Dieta sanatoasa pentru viitoarele mamici

Publicat pe 28.10.2010 la 12:09 Actualizat pe 28.10.2010 la 13:57

Perioada sarcinii este cea mai frumoasa din viata oricarei femei, dar in acelasi timp este si perioada in care trebuie sa acordam o atentie sporita alimentatiei.


Specialistii in domeniu spun ca ceea ce consumam inainte de conceptie poate influenta mai departe fatul si apoi copilul. Zicala din popor „mancam cat doi” ar fi mai corect folosita sub forma „mancam pentru doi”. Nevoile organismului sunt mai mari in timpul sarcinii si de aceea este nevoie de un aport de vitamine si minerale mai crescut. Se stie ca cele mai multe vitamine si minerale le gasim in fructele si legumele proaspete, iar medicii nutritionisti recomanda consumul a doua, chiar patru portii de fructe pe zi si cat mai multe portii de legume.

Sunt indicate zaravaturile si legumele de sezon proaspete, sub forma de salate, cu atentie sporita la sosuri. O varietate mare de legume si zarzavaturi este importanta deoarece acestea contin vitamine si minerale diferite. Cartofii, mazarea sau fasolea boabe ar fi de preferat sa fie gatite fara adaos de grasimi, iar cartofi prajiti ar trebui exclusi din dieta.

La ce ne sunt necesare vitaminele?

Respiratia este indispensabila vietii, deci oxigenul este esential pentru organismul nostru, dar tot el furnizeaza, in procesul de producere a energiei, radicali liberi, substante nocive ce pot ataca membranele celulare, proteinele si chiar ADN-ul, cauzand asa-numitul „stres oxidativ”. Ce putem face? In primul rand, sa mancam cat mai multe fructe si legume care sa contina antioxidanti ce pot contracara efectele nocive ale radicalilor liberi.


Fiecare vitamina are roluri specifice in organism. De exemplu, vitamina A este importanta pentru vedere, in apararea contra infectiilor si in procesele de crestere si dezvoltare. Se gaseste in produsele de origine animala (ficat, oua, peste, lapte integral si produse lactate nedegresate (unt, smantana), dar si in fructe si legume verzi, galbene (lamai, grapefruit) sau portocalii (mango, portocale, morcovi). Cantitatea zilnica, recomandata pentru femeile adulte este de 770 de micrograme, echivalentul unui morcov.


Vitamina D regleaza circuitul calciului si al fosforului in organism, fiind importanta pentru cresterea osoasa. Singura sursa de vitamina D este pestele gras oceanic.


Vitamina E (uleiuri vegetale, sparanghel, morcov) are functie de antioxidant, protejand membrana celulara de actiunea distructiva a unor compusi numiti radicali liberi.


Vitamina C se gaseste in ardei gras, kiwi, lamai sau portocale. Aceasta participa la apararea impotriva infectiilor, la absorbtia fierului si are rol antioxidant. Nu trebuie sa uitam de fructele de padure. Murele, afinele sau zmeura au si un continut mare de antioxidanti.


in plus, trebuie subliniat ca legumele, fructele si cerealele sunt cel mai bine reprezentate in piramida alimentara, constituind „baza” pentru o nutritie adecvata si pentru sanatate. Ele ar trebui acompaniate de alimente bogate in proteine (lapte, iaurt, peste, carne cu un continut scazut in grasmi). Se recomanda un consum moderat de carne, cu o frecventa de trei- patru ori pe saptamana, punandu-se accent pe consumul carnurilor albe, mai ales de peste, in defavoarea carnurilor rosii. Ele pot fi asezonate cu usturoi si ceapa. De asemenea, nu ezitati sa consumati plante aromatice proaspete, cum sunt patrunjelul, mararul sau tarhonul.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: parentpages.co.uk

În articolul

Dieta sanatoasa pentru viitoarele mamici

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Catine
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
useit.ro
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
as.ro
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: „Întotdeauna găsesc o cale”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Spynews
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița Zurli” a făcut noi mărturisiri: „Nu vreau să...”
DeParinti
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
MediCOOL
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
HelloTaste
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
x