Parinti fumatori? Copiii ii imita

Publicat pe 11.03.2011 la 20:26

Cei sapte ani de acasa formeaza principii de baza care ajung sa defineasca un individ pe tot parcursul vietii sale. Parintii sunt primele si cele mai importante modele de viata pe care le au cei mici, iar comportamentul lor este imitat de copii incepand cu varste foarte fragede.

Astfel, daca parintii obisnuiesc sa fumeze in fata copilului sau consuma in mod frecvent bauturi alcoolice, ii transmit acestuia ideea ca acesta este tipul de comportament care ii defineste si reprezinta pe adulti.

In urma cu cativa ani, un studiu din Marea Britanie ii indemna pe copii sa se joace cu papusi si sa intre intr-un magazin cu lucruri pentru personajele lor, pentru a le cumpara hainute, masina, tacamuri si orice ar crede ei de cuviinta. Aproape toti copiii ai caror parinti erau fumatori au cumparat si pachete mici de tigari motivand ca "un barbat adevarat trebuie sa fumeze" sau ca "Barbie fumeaza o tigara la cafea".

Parintii au fost foarte surprinsi de rezultat, in special ca pruncii aveau 3-4 ani, insa adevarul este ca cei mici observa rapid astfel de lucruri, le analizeaza si apoi sunt curiosi sa le puna in practica. Mai intai prin joaca si apoi concret. Dorinta copiilor este aceea de a intra in lumea adultilor, de a se bucura de libertate si toate privilegiile pe care simt ca inca nu au, de aceea ei asociaza astfel de obiceiuri cu un comportament spre care trebuie sa tinda.

Nu e de mirare ca un alt studiu recent realizat tot in Marea Britanie a scos la iveala faptul ca 80% dintre fumatori au inceput sa fumeze inainte de varsta majoratului, multi dintre ei in jurul varstei de 13-14 ani.

Desigur ca si anturajul poate juca un rol foarte important, insa cei care provin din familii de fumatori sunt de doua ori mai inclinati spre acest obicei decat copiii ai caror parinti nu fumeaza. Mai mult, daca un tanar nu a fumat pana la 20 de ani, sansele ca el sa se apuce mai tarziu sunt din ce in ce mai slabe pe masura ce inainteaza in varsta.

Citeste si a1.ro!

Foto: newshealth.net

În articolul

Parinti fumatori? Copiii ii imita

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x