Cea mai ciudata tulburare de somn de care ai auzit vreodata

Publicat pe 01.09.2010 la 16:32 Actualizat pe 01.09.2010 la 18:20

Lumea celor care manaca in somn

Toti avem vise in care mancam pana la refuz, dar unii merg mai departe decat ne putem inchipui. Incredibil, dar in somn, isi pot praji oua si sunca sau isi pot lua mancarea direct in pat ; ceea ce este sigur este ca nu se opresc din infulecat. Aflati despre o conditie atat de rara si ciudata incat l-a surprins si pe Dr Oz.

Vorbim despre mancatul in somn ; afecteaza mai mult femeile decat barbatii .Unii nu tin cont de ce mananca, pot sa fie de la mucuri de tigara pana la produse de curatat. Grav este faptul ca in mod obisnuit, corpul reactioneaza la alimentele ingerate si intervin kilogramele in plus. De aici la o supraponderalitate misterioasa, nu este decat un pas.

Diana si Ana, doua femei curajoase care si-au recunoscut boala

Peste 1 milion de oameni sufera de acest lucru, desi putini marturisesc. Unii se culca flamanzi, din cauza regimului pe care il tin, lipsei de timp sau se infometeaza in incercarea de a slabi. Nici somniferele nu sunt nevinovate.

Parca ar avea un alter ego si nu au control asupra lui. Cel putin asta sustine Diana, o mama care nu stie cum sa scape de vina mancatului in somn, mai ales ca acest lucru i-a afectat relatia cu propriul fiu; ea alege drept mancare numai dulciurile baiatului ei de 13 ani. A doua zi, copilul se trezeste fara nimic, iar Diana nu poate da o explicatie convingatoare.

Ana si-a dat seama de comportmentul ei nocturn numai dupa ce a instalat camere video in casa. Prima reactie a fost de soc, uluire, apoi jena. Instant, a dorit sa preia controlul asupra situatiei pana ce aceasta boala nu o acapara complet. Urmand o medicatie potrivita, a reusit sa dea jos 27 de kg in trei luni. Nicio dieta nu a fost necesara, doar sport si o alimentatie normala.

Mancatul in somn de datoreaza unor conexiuni proaste la nivel cerebral

Povestea acestor oameni pare incredibila – cum pot gati in timp ce dorm? Despre ce tip de somnambulism vorbim? La aceste intrebari raspunde un specialist in domeniu, expert la scara mondiala in tulburari de somn:

“Imi place sa o compar cu o masinarie complicata. Uneori, conexiunile nu sunt bune, alteori se intrerup gresit. La cei ca Ana, partea creierului care controleaza constientizarea nu functioneaza cum ar trebui. In schimb, cea care controleaza mersul si mancatul sunt in functiune atunci cand ar trebui sa fie “amortite” (noaptea).”

Trebuie sa te astepti ca acest lucru sa se intample in somnul profund (una dintre etapele somnului), cand din diverse motive, organismul nu reactioneaza corect si nu esti paralizat astfel ca actiunile tale din vis se transfera in planul real.

Intrebarea care ii bantuie pe toti: fac si eu la fel? Daca da, cum imi dau seama?

Risti sa mananci in somn daca: esti femeie si ai intre 25 si 50 de ani ; caloriile se acumuleaza pe zi ce trece fara ca tu sa mananci in exces in timpul zilei; familia iti spune ca mergi in somn si iei somnifere.

Retine! Aceste medicamente doar inrautatesc situatia. Mai bine incerci sa descoperi motivele din spatele acestui comportament: apnee, lovituri de picioare in somn, stres. Apoi, ramane sa fii tratat pentru aceste probleme.

Pana la aceasta emisiune, cele doua femei, Diana si Ana nu avusesera parte de niciun sprijin, ba chiar un doctor i-a ras in fata Dianei cand a auzit de povestea ei. Acum, ele sunt hotarate sa depaseasca aceasta problema impreuna.

În articolul

Cea mai ciudata tulburare de somn de care ai auzit vreodata

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x