Indulcitorii artificiali, periculosi pentru sarcina?

Publicat pe 21.08.2010 la 16:42 Actualizat pe 21.08.2010 la 16:45

Spaima de a nu se ingrasa prea mult in timpul sarcinii le determina pe unele femei gravide sa consume produse ce contin indulcitori artificiali. Dar ce efecte au acestia asupra sarcinii?


Unul dintre motivele cele mai mari de ingrijorare privitoare la dieta femeilor insarcinate este consumul produselor ce contin indulcitori artificiali. In timpul celor noua luni de sarcina, unele femei prefera sa renunte la zahar si sa-l inlocuiasca cu indulcitori artificiali. Este o alegere gresita, sustin unii cercetatori, care au gasit o legatura intre consumul ridicat de indulcitori si nasterea prematura.

Semne de intrebare

Indulcitorii artificiali contin asa-numitele calorii „goale". Ei nu au un aport caloric ridicat, dar contin foarte putine vitamine si minerale. Specialistii considera ca atata timp cat sunt consumati ocazional nu reprezinta un pericol pentru sarcina. Cu toate acestea, i-au impartit in doua mari categorii: indulcitori ce pot fi consumati cu moderatie si indulcitori nerecomandati femeilor insarcinate.

Sfatul lor este acela de a verifica etichetele pentru a exclude orice risc la care ti-ai putea eventual expune fatul. Exista si cazuri speciale in care toti indulcitorii sunt contraindicati. Este cazul femeilor insarcinate care au diabet gestational, diabet zaharat de tip II sau rezistenta la insulina.


Zaharina - este folosita in multe produse si, in general, este considerata sigura pentru consumul uman. In cazul femeilor insarcinate, unele studii au demonstrat ca trece in placenta si poate afecta dezvoltarea fatului. Este motivul pentru care nu este recomandata gravidelor.

Stevia - exista multe semne de intrebare referitoare la efectele pe care acest indulcitor le poate avea asupra femeii insarcinate sau a fatului, motiv pentru care nu este recomandat a fi consumat. In unele state el nu poate fi comercializat ca indulcitor, ci doar ca supliment alimentar.

Ciclamatul - consumarea acestui indulcitor a fost corelata cu aparitia cancerului, motiv pentru care este interzis femeilor insarcinate.

Aspartamul - este unul dintre cei mai utilizati indulcitori. Nu au fost pana acum descoperite eventuale efecte negative asupra fatului. Exista interdictii numai pentru femeile care sufera de fenilcetonurie, deoarece organismul lor nu poate metaboliza fenilalanina, compus ce se gaseste in aspartam. Recomandarile specialistilor pentru femeile insarcinate este acela de a consuma acest indulcitor cu moderatie.


Citeste Revista Felicia!
Foto: immunizebc.ca

În articolul

Indulcitorii artificiali, periculosi pentru sarcina?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x