Ce ar trebui să știe copiii tăi despre bani
Publicat pe 04.10.2017 la 08:46 Actualizat pe 04.10.2017 la 09:44
Poate că cele mai importante lecții vin din familiile oamenilor de afaceri, care își doresc ca munca lor să fie continuată de copii, dar nu oricum, ci cu respect față de valoarea banilor.
Poate că cele mai importante lecții vin din familiile oamenilor de afaceri, care își doresc ca munca lor să fie continuată de copii, dar nu oricum, ci cu respect față de valoarea banilor.
Într-o țară ca România, unde ne place să folosim des cuvântul beizadea, pare greu de crezut că unii părinți cu o situație materială bună sunt preocupați de modul în care înțeleg copiii lor eforturile aflate în spatele avantajelor de care se bucură. Și totuși, acești părinți există, copiii lor le continuă afacerile și o fac în mod responsabil, ba chiar investind în inovație sau în domenii care au nevoie de o revitalizare, cum ar fi agricultura.
Un exemplu este Iustin Paraschiv, unul dintre tinerii care au preluat conducerea afacerii familiei lor, dar care nu se limitează la asta, ci și-a găsit propriul drum, dezvoltând și alte businessuri, în mare parte orientate spre agrozootehnie, un domeniu despre care crede că are încă mult potențial în țara noastră.
În afară, exemplele sunt chiar mai numeroase. Ted Turner, fondatorul postului de televiziune CNN și unul dintre cei mai puternici oameni din Statele Unite, provine, de asemenea, dintr-o familie implicată în business. Cu toate acestea, Turner povestește că tatăl său a fost întotdeauna foarte dur cu el, că nu a primit încurajări și că tocmai asta l-a motivat să dezvolte propriile afaceri.
Iată și câteva dintre lecțiile pe care copiii ar trebui să le învețe despre bani:
1. Nu tot ceea ce îți dorești poate fi obținut imediat. Ca să poți vorbi despre rezultate, trebuie să afli mai întâi ce înseamnă efortul și perseverența. Este o lecție care trebuie predată copiilor la vârste fragede, între 3 și 5 ani, când își doresc tot ceea ce le face cu ochiul la raft.
2. Fă-i copilului tău cadou o pușculiță clasică și explică-i de ce este important să păstreze câteva monede de fiecare dată când primește bani.
3. Programează o sesiune de cumpărături împreună cu cei mici și vizitați diferite rafturi cu mărfuri, făcând comparații între produse și prețuri. Copiii vor înțelege astfel, mai ușor, de ce unele dulciuri, jucării sau articole de îmbrăcăminte merită investiția, iar altele nu.
4. Pregătește împreună cu cel mic o licitație online, prin care scoateți la vânzare jucării sau piese vestimentare sau puneți la cale chiar o donație. Roagă-l să te ajute să sortezi lucrurile și încearcă să îi explici că aceste produse ar putea ajunge la alți copii, care au mare nevoie de ele.
5. Dacă familia voastră nu este străină de domeniul afacerilor, fie ele și de mici dimensiuni, creați împreună un joc despre investiții imaginare, în companii ca Disney și Pixar. Povestește-le cu acestă ocazie copiilor despre importanța realizării unui buget și despre controlul cheltuielilor.
Tu ce lecții despre valoarea banilor crezi că sunt esențiale, pentru copiii tăi?
Sursa foto: Shutterstock