12 metode de a te feri de diabet

Publicat pe 30.06.2011 la 17:54

Numarul bolnavilor de diabet s-a dublat la nivel mondial din 1980, ajungand la aproape 350 de milioane de persoane, in anul 2008, scrie revista britanica The Lancet, care citeaza un studiu efectuat de oameni de stiinta de la Imperial College din Londra si Universitatea americana Harvard.

Asadar, diabetului se raspandeste cu o rata alarmanta, dar, din fericire, este o boala care poate fi usor prevenita.Citeste in continuare 12 trucuri simple pe care oricine le poate aplica de azi incolo pentru a tine diabetul la distanta.

1. Scade cat de putin in greutate. Chiar daca scapi doar de 5 kg, riscul diabetului scade considerabil. S-a dovedit ca este necesar ca oamenii supraponderali sa piarda doar 5% din greutatea initiala pentru a reduce riscul diabetului cu pana la 70% chiar daca nu fac miscare. Daca ai 80 de kg asta inseamna sa slabesti doar 4! Foloseste un calculator de calorii pentru a masura cate consumi si pentru a stii cate sa scazi pentru dieta ta, daca vrei sa slabesti putin.


2. Alege aperitivul potrivit. Iti recomandam o salata. O sa iti reglezi nivelul glicemiei inainte de o masa copioasa daca mananci verdeturi asezonate cu putin otet inainte. „Otetul contine acid acetic care inactiveaza anumite enzime care digera amidonul, incetinind digestia carbohidratilor", a mentionat dr. Carl Johnston, de la Universitea de stat din Arizona (SUA). Inainte de a manca fettuccine, bucura-te de o salata cu acest dressing: amesteca 3 linguri de otet, 2 linguri de ulei de in, un catel de usturoi (zdrobit), 1/4 lingurita miere, 3 linguri de iaurt, sare si piper negru proaspat macinat dupa gust.


3. Lasa masina acasa. Vei fi mai sanatos, chiar daca nu vei slabi. Participantii la un studiu realizat in Finlanda au reusit sa reduca riscul de diabet cu 80% fara sa slabeasca, ci doar facand miscare 4 ore pe saptamana - 35 de minute pe zi. Studiile arata ca miscarea iti ajuta corpul sa utilizeze insulina mai eficient.


4. Mananca tipul potrivit de cereale. Citeste eticheta si cumpara numai cereale integrale cu continut ridicat de fibre. De asemenea, fereste-te de cele cu zaharuri ascunse: zahar brun, indulcitor, dextroza, fructoza, maltoza, sucroza.


5. Rasfata-te cu o cafea. Cafeina din bauturie cafeinizate poate tine diabetul la distanta prin stimularea metabolismul. Cafeaua contine potasiu, magneziu si antioxidanti care ajuta celulele sa asimileze zaharul.


6. Renunta la fast-food-uri. Un studiu facut pe 3000 de oameni la Universitatea din Minnesota arata ca cei care au mancat fast food minimum de doua ori pe saptamana s-au ingrasat cu 5 kg si li s-a dublat rezistenta la insulina - motivele principale care determina instaurarea diabetului.


7. Mananca legume mai des si mai putina carne. Studiile arata ca femeile care consuma de 5 ori pe saptamana carne rosie si mezeluri se confrunta cu un risc marit de diabet din cauza colesterolului si a aditivilor din carnea procesata.


8. Condimenteaza-ti viata. Componentii din scortisoara activeaza receptorii de insulina. Ea scade, de asemenea, nivelul colesterolului si trigliceridelor, grasimi care maresc riscul de diabet.


9. Relaxeaza-te. Stresul cotidian iti creste nivelul glicemiei. Relaxeaza-te de cate ori ai ocazia, pastreaza weekendurile pentru odihna si distractie cu familia.


10. Odihneste-te pe timpul noptii. Daca dormi prea putin, sistemul tau nervos central sta alert si nu se odihneste. Aceasta afecteaza nivelul hormonilor care iti regleaza glicemia. Minim 8 ore de somn pe noapte sunt indispensabile.


11. Mentine relatii cu alte persoane. S-a dovedit ca femeile care traiesc singure au un risc de 2.5 ori mai mare sa faca diabet decat cele care locuiesc cu un partener, cu alti adulti sau copii.


12. Fa un test de sange. Multe simptome ale diabetului sunt ascunse. Un test simplu poate sa arate daca nivelul glicemiei este ridicat si daca esti in pericol de a avea aceasta boala. Testati-va la cel putin 3 ani.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: fi.edu

În articolul

12 metode de a te feri de diabet

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x