Cum reduci riscul de cancer la colon

Publicat pe 27.10.2010 la 11:32 Actualizat pe 28.10.2010 la 14:01

Daca mai multe persoane ar avea o dieta sanatoasa, nu ar fuma, ar reduce consumul de alcool si ar face sport, atunci cazurile de cancer de colon s-ar reduce cu un sfert, dupa cum au descoperit specialistii.

Cercetatorii din Danemarca au descoperit ca numarul cazurilor de cancer colorectal s-ar reduce cu 23%, daca persoanele ar tine cont de recomandarile medicilor si specialistilor.

"Studiul nostru arata ca mesajele privind sanatatea publica pot avea un impact substantial asupra reducerii cazurilor de cancer de colon", a declarat Anne Tjonneland, de la Institute of Cancer Epidemiology, din cadrul Danish Cancer Society.

Conform Reuters, in fiecare an se inregistreaza circa 1,2 milioane de cazuri de cancer colorectal, aceasta boala ucigand jumatate de milion de persoane pe an.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au adunat date de la 55.487 persoane, cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 de ani, care, initial, nu au fost diagnosticate cu nicio forma de cancer. Subiectii au fost urmariti timp de zece ani si au completat frecvent chestionare privind modul de viata, dieta, etc.

O viata sanatoasa inseamna cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi, fara tigari, maxim sapte pahare de alcool consumate pe saptamana, in cazul femeilor, si maxim 14 pahare de alcool pe saptamana, in cazul barbatilor. De asemenea, circumferinta taliei trebuie sa fie de 88 de centimetri la femei si 102 centimetri la barbati, iar dieta trebuie sa fie una sanatoasa.

Rezultatele studiului publicat in British Medical Journal arata ca, pana la sfarsitul programului, 678 de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal.

Dupa ce au analizat modul in care subiectii au tinut cont de cele cinci criterii pentru a duce o viata sanatoasa, cercetatorii au calculat ca, daca toti participantii ar fi urmat sfaturile, circa 13% din cazuri ar fi fost prevenite. Daca toti ar fi urmat sfaturile, atunci 23% din cazuri ar fi fost prevenite.

Citeste si Intact News

Sursa foto: webmd.com

În articolul

Cum reduci riscul de cancer la colon

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x