Educa-ti copilul folosind jucariile

Publicat pe 24.09.2010 la 12:16 Actualizat pe 24.09.2010 la 15:40

Mergi intr-un magazin sa cumperi o jucarie pentru cel mic. Si te trezesti in fata unor rafturi pline. Pe care sa o alegi? Care este cea mai potrivita pentru copilul tau? Jucariile sunt pe placul tuturor copiilor. Cu ajutorul lor, cei mici exploreaza lumea care ii inconjoara, descopera cum functioneaza anumite lucruri, le este stimulata dexteritatea, descopera noi idei, isi folosesc imaginatia si invata sa coopereze cu altii.

Jucariile cele mai potrivite pentru bebelusi

Jucariile au un rol mai important decat acela de a-i distra pe copii. De exemplu, cei mai mici bebelusi au nevoie de jucarii care sa le dezvolte capacitatea de recunoastere a culorilor si a formelor si coordonarea privirii cu propria manuta.
Ei sunt atrasi in general de jucariile si jocurile care au lumini si canta deoarece le starnesc si le dezvolta curiozitatea.Multi parinti aleg copiilor jucarii dupa criteriul estetic sau dupa cel al pretului. Ei vor sa "arate bine" si cumpara papusi aranjate, masini mari sau eroi pictati.

La fiecare jucarie muzicala, papusa sau masinuta, ei trebuie sa gaseasca un numit lucru care sa-i atraga. De aceea, de unele jucarii nu sunt mai deloc interesati, iar altora nu le mai vine sa le dea drumul din manuta. Important este ca jucariile sa nu fie periculoase si sa fie potrivite varstei lor.

Cum ajuta la educatia prescolarilor

Copiii mai mari au nevoie de un nivel superior de stimulare mentala atunci cand se joaca. Ei au nevoie, de exemplu, de jucarii pe care sa le poata trage si impinge. Aceste actiuni le dezvolta abilitatile de a merge si de a sta. Lor le place si sa construiasca cu ajutorul cuburilor. Acestea sunt o foarte buna alegere deoarece le ofera copiilor primele notiuni despre geometrie, gravitatie si proportii. Ii ajuta si sa recunoasca diferite forme si cum sa le combine pentru a le schimba forma initiala.

Totodata, le incurajeaza dorinta naturala de a crea. Importante sunt si jucariile care le stimuleaza simturile. De asemenea, jucariile muzicale ii ajuta sa recunoasca ritmurile si acordurile si in acelasi timp ii si distreaza. Copiii sunt extrem de interesati si de cum functioneaza o jucarie. Este ratiunea pentru care unii dintre ei distrug foarte multe jucarii. Pentru ca vor sa vada ce este in interiorul lor, de ce merge o masinuta sau cum de canta un ursulet.

Implicati-va in jocurile celor mici

Copiii trec de la un joc la altul in mod instinctiv. Jocurile stimulative au insa rezultate mult mai bune daca si mama si tata sunt implicati. Ele ii ajuta pe copii sa-si diversifice modalitatile de a se juca, acestea putand sa fie din ce in ce mai complexe. Mai multe studii au aratat ca micutii care se joaca cu parintii o fac in acelasi fel si cu alti copii. Este, de aceea, o foarte buna ocazie pentru parinti sa-si educe copiii, sa-i invete cum sa se poarte cu alti micuti.

Este un foarte bun mijloc de a va apropia de copil, a-l cunoaste mult mai profund, a sti cum gandeste, cum isi exprima ideile si gandurile si cum isi alege prietenii. In acest fel, puteti sa-l ghidati si sa-l influentati sa faca alegerile cele mai potrivite in viata.



Foto: beeskneesbuzz.com
Citeste si Revista Felicia

În articolul

Educa-ti copilul folosind jucariile

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x