Ce RISCĂ Dana Nălbaru după ce și-a retras fetița de la școală. "Nu există niciun sistem homeschooling(...) este în afara legii"

Publicat pe 19.09.2016 la 13:53 Actualizat pe 20.09.2016 la 14:28

Și-a retras fetița de doar nouă ani de la școală și ar putea fi sancționată pentru asta. Este vorba despre fosta componentă HI-Q, Dana Nălbaru, care a stârnit controverse, în ultima perioadă, cu decizia ei inedită.

Și-a retras fetița de doar nouă ani de la școală și ar putea fi sancționată pentru asta. Este vorba despre fosta componentă HI-Q, Dana Nălbaru, care a stârnit controverse, în ultima perioadă, cu decizia ei inedită.

Modelul „homeschool” nu este reglementat în România, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Singura acoperire legală a părintelui care îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România este să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră.

Conceptul de homeschooling a reintrat în vizorul opiniei publice, dar şi al experţilor în educaţie, după ce actorul Dragoş Bucur şi soţia lui, Dana Nălbaru, au hotărât să-şi retragă copilul de la şcoală şi au înscris-o la o şcoală de tip umbrelă, motivând limitele sistemului de învăţământ actual.

Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţă altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider însă că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară“, a spus Dana Nălbaru într-o postare pe blog.

Aproximativ 200 de familii din România au ales modelul „homeschool” pentru educaţia copilului lor, potrivit datelor Asociaţiei pentru Homeschooling România, însă numărul real este mult mai mare. Cu toate acestea, România nu are cadrul legal pentru educarea copilului acasă, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Mai mult, copilul riscă să nu poată fi integrat niciodată în sistemul public de şcolarizare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, Marian Banu, homeschooling-ul nu reprezintă un sistem recunoscut în România, drept urmare intră în sfera ilegalităţii. Mai mult, potrivit acestuia, aceşti copii, educaţi acasă, nu se pot întoarce în sistemul public pentru că nu au o diplomă care să le ateste studiile.

Nu există niciun sistem homeschooling, orice formă de educaţie care nu are acreditare sau autorizaţie ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, n.r.) nu este legală, este în afara legii. Ce diplomă primeşte acel copil, cine o eliberează, cine dă calificative? Acesta nu poate merge la liceu, cel puţin nu la noi în ţară”, a declarat, pentru „Adevarul“, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Citește continuarea materialului aici!

În articolul

Ce RISCĂ Dana Nălbaru după ce și-a retras fetița de la școală. "Nu există niciun sistem homeschooling(...) este în afara legii"

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x