Astăzi, sărbătorim o MARE SFÂNTĂ! La mulţi ani celor care îi poartă numele

Publicat pe 05.05.2016 la 15:33 Actualizat pe 05.05.2016 la 15:36

În a cincea zi a lunii mai, românii prăznuiesc o mare sfântă din calendar.Sfânta Mare Mucenică Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Părinții ei, Liciniu și Licinia, erau oameni foarte bogați. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinți erau păgâni.

În a cincea zi a lunii mai, românii prăznuiesc o mare sfântă din calendar.Sfânta Mare Mucenică Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai, informează agerpres.ro.

Părinții ei, Liciniu și Licinia, erau oameni foarte bogați. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinți erau păgâni. Sfânta Irina a trăit în vremea părinților apostolici, botezată fiind de către Sfântul Timotei, ucenicul Sf. Apostol Pavel.

Numele dinaintea botezului a fost Penelopi. Tată său, dorind să-și protejeze fiica de influențe dăunătoare asupra caracterului și creșterii sale, a izolat-o într-o clădire, construită special pentru aceasta. Sfânta Irina era însoțită doar de câteva slujnice și se afla în grija unei bătrâne, Caria, și a unui dascăl, Apelian.

Acest dascăl era creștin în taină și de la el a aflat despre propovăduirea și viața Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când prin cetate a trecut Sfântul Timotei, Penelopi a fost botezată de acesta, primind numele de Irina. Aflând tatăl său că este creștină, a poruncit să fie torturată.

Îndurând chinurile, Sfânta Irina și-a convertit întreaga familie la creștinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităților. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulțime mare de popor la creștinism, propovăduind tot timpul Cuvântul lui Dumnezeu.

A murit la Efes, intrând singură într-un mormânt nou și cerând să fie astupată ușa încăperii și să fie deschisă după patru zile. După acest timp creștinii care au deschis ușa mormântului l-au găsit pe acesta gol.




În articolul

Astăzi, sărbătorim o MARE SFÂNTĂ! La mulţi ani celor care îi poartă numele

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x