazuri, cu toate ca metodele au folosit zone diferite ale creierului.


Sursa: Intact News
Foto: fbccove.net

În articolul

Dragostea poate reduce durerea

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 13 mai 2024. Balațele trebuie să-și găsească echilibrul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Detalii neştiute despre Metrorex. Cum funcţionează metrourile şi ce incidente au întâlnit, de-a lungul timpului, angajaţii: "Responsabilitatea este foarte mare"
a1.ro
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
HelloTaste.ro
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Catine
Zodii ambițioase în carieră. Nativii care își doresc să atingă succesul
useit.ro
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge
as.ro
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: „Nu aș mai face la fel niciodată!”
MediCOOL
Alimente vegetale bogate în fosfor. De ce e indicat să le adaugi în alimentație
Spynews
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
DeParinti
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
MediCOOL
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
HelloTaste
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
x