Parintii determina relatia dintre copii

Publicat pe 07.12.2010 la 16:10 Actualizat pe 07.12.2010 la 16:28

Modul in care te intelegi cu fratele sau sora ta nu tine atat de personalitatea fiecaruia si de comunicarea dintre voi, cat si de rolurile pe care vi le-au impus intr-o masura mai mica sau mai mare, parintii vostri.

1. Protectorul si cel protejat

Nu de putine ori, fratele mai mare este cel protector, care are grija de restul fratilor sai si vegheaza asupra lor. Un rol firesc, insa in anumite cazuri dus putin la extrema: ceilalti frati se obienuiesc cu ideea ca doar el sa fie cel responsabil pentru anumite lucruri si desi ajung si ei la varsta adulta, multe atributii sa ii revina in continuare fratelui mai mare.

Acest rol poate deveni coplesitor, pentru ca fratele responsabil copilareste mai putin decat ceilalti. El este de multe ori privit ca un al treilea parinte, cel care le verifica temele, ii asculta la lectii, dar si cel care este exclus de multe ori din grup. Parintii trebuie sa ia in calcul ideea ca desi le este la indemana sa lase pe unul dintre copii sa aiba aceasta functie autoritara, pe termen lung ii va afecta relatia cu fratii sai.

2. Cel care initiaza si cel care imita

2010/12/07//158265-brothers-2.jpg

O alta relatie care implica un schimb de putere este cea in care unul dintre copii este considerat a fi mai bun la invatatura, mai istet, mai descurcaret - el este laudat de parinti in mod constant, in special in fata celuilalt frate care simte astfel presiunea de a se ridica la nivelul celui dintai.

In anumite cazuri, competitia dintre cei doi dureaza o viata intreaga, mai mult sau mai putin constienta. In altele insa, copilul defavorizat reuseste sa devina rebelul familiei, acesta refuzand sa urmeze pasii impusi de fratele sau si sa isi caute propria vocatie.

3. Sprijin reciproc

Acest tip de relatie este cel in care fiecare copil se bucura de aceeasi atentie din partea celuilalt si a parintilor, insa ea este posibila in cazul in care diferenta de varsta dintre ei este destul de mica, sau este vorba de gemeni. Cu toate acestea, chiar si in astfel de cazuri unul dintre frati ar putea sa fie cel care il domina pe celalalt, daca personalitatea lui este mai puternica, iar parintii il incurajeaza sa fie liderul, chiar si in fata fratelui sau.

Foto: kidsplayinc.com

karenika.com

În articolul

Parintii determina relatia dintre copii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x