• MIERCURI, 22 NOIEMBRIE 2017

    Secretul celor mai buni cozonaci de Crăciun! Rețeta gospodinelor din Moldova nu dă greș niciodată

    Cozonacul este preparatul nelipsit de pe masa de sărbători, dar tebuie să recunoaștem! Nu toți știu să îl facă așa cum trebuie.

    Câteva secrete au fost dezvăluite de la ”maestrele cozonacilor”, gospodinele din Moldova, care au dus acest desert la rang de artă.

    Așadar, aflaț că, pentru a obține un cozonac pufos, secretul constă nu doar în ingredientele folosite, ci mai ales în pregătirea aluatului și coacerea lui.

    Ingrediente:

    • 1 kg făină, cinci ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenuşurile, albuşurile fiind păstrate pentru umplutură),
    • 250 de grame de zahăr,
    • lapte (pregătiţi aproximativ un sfert-până la jumătate de litru),
    • 100 ml ulei pentru frământat,
    • 50 g drojdie,
    • esenţe (coajă de lămâie şi portocale, vanilie, rom)
    • un praf de sare.

    Pentru umplutură:

    • zahăr cu cacao
    • nucă măcinată
    • rahat
    • stafide, în funcţie de gust.

    Înainte de frământarea aluatului, trebuie respectate o serie de reguli, obligatorii spun gospodinele din Moldova, astfel încât reţeta să nu dea greş. Toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după.

    Nu deschideți fereastra sau uşa atunci când frământați, pentru a nu se face curent în încăpere (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor).

    Pregătirea aluatului

    - Pregătirea „plămădeţului”:  se face amestecând drojdia cu un praf de zahăr, frecându-se bine şi apoi adăugându-se puţin lapte călduţ şi puţină făină, numai cât să se îngroaşe puţin amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru că riscaţi să nu mai crească aluatul.

    - Amestecul obţinut se lasă câteva minute la căldură, până creşte. În cazul în care plămădeţul nu creşte sau creşte greu, nu îl folosiţi pentru pregătirea aluatului, pentru că riscaţi ca nici acesta să nu crească. Repetaţi pasul şi asiguraţi-vă că drojdia folosită este proaspătă, iar laptele călduţ.

    - Separat, cele cinci gălbenuşuri se amestecă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie/portocale. Făina pentru aluat se aşează într-un vas mare, făcându-se o deschizătură la mijloc unde se adaugă ouăle, apoi plămădeţul, după ce acesta a crescut. Se amestecă puţin şi se completează cu lapte (călduţ) doar atât cât mai trebuie încât să nu devină aluatul prea moale.

    - Se frământă continuu cu mâinile înmuiate în ulei călduţ. Mai întâi, coca se bate, apoi se împătureşte încontinuu, marginile se adună în mijloc, apoi aluatul se întoarce invers şi se frământă şi iar se vor aduce colţurile spre mijloc şi tot aşa, cel puţin jumătate de oră. Aluatul dă semne că este gata atunci când apar şi bulele de aer.

    Coptul Aluatul se lasă la crescut

    Între timp se pregăteşte umplutura, bâtând albuşurile spumă şi amestecându-le cu nuca, zahărul şi cacaua. Compoziţia trebuie să iasă o pastă groasă.

    Apoi, se pregătesc două tăvi, iar când aluatul a crescut, se formează cozonacii, întinzând coca, peste care se aşeaza umplutura şi se rulează sau se împletesc, în funcţie de abilităţi şi preferinţe.

    Cozonacii se aşează în aşa fel încât să nu depăşească jumătate de tavă şi se lasă la crescut până se umplu tăvile. Înainte de a fi daţi în cuptor se ung cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi zahăr cozonacii se pot unge deasupra cu un ou bătut foarte bine.

    Se introduc în cuptorul bine încălzit. După 40 de minute puteţi verifica cu scobitoarea dacă sunt copţi. Dacă iese perfect curată din cozonac, atunci înseamnă că sunt gata.

    Nu se recomandă deschiderea uşii la cuptop în cele 40 de minute. După ce se scot la cuptor se lasă la răcit în tăvi, în bucătăria încălzită. Nu se scot într-un spaţiu rece pentru că riscă să devină cleioşi.

    adevărul.ro

    COMENTARII

    Cum porți mătasea

    acum 2 zile

    Știm că multe dintre voi ezită să cumpere piese din mătase din cauză că sunt mai pretențioase la curățat și se șifonează repede însă le poți menține la fel de frumoase și când le speli de mână în apă rece. I

    7 trucuri pentru o epilare cu ceară fără durere!

    acum 6 zile

    Nu îți recomandăm să treci la altă metodă de depilare, ci din contră, să o adopți pe aceasta dacă nu ești deja una dintre curajoase; îți spunem, în schimb, ce trucuri să folosești pentru o epilare cu ceară fără durere.

    Cum te pregatesti pentru venirea pe lume a copilului?

    acum 6 zile

    Totusi, se pare ca instinctul matern este o ten­dinta innascuta in a-ti dori sa oferi protectie, grija si iubire neconditionata co­pilului. Dar, pana la momentul in care acest lucru se va intampla, iata o serie de lucruri pe care ar fi bine sa ti le insusesti cat mai bine pentru a te bucura cu adevarat de aceasta etapa din viata ta.

    5 elemente pe care le poți schimba pentru a transforma total aspectul casei tale

    acum 10 zile

    Pentru a construi aspectul exterior al unei case sau pentru a-l reface, trebuie să te oprești, în principal, asupra elementelor esențiale. Noi am identificat 5 astfel de elemente pe care te provocăm să le descoperi în continuare.

    Care este diferența între un scaun de birou și unul pentru gameri

    acum 13 zile

    Scaunele ergonomice pentru birou reprezintă o necesitate pentru unii, în timp ce pentru alții este cea mai bună metodă de a se integra cât mai bine în pielea personajului din jocurile virtuale.

    Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
    Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

    Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

    Observator.TV


    Top stiri
    PoveștiCOOL
    iSerial - O grămadă de caramele
    Citește mai departe »
    Don Apetit&Co! Sâmbătă și duminică, de la ora 12.30
    Citește mai mult... »