Ce RISCĂ Dana Nălbaru după ce și-a retras fetița de la școală. "Nu există niciun sistem homeschooling(...) este în afara legii"
Publicat pe 19.09.2016 la 13:53 Actualizat pe 20.09.2016 la 14:28
Și-a retras fetița de doar nouă ani de la școală și ar putea fi sancționată pentru asta. Este vorba despre fosta componentă HI-Q, Dana Nălbaru, care a stârnit controverse, în ultima perioadă, cu decizia ei inedită.
Și-a retras fetița de doar nouă ani de la școală și ar putea fi sancționată pentru asta. Este vorba despre fosta componentă HI-Q, Dana Nălbaru, care a stârnit controverse, în ultima perioadă, cu decizia ei inedită.
Modelul „homeschool” nu este reglementat în România, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Singura acoperire legală a părintelui care îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România este să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră.
Conceptul de homeschooling a reintrat în vizorul opiniei publice, dar şi al experţilor în educaţie, după ce actorul Dragoş Bucur şi soţia lui, Dana Nălbaru, au hotărât să-şi retragă copilul de la şcoală şi au înscris-o la o şcoală de tip umbrelă, motivând limitele sistemului de învăţământ actual.
„Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţă altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider însă că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară“, a spus Dana Nălbaru într-o postare pe blog.
Aproximativ 200 de familii din România au ales modelul „homeschool” pentru educaţia copilului lor, potrivit datelor Asociaţiei pentru Homeschooling România, însă numărul real este mult mai mare. Cu toate acestea, România nu are cadrul legal pentru educarea copilului acasă, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Mai mult, copilul riscă să nu poată fi integrat niciodată în sistemul public de şcolarizare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, Marian Banu, homeschooling-ul nu reprezintă un sistem recunoscut în România, drept urmare intră în sfera ilegalităţii. Mai mult, potrivit acestuia, aceşti copii, educaţi acasă, nu se pot întoarce în sistemul public pentru că nu au o diplomă care să le ateste studiile.
„Nu există niciun sistem homeschooling, orice formă de educaţie care nu are acreditare sau autorizaţie ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, n.r.) nu este legală, este în afara legii. Ce diplomă primeşte acel copil, cine o eliberează, cine dă calificative? Acesta nu poate merge la liceu, cel puţin nu la noi în ţară”, a declarat, pentru „Adevarul“, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.