5 lucruri care se întâmplă în corpul tău când nu dormi bine. Sănătatea ta este în mare pericol

Publicat pe 24.08.2016 la 10:02 Actualizat pe 24.08.2016 la 10:08

În timpul somnului, corpul nostru se reface și se reîncarcă de energie. Nu doar orele de somn sunt importante, ci și calitatea lui. După ce te odihnești cu adevărat te trezești plină de energie și bună dispoziție, gata să începi o zi în forță. Astfel de saltele de pat fac posibil acest lucru și îți conferă o poziția corectă pentru somn, așa încât nici nu se va mai pune problema unor dureri de gât sau de spate.

În timpul somnului, corpul nostru se reface și se reîncarcă de energie. Nu doar orele de somn sunt importante, ci și calitatea lui. După ce te odihnești cu adevărat te trezești plină de energie și bună dispoziție, gata să începi o zi în forță. Astfel de saltele de pat fac posibil acest lucru și îți conferă o poziția corectă pentru somn, așa încât nici nu se va mai pune problema unor dureri de gât sau de spate.

Prea puține ore de somn sau nopțile agitate, în care parcă nu-ți găsești locul, se răsfrâng imediat asupra organismului tău și îți pot cauza o mulțime de probleme. Iată ce ți se întâmplă atunci când nu ai parte de odihnă suficientă.

1.Te îmbolnăvești mai ușor
Odihna este strâns legată de puterea sistemului imunitar. Dacă nu ai parte de suficient somn, corpul tău nu mai are aceeași capacitate de a lupta cu afecțiunile. Dacă dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, imunitatea ta va scădea în mod automat lăsându-ți organismul vulnerabil în fața infecțiilor și a afecțiunilor virale.

2.Te îngrași și pielea capătă un aspect tern
Probabil ai auzit până acum măcar o dată sintagma „somn de frumusețe“. Trebuie să știi că nu este doar o vorbă în vânt. Dacă nu acorzi importanță odihnei, și silueta ta va avea de suferit. O echipă de cercetători a analizat timp de trei ani legătura dintre obiceiurile de somn și greutate în cazul a peste 21.000 de adulți de peste 20 de ani. Dintre persoanele analizate, cele care dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte aveau un risc ridicat de obezitate. De cealaltă parte, cele care dormeau între 7 și 8 ore aveau rezultate mai bune la cântar.

Pielea este și ea afectată de lipsa somnului de bună calitate - persoanele care dorm puțin au mai multe riduri, pigmentări, iar pielea este mai lăsată și lipsită de strălucire.

3.Nu te poți concentra foarte bine și ești expusă la accidente
Somnul este foarte important pentru puterea de concentrare. Dacă vrei să dai randament la birou și să ai mintea limpede, ai nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Mai mult, atunci când nu ai parte de odihnă suficientă, șansele să fii implicată într-un accident de mașină sunt de trei ori mai ridicate în cazul în care dormi mai puțin de 6 ore într-o noapte.

Dacă nu ai parte de somn de bună calitate, mintea ta va fi pur și simplu mai înceată decât dacă ai dormi suficient. O minte odihnită reține mai ușor informații noi și se concentrează mai bine atunci când trebuie să rezolve diverse probleme.

4.Inima ta suferă și crește riscul îmbolnăvirii de diabet
Un număr prea mic de ore de somn are un important impact asupra sănătății inimii tale. O analiză publicată în European Heart Journal a arătat că dacă dormi prea puțin șansele să dezvolți afecțiuni coronariene vor crește, iar odată cu ele cresc și riscurile unui atac de cord.
Și riscul îmbolnăvirii de diabet va crește. Nu mai puțin de 10 studii au demonstrat strânsa legătură dintre această boală și privarea de somn. Toate studiile au relevat și faptul că între 7 și 8 ore de somn pe noapte sunt ideale pentru a nu avea probleme cu producția de insulină.

5.Îți scade libidoul
Un alt aspect ce are de suferit atunci când nu ai parte de suficient somn este reprezentat de viața intimă. Atunci când dormi mai puțin de 5 ore pe noapte, nivelul hormonilor sexuali (estrogen, testosteron) scade cu 10 până la 15 procente.

Este, așadar, limpede că pentru avea un stil de viață sănătos, este nevoie să ții cont de recomandările medicilor și să dormi între 7 și 8 ore pe noapte. Nu trebuie să uiți nici faptul că și somnul în plus poate fi la fel de dăunător, motiv pentru care ar trebui să-ți faci un program fix și pe care să-l urmezi mereu.

Tu câte ore obișnuiești să dormi în fiecare noapte?
Sursa foto: Shutterstock

În articolul

5 lucruri care se întâmplă în corpul tău când nu dormi bine. Sănătatea ta este în mare pericol

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Şase judeţe şi Bucureşti, sub avertizare cod galben de vreme severă. Ploi, lapoviţă şi ninsori la munte, până sâmbătă dimineaţă
a1.ro
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: „Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x