Ce ar trebui să știe copiii tăi despre bani

Publicat pe 04.10.2017 la 08:46 Actualizat pe 04.10.2017 la 09:44

Poate că cele mai importante lecții vin din familiile oamenilor de afaceri, care își doresc ca munca lor să fie continuată de copii, dar nu oricum, ci cu respect față de valoarea banilor.

Poate că cele mai importante lecții vin din familiile oamenilor de afaceri, care își doresc ca munca lor să fie continuată de copii, dar nu oricum, ci cu respect față de valoarea banilor.

Într-o țară ca România, unde ne place să folosim des cuvântul beizadea, pare greu de crezut că unii părinți cu o situație materială bună sunt preocupați de modul în care înțeleg copiii lor eforturile aflate în spatele avantajelor de care se bucură. Și totuși, acești părinți există, copiii lor le continuă afacerile și o fac în mod responsabil, ba chiar investind în inovație sau în domenii care au nevoie de o revitalizare, cum ar fi agricultura.

Un exemplu este Iustin Paraschiv, unul dintre tinerii care au preluat conducerea afacerii familiei lor, dar care nu se limitează la asta, ci și-a găsit propriul drum, dezvoltând și alte businessuri, în mare parte orientate spre agrozootehnie, un domeniu despre care crede că are încă mult potențial în țara noastră.

În afară, exemplele sunt chiar mai numeroase. Ted Turner, fondatorul postului de televiziune CNN și unul dintre cei mai puternici oameni din Statele Unite, provine, de asemenea, dintr-o familie implicată în business. Cu toate acestea, Turner povestește că tatăl său a fost întotdeauna foarte dur cu el, că nu a primit încurajări și că tocmai asta l-a motivat să dezvolte propriile afaceri.

Iată și câteva dintre lecțiile pe care copiii ar trebui să le învețe despre bani:

1. Nu tot ceea ce îți dorești poate fi obținut imediat. Ca să poți vorbi despre rezultate, trebuie să afli mai întâi ce înseamnă efortul și perseverența. Este o lecție care trebuie predată copiilor la vârste fragede, între 3 și 5 ani, când își doresc tot ceea ce le face cu ochiul la raft.

2. Fă-i copilului tău cadou o pușculiță clasică și explică-i de ce este important să păstreze câteva monede de fiecare dată când primește bani.

3. Programează o sesiune de cumpărături împreună cu cei mici și vizitați diferite rafturi cu mărfuri, făcând comparații între produse și prețuri. Copiii vor înțelege astfel, mai ușor, de ce unele dulciuri, jucării sau articole de îmbrăcăminte merită investiția, iar altele nu.

4. Pregătește împreună cu cel mic o licitație online, prin care scoateți la vânzare jucării sau piese vestimentare sau puneți la cale chiar o donație. Roagă-l să te ajute să sortezi lucrurile și încearcă să îi explici că aceste produse ar putea ajunge la alți copii, care au mare nevoie de ele.

5. Dacă familia voastră nu este străină de domeniul afacerilor, fie ele și de mici dimensiuni, creați împreună un joc despre investiții imaginare, în companii ca Disney și Pixar. Povestește-le cu acestă ocazie copiilor despre importanța realizării unui buget și despre controlul cheltuielilor.

Tu ce lecții despre valoarea banilor crezi că sunt esențiale, pentru copiii tăi?

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Ce ar trebui să știe copiii tăi despre bani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x