Tatal poate influenta IQ-ul copiilor

Publicat pe 20.03.2011 la 13:10 Actualizat pe 20.03.2011 la 13:13

Oricine stie ca un copil are nevoie si de mama, si de tata. Dar cat de importanta este implicarea tatalui in viata copilului? Rolul pe care mama il are in cresterea copiilor este bine cunoscut. Mai cu seama in primii ani din viata, ea este cea care ii hraneste si ii ingrijeste.

Dar care este rolul tatalui? Cel mai adesea se spune ca el trebuie sa reprezinte autoritatea in fata copiilor. Este si nu este adevarat. Sunt familii in care copiii fac "tot ce vor" din mamele lor, care ii rasfata prea mult, dar care asculta mereu de tata. Dar sunt si familii in care rolul mamei este luat de tata - sunt acele familii care abia la o varsta mai inaintata au avut un copil. Iar daca acesta e o fetita, taticul s-a "topit" si nu este in stare sa-i refuze nimic printesei lui.

Dar atunci, care este rolul tatalui? Tatal, sustin cercetatorii britanici, are un rol foarte important in cresterea copiilor, efectele implicarii lui active in viata acestora resimtinadu-se chiar si cand copiii ajung, la randul lor, adulti si parinti.


Influenta pe termen lung


Copiii care petrec mult timp impreuna cu tatii lor au un IQ mai mare. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat in Marea Britanie. Daniel Nettle (coordonatorului studiului), de la Universitatea Newcastle, a urmarit evolutia a circa 17.000 de copii, de la nasterea lor, in anul 1958, si pana la finalizarea studiului. Pe parcursul a aproximativ jumatate de secol, copiii si mamele lor au fost rugate sa complezete chestionare cu intrebari relative la implicarea tatalui in viata copiilor. Specialistii au introdus, desigur, si intrebari prin care au calculat IQ-ul micutilor.

2011/03/20//214681-hepta_426126.jpg

Conform specialistilor britanici, influenta pe care tatal o exercita asupra copiilor lui se resimte si pe parcursul vietii de adult a celor mici. Astfel, s-a constatat ca acei copii care au avut un tata implicat activ in viata lor sunt mai preocupati de cariera lor si ajung sa aiba un statut socio-economic mai ridicat decat micutii care au avut un tata dezinteresat.


Tatal-model


Nivelul de implicare a tatalui difera in functie de statutul socioeconomic. Astfel, 65% din tatii cu un statut socio-economic ridicat au participat intr-o proportie egala cu mama la cresterea copilului. În acelasi timp, numai 59% din tatii fara nicio calificare au facut acest lucru.

Numarul sotilor care le-au parasit pe mame creste de la 4% in cazul celor educati la 14% din cei fara o meserie stabila. In cazul in care copilul este o fata, cresc riscurile ca tatal sa se inscrie intr-o alta categorie decat cea "la egalitate cu mama". Riscurile iarasi cresc in cazul in care mai apare un frate. De altfel, cu cat numarul copiilor creste, cu atat implicarea tatalui este mai mica. Astfel, tatal petrece mai mult timp cu copiii in cazul in care este vorba despre baieti si atunci cand are mai putini urmasi.

2011/03/20//214680-hepta_407024.jpg

Ce inseamna, de fapt, implicarea tatalui in viata copilului? Nu se asteapta mai nimeni ca el sa-i prepare hrana sau sa-l spele dupa ce vine de la joaca. Dar mamele isi doresc ca el sa valorifice impreuna cu copilul cat mai mult din timpul pe care il petrece acasa.

Poate sa se joace cu el, sa-l invete sa utilizeze calculatorul sau cum functioneaza o masina, sa joace impreuna fotbal sau tenis, sa-i citeasca inainte de culcare, sa mearga la scoala pentru a se interesa de situatia lui, sa organizeze excursii impreuna cu toata familia etc. Sunt nenumarate moduri in care tatal isi poate petrece timpul cu copilul, fie ca este baiat sau fata. Poate sa o faca intr-un mod distractiv si/sau educativ.


Cercetatorii au concluzionat faptul ca, cu cat tatal este mai implicat in viata copilului, cu atat acesta are un IQ mai mare la varsta de 11 ani si influenteaza pozitiv nivelul mobilitatii sociale la varsta adulta. A rezultat si ca, cu cat tatal are un statut socio-economic mai ridicat, cu atat influenta lui asupra copilului este mai buna. Comparativ cu copiii ai caror tati nu au calificare, micutii cu tati cu o cariera solida au un IQ mai mare chiar daca petrec acelasi timp impreuna.

Foto: Hepta
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Tatal poate influenta IQ-ul copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x