Ce alegem: exercitii cardio sau forta?

Publicat pe 12.05.2011 la 13:14 Actualizat pe 12.05.2011 la 13:30

In salile de fitness, fetele se imbulzesc toate in zona de cardio, stau ordonate la rand si fac liste de asteptare, fie ca e vorba de biciclete, de mersul/alergatul pe banda, stepper etc. Ele lucreaza din greu, constiincioase, dar de fiecare data avand aceeasi rutina. Si au intotdeauna mare grija sa evite zona aparatelor de forta, ca nu care cumva sa se trezeasca a doua zi cu brate ca de culturist.

Pe de alta parte, baietii se inghesuie toti in jurul "fiarelor", de care trag si imping cu mare voinicie, fie ca este vorba de aparate de forta sau de haltere si gantere, "jucariile" lor preferate. Nu s-ar apropia, insa, nici in ruptul capului de zona de cardio, ca nu cumva sa li se "topeasca" vreun gram de muschi cu atata truda construit.

Ambele tipuri de atitudini sunt gresite si ca o sedinta reusita de fitness ar trebui sa contina un raport echilibrat de exercitii tip cardio si exercitii pentru forta.

Exercitiile "cardio" se refera in primul rand la antrenamentul sistemului cardiovascular (inima si vase de sange). Sunt exercitii aerobe, deci duc la cresterea consumului de oxigen, realizata in special prin cresterea pulsului. Odata cu aceasta are loc si cresterea metabolismului, deci se vor arde mai multi carbohidrati si grasimi. Pe langa numeroasele efecte pozitive in ceea ce priveste forma fizica si, la modul general, starea de sanatate, exercitiile cardio sunt si o buna metoda de slabit. Eficienta lor, insa, scade odata ce organismul se obisnuieste cu ele si din aceasta cauza trebuie sa ne facem un program cat mai variat.

Exercitiile de forta au in vedere in primul rand activarea principalelor grupe musculare. Acesta este un efort anaerob (care nu duce la cresterea consumului de oxigen), cu consecinte extrem de benefice asupra tonusului general dar si a scaderii in greutate si imbunatatirii multor parametri fizico-medicali. Datorita faptului ca orice muschi exersat va consuma mai multa energie chiar si in repaus, cu cat reusim sa lucram mai multe zone ale corpului, cu atat mai castigati vom fi. Cat despre teama dezvoltarii exagerate a masei musculare - este total nejustificata: atata timp cat lucram cu greutati medii, nu vom ajunge niciodata sa obtinem o dezvoltare masiva, chiar daca o parte din locul grasimii "topite" de sub piele va fi luat de fibre musculare.

Prin natura lor complementara, atat exercitiile cardio cat si cele de forta sunt necesare pentru mentinerea unei bune forme fizice. Astfel, ne putem organiza programul pentru a include intre 20 si 40 de minute din fiecare tip de exercitii, in functie de timpul disponibil, de scopul pe care vrem sa-l atingem si, de ce nu, de dispozitia noastra de moment. Caci cu siguranta nu riscam sa ne transformam peste noapte nici intr-un alergator de maraton numai piele si os si nici intr-un castigator de concursuri de culturism.


Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: ellipticaltrainerinc.com

În articolul

Ce alegem: exercitii cardio sau forta?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x